interview met mariëlle dortmans (mybodyvox)

Unfortunately this page isn't available in English

 

Mariëlle Dortmans van MyBodyVox gaat vanaf dinsdag 12 oktober starten met Rondje Stem, iedere twee maanden een gratis event rondom de stem. Tijd om kennis met haar te maken! Ze houdt o.a. van het stemgeluid van de zanger van Tool (Maynard James Keenan) én van vals zingen. Genoeg te ontdekken dus!

 

Foto's: Ranjit Singh - Seen Photography

Stel je eens voor, wie is Mariëlle?
“HoiHoi, ik ben Mariëlle. Een stemgespecialiseerd adem-stemtherapeut, logopedist, vocalist, vocal coach, medical taper, strottenhoofd masseuse en access bars facilitator. Mijn fascinatie voor de stem is al op jonge leeftijd begonnen. Het begon met zingen in kinderkoortjes, spelen in musicals, zingen in bandjes, het afronden van een muziekopleiding (richting zang), het geven van muzieklessen, workshops en afronden van de logopedie opleiding waarin ik mij zoveel mogelijk heb gericht op ‘de stem’. En nu, in het werkveld ben ik veel bezig met vocalisten, beroepssprekers, mensen die moeten revalideren na een stembandoperatie, mensen die stemproblemen door te veel spanning/stress hebben. Maar ik ben ook achter de schermen te vinden bij showproducties en in de studio bij bands.

Ik sta erg positief in het leven en probeer er het beste uit te halen. Het beste uit mijzelf en het beste uit een ander. Ik hou van mensen motiveren en enthousiasmeren. Ik hou van de natuur en ben daar ook graag te vinden; op een kano of mountainbike, hardlopend of wandelend met de hond, in een tent… Kortom: buitenzijn vind ik fijn. En als ik dan thuis ben, dan ben ik vaak lekker aan het ontspannen, althans, dat is de bedoeling. Soms ben ik nog aan het werk (ZZP’er… ;-) ) maar met vrienden afspreken, yoga doen, literatuur lezen, muziek maken en lekker lam Netflixen is wat ik graag doe als ik thuis ben. Ohja, en met mijn vriend shooter games spelen vind ik ook wel echt heel leuk.”

 

 

"Mijn fascinatie voor de stem is al op jonge leeftijd begonnen"

 


In welke muzikale projecten hebben we je stem kunnen horen?
“Poeh, dat is een goede vraag. Ik heb best veel random kleine dingen gedaan, zoals op de regionale radio zingen, commercials inspreken, een rol in de Udense Muscial ’In de ban van de Ringen’, als gast vocalist bij bands op het podium gestaan en in veel verschillende bandjes gespeeld. De band waar ik toch wel het langst in heb gezongen, is Down Side Up. Voor nu heb ik het te druk gehad om zelf uitvoerend op het podium te staan, maar wie weet komt daar in de toekomst wel weer meer ruimte voor. Al moet ik zeggen dat ik studio werk wel wat chiller vind, want ik vind het hele show-gebeuren niet meer iets voor mij. Ik heb nog wel een traject liggen waar ik mee bezig ben, waar ik veel in te horen ga zijn, maar dit is nog in ontwikkeling en is meer gericht op kinderen. Dat muzikale traject heet LaLaTaal, waarbij kinderen taal kunnen leren door middel van muziek.”

Wat doet MyBodyVox?
MyBodyVox is een veelzijdige praktijk met een logopedische specialisatie op het gebied van stem. Men kan hier terecht voor diagnostiek en behandeling van stem-, keel-, zang,- spraak- of ademhalingsklachten. Tevens is MyBodyVox een praktijk voor ontspanning en ontlading. Middels holistische en energetische behandelingen wordt er meer rust en ruimte in het hoofd en lichaam gecreëerd. Spanning slaat namelijk vaak op het keelgebied en op de adembeweging. En wanneer het lichaam ontspannen is, dan heeft de stem en hebben de ademhalingsspieren meer ruimte om soepel te kunnen bewegen. Maar er is nog meer! In de praktijk kun je namelijk ook terecht voor: zanglessen, vocal coaching, stemscreeningen, voorbereidingen op audities, groepslessen zoals ‘het ademuurtje’ en workshops. 

 

Seen Photography-1.JPG

Je zat jaren geleden op het Rock City Institute, wat heb je daaruit meegenomen?
“Dat klopt! Ik zat bij de eerste lichting in een super leuke klas! Echt hele leuke mensen en super goede artiesten! Ik heb in die tijd zo ontzettend veel geleerd. Maar wat ik er echt uit heb meegenomen is dat ik dromen en fantasieën waar moet maken. Daar is het idee van het worden van een stemspecialist ontstaan. De docenten die ik toen had hebben dat ook echt gestimuleerd. Ik heb veel gehad aan de zanglessen van Floor Jansen, omdat ik daar echt technisch leerde zingen. Maar vervolgens heb ik na het beheersen van de techniek ook leren loslaten om zo meer ruimte te geven aan de emotie en tekstbeleving van een song. Ook de muziektheorie is voor mij op die opleiding heel belangrijk geworden en gebruik ik dagelijks in mijn behandelingen bij muzikanten en bij het afnemen van stemonderzoeken. En natuurlijk het super leuke netwerk dat je in die jaren opbouwt neem je mee. Super tof om artiesten die je via school hebt leren kennen vervolgens een strottenhoofdmassage te mogen geven voor een show.”

