interview met gijs van de burgt & bob verhagen (nigh fishing festival)

Unfortunately this page isn't available in English.

 

23 februari is de eerste editie van het nieuwe festival Night Fishing in het Klokgebouw. De line-up is met Baptiste W. Hamon, The Bony King of Nowhere, Nathan Kalish, The Old Ditch Riverhoppers en The Tubs compleet. We spraken Gijs van de Burgt (Zwaardvis Music) en Bob Verhagen (Nightbirds Agency) over het ontstaan.

Tekst: Cas Zeegers (3voor12/Eindhoven)

Hoe is het idee ontstaan om Night Fishing te organiseren?
Van de Burgt: “Ik was bezig met het samenstellen van een tour voor Baptiste W. Hamon waarbij ik Eindhoven niet wilde overslaan. Bob had zijn oog laten vallen op de Amerikaan Nathan Kalish en zocht naar een aanleiding om hem naar Nederland te halen. Daarmee was de basis gelegd.”


Verhagen: “Het idee is volgens mij ook ontstaan omdat we veel muziek luisteren op kantoor en dat we erachter kwamen dat we - ondanks de verschillende genres die we als boekingskantoren representeren - in persoonlijke smaak een behoorlijke overlap hebben.”

Als we het programma zien, is het best een ingetogen programma qua muziek. Hoe kwamen jullie op het idee om dit toch in het Klokgebouw te doen?
Van de Burgt: “Mijn compagnon bij Zwaardvis Music, Leo Hoeksema, heeft in het verleden vaker iets georganiseerd in het Klokgebouw. Toen werkte ik nog niet met hem samen, maar ik was daar wel als bezoeker. De opzet die hij hierbij hanteerde, met een voor Klokgebouw-begrippen klein podium en bescheiden horeca-invulling, met een charmante aankleding en decoratie, sprak me erg aan en is me altijd bijgebleven. Dus daarmee wisten we dat er in het Klokgebouw meer mogelijk is dan de opzet met een groot podium en een enorme geluids- en lichtinstallatie. Less is more doet in dit geval wat mij betreft zeker opgeld.”


Verhagen: “Ik vind het heel leuk om naar concerten te gaan die op andere plekken plaatsvinden dan de plekken die logisch zijn, dat zijn vaak de avonden die me het meeste bijblijven. Naast de praktische kant (het kantoor van Nightbirds en Zwaardvis Music ligt in het Klokgebouw, red.) is het Klokgebouw ook een plek die in mijn ogen heel goed kan werken bij een evenement voor een klein publiek. Zo heb ik me ook goed vermaakt bij die bowlingavond in het Klokgebouw een paar jaar terug en het driejarig bestaan van Gruismeel met Together Pangea.”

Night Fishing is een 'easy greasy listening night out'. Wat betekent dit eigenlijk?
Van de Burgt: “Onze acts gaan je niet omver blazen in termen van hoge geluidsvolumes en wagonladingen overstuurde gitaren. Maar het gaat ook zeker geen singer-songwriter neuzel-avond worden. Alle artiesten hebben iets wat ze onderscheidt, ten opzichte van elkaar en ten opzichte van dat wat er meer gebruikelijk te zien is in het Klokgebouw. Het programma is avontuurlijk en verrassend, maar ook aangenaam en laid back. Of zo. Overigens heb ik de term ‘easy greasy’ gekaapt van de stoner-/doom metal band Goatsnake. Dat vraagt om een stukje ‘opa vertelt’: de periode 2000 tot 2005 schreef ik over stonerrock en doom metal voor website Kindamuzik.net en Up Magazine en besprak ik onder andere het album Flower of Disease van Goatsnake waar het nummer Easy Greasy ook op staat.”


Verhagen: “De opbouw van de avond gaat van easy tot greasy in de zin van de volgorde van de optredende acts.”

Kantoor op Strijp, festival op Strijp; wat hebben jullie met de omgeving?
Van de Burgt: “Strijp-S is een toffe plek om te bivakkeren. Regelmatig loop ik bij wijze van middagwandelingetje even binnen bij de Velvet, om over platen te zwetsen met eigenaar Remco (tevens schrijver voor 3voor12/Eindhoven, red.), of bij Oker, om met Bob Dieleman te zwetsen over lampen, vazen en vooral ook over muziek, want over die eerste twee zaken ben ik gauw uitgepraat.”


Verhagen: “Strijp maakt vooral Strijp door alle kleine dingen die samen iets groots teweeg brengen. Bij alles wat we uitbesteden, leuk vinden of nodig hebben voor de organisatie zoeken we aansluiting zo dicht mogelijk bij kantoor, het liefst zelfs op Strijp-S. Zo is het fijn dat onze artiesten kunnen logeren bij het hotel op de hoek (Blue Collar), AreaFiftyOne heeft ons geïnspireerd wat betreft keuze voor het bier en eerder genoemde Dieleman wordt de Jan des Bouvries van Night Fishing. En waarom zou je verder kijken als het voor je neus voor het oprapen ligt?”

>> Lees het hele interview op http://3voor12ehv.nl

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version