interview met mariëlle dortmans (mybodyvox)

Mariëlle Dortmans van MyBodyVox gaat vanaf dinsdag 12 oktober starten met Rondje Stem, iedere twee maanden een gratis event rondom de stem. Tijd om kennis met haar te maken! Ze houdt o.a. van het stemgeluid van de zanger van Tool (Maynard James Keenan) én van vals zingen. Genoeg te ontdekken dus!

 

Foto's: Ranjit Singh - Seen Photography

Stel je eens voor, wie is Mariëlle?
“HoiHoi, ik ben Mariëlle. Een stemgespecialiseerd adem-stemtherapeut, logopedist, vocalist, vocal coach, medical taper, strottenhoofd masseuse en access bars facilitator. Mijn fascinatie voor de stem is al op jonge leeftijd begonnen. Het begon met zingen in kinderkoortjes, spelen in musicals, zingen in bandjes, het afronden van een muziekopleiding (richting zang), het geven van muzieklessen, workshops en afronden van de logopedie opleiding waarin ik mij zoveel mogelijk heb gericht op ‘de stem’. En nu, in het werkveld ben ik veel bezig met vocalisten, beroepssprekers, mensen die moeten revalideren na een stembandoperatie, mensen die stemproblemen door te veel spanning/stress hebben. Maar ik ben ook achter de schermen te vinden bij showproducties en in de studio bij bands.

Ik sta erg positief in het leven en probeer er het beste uit te halen. Het beste uit mijzelf en het beste uit een ander. Ik hou van mensen motiveren en enthousiasmeren. Ik hou van de natuur en ben daar ook graag te vinden; op een kano of mountainbike, hardlopend of wandelend met de hond, in een tent… Kortom: buitenzijn vind ik fijn. En als ik dan thuis ben, dan ben ik vaak lekker aan het ontspannen, althans, dat is de bedoeling. Soms ben ik nog aan het werk (ZZP’er… ;-) ) maar met vrienden afspreken, yoga doen, literatuur lezen, muziek maken en lekker lam Netflixen is wat ik graag doe als ik thuis ben. Ohja, en met mijn vriend shooter games spelen vind ik ook wel echt heel leuk.”

 

 

"Mijn fascinatie voor de stem is al op jonge leeftijd begonnen"

 


In welke muzikale projecten hebben we je stem kunnen horen?
“Poeh, dat is een goede vraag. Ik heb best veel random kleine dingen gedaan, zoals op de regionale radio zingen, commercials inspreken, een rol in de Udense Muscial ’In de ban van de Ringen’, als gast vocalist bij bands op het podium gestaan en in veel verschillende bandjes gespeeld. De band waar ik toch wel het langst in heb gezongen, is Down Side Up. Voor nu heb ik het te druk gehad om zelf uitvoerend op het podium te staan, maar wie weet komt daar in de toekomst wel weer meer ruimte voor. Al moet ik zeggen dat ik studio werk wel wat chiller vind, want ik vind het hele show-gebeuren niet meer iets voor mij. Ik heb nog wel een traject liggen waar ik mee bezig ben, waar ik veel in te horen ga zijn, maar dit is nog in ontwikkeling en is meer gericht op kinderen. Dat muzikale traject heet LaLaTaal, waarbij kinderen taal kunnen leren door middel van muziek.”

Wat doet MyBodyVox?
MyBodyVox is een veelzijdige praktijk met een logopedische specialisatie op het gebied van stem. Men kan hier terecht voor diagnostiek en behandeling van stem-, keel-, zang,- spraak- of ademhalingsklachten. Tevens is MyBodyVox een praktijk voor ontspanning en ontlading. Middels holistische en energetische behandelingen wordt er meer rust en ruimte in het hoofd en lichaam gecreëerd. Spanning slaat namelijk vaak op het keelgebied en op de adembeweging. En wanneer het lichaam ontspannen is, dan heeft de stem en hebben de ademhalingsspieren meer ruimte om soepel te kunnen bewegen. Maar er is nog meer! In de praktijk kun je namelijk ook terecht voor: zanglessen, vocal coaching, stemscreeningen, voorbereidingen op audities, groepslessen zoals ‘het ademuurtje’ en workshops. 

 

Seen Photography-1.JPG

Je zat jaren geleden op het Rock City Institute, wat heb je daaruit meegenomen?
“Dat klopt! Ik zat bij de eerste lichting in een super leuke klas! Echt hele leuke mensen en super goede artiesten! Ik heb in die tijd zo ontzettend veel geleerd. Maar wat ik er echt uit heb meegenomen is dat ik dromen en fantasieën waar moet maken. Daar is het idee van het worden van een stemspecialist ontstaan. De docenten die ik toen had hebben dat ook echt gestimuleerd. Ik heb veel gehad aan de zanglessen van Floor Jansen, omdat ik daar echt technisch leerde zingen. Maar vervolgens heb ik na het beheersen van de techniek ook leren loslaten om zo meer ruimte te geven aan de emotie en tekstbeleving van een song. Ook de muziektheorie is voor mij op die opleiding heel belangrijk geworden en gebruik ik dagelijks in mijn behandelingen bij muzikanten en bij het afnemen van stemonderzoeken. En natuurlijk het super leuke netwerk dat je in die jaren opbouwt neem je mee. Super tof om artiesten die je via school hebt leren kennen vervolgens een strottenhoofdmassage te mogen geven voor een show.”

