de voor- en nadelen als zzp-muzikant (door mathijs van der voorn)

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Mathijs van der Voorn is muzikant, (sessie-)gitarist én Muzikanten boekhouder. In deze blog vertelt hij over het nadeel om als muzikant zzp-er te zijn, maar ook wat de voordelen zijn.

 

Na je inschrijving als zzp muzikant bij de Kamer van Koophandel zijn er een aantal administratieve verplichtingen die je als ondernemer moet nakomen. Je zou kunnen zeggen dat tegenover de verplichtingen en het risico als ondernemer een aantal voordelen staan. 

 

De verplichte sluitende administratie

Als zzp muzikant ben je verplicht om een sluitende administratie te voeren. Dit betekent onder andere dat alle onderdelen van jouw administratie met elkaar moeten kloppen en dat het alles omvat. Deze administratie dien je ten minste zeven jaar te bewaren en in sommige gevallen zelfs tien jaar. Met jouw sluitende administratie kan je jouw belastingaangiftes aantoonbaar maken. Jouw administratie moet dus ook overzichtelijk en makkelijk te controleren zijn bij een controle van de belastingdienst.

 

Als jij bijvoorbeeld in loondienst bij een bedrijf werkt dan heb jij al deze verplichtingen niet, dan wordt dit namelijk door het bedrijf gedaan en krijg jij gewoon een jaaropgave. Als ik zzp muzikanten begeleiding of lessen geef krijg ik hierdoor ook vaak de vraag: ‘Maar dit is toch eigenlijk best oneerlijk?’ Iedereen heeft hier natuurlijk een andere mening over, maar je zou wel kunnen zeggen dat tegenover deze verplichting een aantal voordelen staan die een particulier in loondienst niet heeft.

 

Voordelen als zzp muzikant

Als jij aan alle voorwaarden en onderdelen voldoet van een sluitende administratie (in een volgende blog meer hierover), kan je in aanmerking komen voor een aantal voordelen (per onderdeel zijn er weer specifieke regels, hierover ook meer in een volgende blog). Zo kun je:


- vaak de btw van je investeringen terugkrijgen (per saldo o.b.v. de btw die je gerekend hebt);

 

- het bedrag van de investering in vermindering brengen van je omzet (waardoor je minder belasting hoeft te betalen);

 

- voor je zakelijke kilometers ook een bedrag aftrekken van je omzet;

 

- gebruik maken van een aantal aftrekposten op je netto winst waardoor je weer minder belasting hoeft te betalen (zoals: ondernemersaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling). 

 

Op deze manier kan de tijd die je moet steken in je administratie, of het geld van een boekhouder die het van je overneemt er toch zeker voor zorgen dat je geld bespaart. 

 

 

Mathijs2.jpg

 

 

Mathijs van der Voorn:

Mathijs is muzikant, (sessie-)gitarist en is ook actief onder de naam muzikanten boekhouder. Hiermee verzorgt hij administraties, jaarrekeningen, belastingaangiftes (btw en inkomstenbelasting) e.d. voor muzikanten. Daarnaast helpt en begeleidt hij muzikanten met het zzp’er zijn en geeft hij lessen, cursussen en consulten om mensen op weg te helpen en ze te leren hoe ze alle verplichtingen als ondernemer succesvol kunnen volbrengen.

 

Behoefte aan begeleiding als starter? Of aan een consult om te kijken of je administratie aan de eisen voldoet? Of ben je op zoek naar iemand om je belastingaangiftes te doen? Neem contact op!

 

Mail: muzikantenboekhouder@gmail.com

Website: www.muzikantenboekhouder.nl

Insta: @muzikanten_boekhouder / @mathijsvdvoorn

Facebook: Muzikanten boekhouder / Mathijs van der Voorn

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version