 

 

"Wat ik echt fantastisch vind is vals zingen"Wat is Rondje Stem?
“Rondje stem is een community based learning program. Het is een terugkomend, gratis event waarbij je meer over jouw stem te weten komt en de mogelijkheid hebt om jouw stem naar een hoger niveau te tillen! Iedere twee maanden organiseert POPEI samen met Logopedische stempraktijk MyBodyVox een avond vol met stem-gerelateerde onderwerpen. Tijdens deze avonden krijg je de mogelijkheid om je stem te beter te leren kennen en om deze te verrijken. Je krijgt handige tips and tricks toegereikt die jouw stem naar een hoger niveau tillen. En kom je er achter welke tools/gadgets voor jou goud waard kunnen zijn. Iedere keer wordt er een ander onderwerp behandeld dat betrekking heeft op de stem. Zo maken we in een jaar tijd een rondje om de stem waarbij je de mogelijkheid hebt om jouw stem meer te ronden en meer eigen te maken!” (12 oktober 2021 de eerste editie!)

Vertel eens iets rond je eigen stem
“Haha, ik kan wel wat leuke weetjes over mijn stem opsommen. Mijn stem is van nature helder, maar het mooiste vind ik een ruwe kraakstem. Stemmen waarvan je denkt: ‘Sow, die heeft een doorrookte whiskystem’, dat vind ik eigenlijk heel mooi. Ik wil heel graag kunnen beatboxen, maar dat lukt me niet. Ik heb toen ik begon met de opleiding logopedie heel veel mijn stem geschraapt. Dat moest ik afleren omdat dat te schadelijk was voor mijn stem. Als ik een keelontsteking heb, dan kan ik wel huilen. Mijn cliënten kennen mijn stem als rustgevend, rustig, warm, ontspannen en fijn. En mijn vrienden kennen mijn stem als: chaotisch, snel, hoog en druk haha. Ik ben een enthousiasteling die heeeeeel veel kan vertellen in een hele korte tijd. Ohja, en wat ik echt fantastisch vind is vals zingen. Oh, zo heerlijk en bevrijdend vind ik dat. Mijn vriend vind het volgens mij minder leuk haha. En, als ik alleen thuis ben, ben ik ook nooit stil. Ik ben altijd wel aan het zingen of aan het neuriën.”

 

 

"Stemmen waarvan je denkt: ‘Sow, die heeft een doorrookte whiskystem’, dat vind ik eigenlijk heel mooi"Van welke bekende stem kunnen we veel leren?
“Dit is een vraag waar ik moeilijk antwoord op kan geven. Want eigenlijk kun je van iedere stem veel leren. Iedere stem is ook weer anders dus heeft weer iets waar je van kunt leren. Zelf vind ik Cheryl Porter wel een hele toffe vrouw. Zij is technisch super sterk en is als coach ook echt fantastisch. Maar stemmen waar je veel van kunt leren zijn stemmen die veelzijdig en technisch goed zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan Marco Borsato. Dat zou ik niet zo snel uit mezelf opzetten, maar dat is wel een stem waar ik trots op ben als ik die hoor. Ik luister zelf veel meer grungerock, blues en metal en ik word heel blij als ik live opnames hoor waarbij de stem aan het eind van de rit nog steeds gecontroleerd en ontspannen klinkt. Het is altijd jammer om te horen wanneer een vocalist een album met een mooie ruwe stem heeft maakt, maar technisch niet goed had gezongen, en dan vervolgens een album moet opnemen met een ‘clean voice’ omdat diegene de effecten op de stem voorheen niet helemaal goed had toegepast en voor stemproblemen had gezorgd. Verder vind ik Maynard James Keenan (de vocalist van Tool) echt een geweldige stem hebben waarvan ik vind dat men hier veel van kan leren. Deze stem is live ook ontzettend goed en heel dynamisch. En wat ook zeker leuk is om eens te checken op YouTube, zijn de filmpjes van Antony Vincent. Hij laat de veelzijdigheid van de stem echt mooi naar boven komen.”

 

 

"Ik vind Maynard James Keenan (de vocalist van Tool) echt een geweldige stem hebben waarvan ik vind dat men hier veel van kan leren"Is er nog iets wat je graag kwijt wil aan muzikanten m.b.t. de stem?
“Zorg goed voor je stem. Onderhoud is goud! Het zijn spieren die in shape moeten blijven. En zo nu en dan een APK-tje voor je stem kan geen kwaad. Een goede warming-up, maar zeker een goede cooling-down is een cadeautje voor je stem want dan kan de boel weer even lekker tot rust komen. Zingen kun je leren en kun je trainen, dus wanneer je graag meer uit je stem wil halen, ga er voor! Zoek goede begeleiding en ga je stem verkennen en verbreden en ga spelen met dat mooie instrument! Iedere stem mag gehoord worden! En als het soms wat vals is: geniet dan ook van dat proces. Zingen moet altijd fijn zijn!”

 

 

DE POPEI editie oktober 2021

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version