 

 

"Wat ik echt fantastisch vind is vals zingen"Wat is Rondje Stem?
“Rondje stem is een community based learning program. Het is een terugkomend, gratis event waarbij je meer over jouw stem te weten komt en de mogelijkheid hebt om jouw stem naar een hoger niveau te tillen! Iedere twee maanden organiseert POPEI samen met Logopedische stempraktijk MyBodyVox een avond vol met stem-gerelateerde onderwerpen. Tijdens deze avonden krijg je de mogelijkheid om je stem te beter te leren kennen en om deze te verrijken. Je krijgt handige tips and tricks toegereikt die jouw stem naar een hoger niveau tillen. En kom je er achter welke tools/gadgets voor jou goud waard kunnen zijn. Iedere keer wordt er een ander onderwerp behandeld dat betrekking heeft op de stem. Zo maken we in een jaar tijd een rondje om de stem waarbij je de mogelijkheid hebt om jouw stem meer te ronden en meer eigen te maken!” (12 oktober 2021 de eerste editie!)

Vertel eens iets rond je eigen stem
“Haha, ik kan wel wat leuke weetjes over mijn stem opsommen. Mijn stem is van nature helder, maar het mooiste vind ik een ruwe kraakstem. Stemmen waarvan je denkt: ‘Sow, die heeft een doorrookte whiskystem’, dat vind ik eigenlijk heel mooi. Ik wil heel graag kunnen beatboxen, maar dat lukt me niet. Ik heb toen ik begon met de opleiding logopedie heel veel mijn stem geschraapt. Dat moest ik afleren omdat dat te schadelijk was voor mijn stem. Als ik een keelontsteking heb, dan kan ik wel huilen. Mijn cliënten kennen mijn stem als rustgevend, rustig, warm, ontspannen en fijn. En mijn vrienden kennen mijn stem als: chaotisch, snel, hoog en druk haha. Ik ben een enthousiasteling die heeeeeel veel kan vertellen in een hele korte tijd. Ohja, en wat ik echt fantastisch vind is vals zingen. Oh, zo heerlijk en bevrijdend vind ik dat. Mijn vriend vind het volgens mij minder leuk haha. En, als ik alleen thuis ben, ben ik ook nooit stil. Ik ben altijd wel aan het zingen of aan het neuriën.”

 

 

"Stemmen waarvan je denkt: ‘Sow, die heeft een doorrookte whiskystem’, dat vind ik eigenlijk heel mooi"Van welke bekende stem kunnen we veel leren?
“Dit is een vraag waar ik moeilijk antwoord op kan geven. Want eigenlijk kun je van iedere stem veel leren. Iedere stem is ook weer anders dus heeft weer iets waar je van kunt leren. Zelf vind ik Cheryl Porter wel een hele toffe vrouw. Zij is technisch super sterk en is als coach ook echt fantastisch. Maar stemmen waar je veel van kunt leren zijn stemmen die veelzijdig en technisch goed zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan Marco Borsato. Dat zou ik niet zo snel uit mezelf opzetten, maar dat is wel een stem waar ik trots op ben als ik die hoor. Ik luister zelf veel meer grungerock, blues en metal en ik word heel blij als ik live opnames hoor waarbij de stem aan het eind van de rit nog steeds gecontroleerd en ontspannen klinkt. Het is altijd jammer om te horen wanneer een vocalist een album met een mooie ruwe stem heeft maakt, maar technisch niet goed had gezongen, en dan vervolgens een album moet opnemen met een ‘clean voice’ omdat diegene de effecten op de stem voorheen niet helemaal goed had toegepast en voor stemproblemen had gezorgd. Verder vind ik Maynard James Keenan (de vocalist van Tool) echt een geweldige stem hebben waarvan ik vind dat men hier veel van kan leren. Deze stem is live ook ontzettend goed en heel dynamisch. En wat ook zeker leuk is om eens te checken op YouTube, zijn de filmpjes van Antony Vincent. Hij laat de veelzijdigheid van de stem echt mooi naar boven komen.”

 

 

"Ik vind Maynard James Keenan (de vocalist van Tool) echt een geweldige stem hebben waarvan ik vind dat men hier veel van kan leren"Is er nog iets wat je graag kwijt wil aan muzikanten m.b.t. de stem?
“Zorg goed voor je stem. Onderhoud is goud! Het zijn spieren die in shape moeten blijven. En zo nu en dan een APK-tje voor je stem kan geen kwaad. Een goede warming-up, maar zeker een goede cooling-down is een cadeautje voor je stem want dan kan de boel weer even lekker tot rust komen. Zingen kun je leren en kun je trainen, dus wanneer je graag meer uit je stem wil halen, ga er voor! Zoek goede begeleiding en ga je stem verkennen en verbreden en ga spelen met dat mooie instrument! Iedere stem mag gehoord worden! En als het soms wat vals is: geniet dan ook van dat proces. Zingen moet altijd fijn zijn!”

 

 

DE POPEI editie oktober 2021

Gepubliceerd op 04/10/2021

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis