interview met heretic

Unfortunately this page isn't available in English

 

Ze stonden in het voorbije jaar ineens 3 keer in Eindhoven. Als support van D.R.I., Eindhoven Metal Meeting en op Klok Rock Orange, de sleazy black metal punks van Heretic. Dit jaar brengt de band hun vijfde full length uit, maar wordt ook het 20-jarig bestaan gevierd. Toch eens tijd om bij te praten met de heren.

 

“Ik pik je wel op deze woensdagavond, “ bericht drummer Tom Auf Der Axe me. Stipt om acht uur staat hij ook voor de deur en we rijden gelijk door naar de woning van Thomas Goat, oer-bandlid en frontman van de band. Terwijl de twee nog even grinniken over een berichtje van bassist Jimmy Blitzer, gaan we zitten. Het is een bijna jongensachtig plezier wat de bandleden hebben met elkaar, wat veel zegt over de bijzondere energie in Heretic. De vorige keer dat ik de heren sprak was dat in het Rozenknopje, waar we constateerden dat Heretic misschien wel de meest sympathieke black metal band van Nederland is. Dat is in ieder geval niet veranderd, maar ook hun toffe geluid niet kan ik je melden.

 

Wachten
Maar hoe is het nu met Heretic? Een jaar geleden kwam ‘Alive Under Satan’ uit. Een EP met daarop klassiekers gespeeld door een nieuwe band. Wat is er sindsdien gebeurd? Thomas zucht diep: “Vooral heel erg veel wachten, wat soms enorm frustrerend is. We zijn eigenlijk meteen nadat ‘Alive Under Satan’ uitkwam begonnen met ‘Underdogs of the Underworld’. Die plaat was in november 2015 opgenomen en gemasterd, maar dan duurt het nog een half jaar voor dat hij écht uitkomt.”. Thomas: “Het is de plaat waar ik over tien jaar nog trots op zal zijn. Dat is het geworden, ik ben er supertrots op!” Met een deal bij het label Ván Records weten de heren ook dat ze een mooie release krijgen.

 

Party black metal
“We maken geen complexe muziek, het hoeft niet moeilijk te zijn. De nieuwe plaat heeft wat invloeden van Slayer en Celtic Frost, maar het is vooral Heretic en dat geluid overstijgt genre eigenlijk. Iemand noemde ons ‘de Ramones van de black metal’, dat vond ik een enorm compliment. Of iemand nou van rock’n’roll, black metal of punk houdt, we hebben wat te bieden. Een beetje dat Motörhead gevoel, maar met ontwikkeling, een band die overal en nergens bij past.” Zo somt Tom het geluid van Heretic op en hij heeft gelijk. Waar Heretic ook speelt, de respons is er één van lekker los gaan. “Iemand noemde ons party black metal,” vult Thomas aan, “of ik dat erg vond? Welnee, Ik vind het helemaal prima zo. Wij doen precies wat we willen, die vrijheid hebben we en nemen we ook. Zo blijft het voor ons interessant en blijven wij hopelijk ook interessant.”

 

Gimmick
Heretic speelt met schmink en in herkenbare outfits, zoals we die kennen uit de rock’n’roll wereld. Noem het een gimmick of een cliché, het hoort eigenlijk een beetje bij de muziek. Ik vraag de heren wat ze daarvan vinden. “Allereerst is het prima om te horen dat iemand het kut vindt. We horen meestal dat mensen het helemaal te gek vinden of helemaal kut. Liever dat dan wanneer mensen het wel okay vinden, dan heb je tenminste indruk gemaakt,” antwoordt Tom. Voor Thomas is optreden met Heretic is niet iets normaals: “Je wordt iemand anders op het podium, je wil wat meer laten zien en jezelf uitvergroten. Daar moet ik ook aan denken met elk gebaar dat ik maak als ik speel. Dat moet groots en pakkend zijn. Op het podium ga ik helemaal weg uit dat normale. Je outfit helpt daar bij en vormt een deel van je presentatie.” Tom knikt instemmend en vult aan: “Bands die met een bandshirt en een spijkerbroek op het podium staan doen dat evengoed. Ook zij staan voor de spiegel en stellen een outfit samen. Hoe minder gemaakt het oogt, hoe meer werk er vaak in zit…”

 

Toekomst
Er staat genoeg op het programma voor Heretic verder, vertelt Tom: “De komende tijd spelen we vooral in Duitsland, maar we willen nog een releaseshow in de buurt doen.” De band gaat wat minder in Nederland spelen helaas, de afgelopen tijd was het best wel vaak raak. Vooral Eindhoven was vaker aan de beurt dan ooit volgens Thomas: “Kun je nagaan, we hebben in 19 jaar maar één keer in Eindhoven gespeeld, als support van Danzig. Afgelopen jaar gewoon drie keer in één jaar.”

 

>> Lees het hele interview op Eindhovenrockcity.nl

 

Editie: DE POPEI september 2016

Tekst: Eindhovenrockcity.nl, Guido Segers

Foto: Jos M. Skeleton

Published on 23/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version