interview met mr. guy fox

Unfortunately this page isn't available in English

 

Guy Fox is het alter ego van de 25-jarige Sjoerd van Hulst. In 2015 bracht hij na een geslaagde crowdfunding-campagne zijn debuut EP 'Stories & Metaphors' uit. De plaat werd goed ontvangen maar als door een wonder wist de vos onder de radar te blijven. Tot nu dan. Na een uitstekend optreden op Nakes Song, gaf Mr. Guy Fox op 17 september acte de présence op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Wij zochten de zanger op en spraken hem op het terras van de Trafalgar Pub.

 

JE BIOGRAFIE LAAT ZICH LEZEN ALS EEN SCHELMENROMAN. HOE WAARHEIDSGETROUW IS DIE EIGENLIJK?
“Nou, die bio is eigenlijk best wel waar! Ik heb een half jaar in Noorwegen gestudeerd. Op een gegeven moment ging ik op stap met vrienden. Je betaalt daar alles met je pinpas, toen ik voor de zoveelste keer een rondje ging halen, kreeg ik in het Noors te horen “je hebt geen geld meer vriend”. Ik had nog twee weken te gaan voor ik mijn beurs weer binnenkreeg en wilde niet meteen mijn ouders bellen om geld te vragen. Ik wilde er zelf uitkomen en had mijn gitaar bij me. Ik ben de straat opgegaan en ben gaan spelen. Ging ik bij de metro staan en haalde ik binnen twee uur € 60,00 op, daar kun je best wat boodschappen voor doen. Zo heb ik mijn laatste maand overbrugd en de kiem voor het singer-songwriterschap gelegd. Omdat ik daar veel tijd had ’s avonds, heb ik er ook veel geschreven.”

 

JE EERSTE EP HEB JE MET EEN CROWDFUNDING-CAMPAGNE GEFINANCIERD. WAAROM HEB JE NIET GEWOON GELD GESPAARD VOOR DE OPNAMES?
“Ik wilde dat mensen deel uit konden maken van het proces. Ik heb veel actie ondernomen om mensen bij mijn muziek te betrekken. Ik kan ook wel twee maanden vakken gaan vullen, maar dan heb je helemaal geen verhaal. De reacties zijn ook echt tof. Mensen waarderen de rauwheid, het vintage geluid en de variatie.”

 

DIE DIVERSITEIT WAS ONS OOK AL OPGEVALLEN. BEN JE NIET BANG DAT MENSEN DAAR JUIST OOK OP AFHAKEN?
“Ik weet het niet, ik denk daar wel over na maar het is gewoon een keuze. Ik kan het niet anders doen. Als ik denk “het moet meer catchy zijn” dan gaat dat na een paar weken toch wringen. Ik wil geen product zijn van mijn omgeving, wil er zelf helemaal achter staan.”

 

EN ALS DE ECHTE DOORBRAAK DAARDOOR UITBLIJFT?
“Dat is dan maar zo. Vroeger vond ik dat frustrerend, vond ik mezelf beter dan het zoveelste Serious Talent. Maar dan ben je zelf alleen maar normatief bezig en zo wil ik niet zijn. Ik moet het gewoon op mijn manier doen. Ik heb meegedaan aan de voorronde voor De Beste Singer-Songwriter. Toen speelde ik het nummer ‘Mister Travelling Man’, een maatschappijkritisch nummer van ruim vijf minuten. Ze vonden het wel goed, maar te lang. Als het niet in één minuut van DWDD past, is het niet goed. Dat was wel even balen maar ik geloofde in het nummer en zou het zo weer doen. Het is gewoon een maf wereldje en daar kan ik niet zo makkelijk in meegaan.

Op dat vlak heb ik veel geleerd van Erwin Schellekens, de directeur van Festival Mundial. Toen ik hem vroeg wat hij nou eigenlijk van mijn muziek vond, zei hij: “Wat ik vind is helemaal niet belangrijk. Doe gewoon je eigen ding en zorg dat het voor jou goed voelt, dan is het goed. Hij heeft me ook meegegeven dat je er altijd voor moet blijven gaan. Als heel Nederland voetbal zit te kijken in de kroeg moet je er voor zorgen dat ze zich omdraaien en naar jou gaan luisteren. Zijn adviezen hebben me wel echt geraakt.”

 

EVEN OVER JOUW GOUWE LEMPKES… DIE ZIJN BEHOORLIJK HARD EN RETRO. ZIT JIJ WEL GOED ALS SINGER-SONGWRITER?
“Ik vind de ’60’s gewoon erg vet, maar ik weet het niet. Het lijkt me ook gaaf om mijn muziek verder uit te bouwen, bijvoorbeeld met een drummer. Maar dan heb je ook weer een extra mening en agenda’s die je moet trekken…”

 

MAAR SCHRIJF JE DOOR DIE SMAAK NIET VAAK DINGEN DIE ‘TE GROOT’ ZIJN VOOR ALLEEN EEN STEM EN EEN GITAAR?
“Oh ja, zeker! Ik schrijf veel op piano en denk heel vaak: “Hier zouden strijkers of percussie vet zijn”, maar ik vind het juist mooi om het alleen met gitaar te doen, want dat dwingt je om heel creatief te zijn. Maar op een gegeven moment lijkt het me wel gaaf om er andere instrumenten bij te betrekken, dat opent weer veel deuren. Maar alleen als er een reden achter zit. Ik heb daar wel veel ideeën over maar die zijn nog niet echt concreet.”

 

>> Lees het hele interview op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/eindhoven

 

Editie: DE POPEI oktober 2016

Tekst: 3voor12/Eindhoven, Thijs Portz

Foto: Martin Slaats

Published on 23/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version