platenpraten met floor henkelman

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Met haar goed ontvangen debuutalbum en singles in la pocket tourde ze tussen de lockdowns door Europa. We hebben het over Fleur, een ‘Yé-Yé girl’ van deze tijd. We kenden haar al van o.a. The Colour Collection. De sixties zijn nooit ver weg. Zegt dat iets over haar platenkast?

 

Foto: Seen Photography

Wat is je allereerste aanschaf?
“The Beatles – Rubber Soul was mijn eerste LP, ik was toen denk ik 11/12 jaar oud en ik kreeg deze LP van mijn vader. Toen ik 8 was kreeg ik mijn eerste cd van mijn vader, ook Rubber Soul, omdat ik zijn CD’s grijs had gedraaid.”

 

 

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Mijn ouders zijn beide muzikanten en ik heb via hun een heel scala aan muziek leren kennen, pa vooral Americana zoals Ry Cooder en the Band en mijn ma voornamelijk Hard Rock zoals Rory Gallagher maar ook Frank Zappa. En van alles daartussenin.

Een degelijke platenkast hadden we helaas niet aangezien mijn vader geloofde dat de cd de toekomst was en dus al zijn platen had weggegeven. Hij had wel ontdekt hoe je cd’s kon kopiëren en hij had een abonnement op de bieb. Zo hadden wij dus wel een gigantische muur aan cd’s thuis.”

Bij welk nummer houd je het niet droog?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik erg snel geraakt wordt door muziek, films en boeken en dat ik vaker wél huil dan niet. Het laatste nummer waar ik van moest huilen was net 5 minuten geleden; Eclipse van Pink Floyd. Maar nummers waar ik sowieso van moet huilen zijn Girl from the North Country van Bob Dylan, Storms van Stevie Nicks en Ain’t No Grave van Johnny Cash, die horen bij bepaalde emotionele gebeurtenissen in mijn leven. Oh man, ik moet al bijna huilen als ik het opschrijf.”

 

 

 

 


Het mooiste Franstalige album is…
“Het gelijknamige album van Clothilde is wel een van mijn favorieten en heeft mij erg beïnvloed. En natuurlijk France Gall, haar album 1968 is ook erg goed.”

 

 

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Armand. Alles van Armand. De held. Rip. En 4PK natuurlijk.”

Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…
“Pff, ik kan op alles dansen. Maar een goed garazzie nummer doet het altijd goed. Ik heb nu wel zin in Thee Sixpence, de voorloper van Strawberry Alarm Clock, dus ik zou gaan voor hun compilatie album Step by Step, een verzameling van hun singles. Incense and Peppermints is toch wel echt hét dansnummer.”

 Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Ik doe niet aan ‘guilty pleasures’, over smaak valt niet te twisten dus waarom zou je je ergens voor schamen? Maar, er zijn wel mensen die bijvoorbeeld niet zien aankomen dat ik een ongelofelijke Queen fan ben. De eerste twee albums, Queen en Sheer Heart Attack, daar kun je me op elk moment van de dag blij mee maken.”

 

 

 

 

Het fijnste exotische lied is gemaakt door?
Samba De Uma Nota Só van Antônio Carlos Jobim. Maar dan de versie van Astrud Gilberto. Het heet ook wel One Note Samba, omdat het hele nummer op maar één noot is gemaakt.”

 

 

Wie maakte de gevaarlijkste plaat?
“Judas Priest. Maar ik kan niet kiezen. Ik ga denk ik voor Defenders of the Faith. Als die op zou staan in de auto dan zou ik iemand aanrijden.”

 

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
“Alles met een Pedal Steel, dus The Byrds - Sweetheart of the Rodeo staat veel op. Maar op dit moment ben ik ook weer into the Beach boys – Friends & Smiley Smile. En toevallig staat Rubber Soul vandaag veel op. Blijft steengoed!”

 

 

 

 

Meest romantische nummer is?
“Franz Liszt – Liebestraum. Als ware liefde een lied was, dan was het dit nummer.”

 De allerbeste albumcover ooit is…  
“Boudewijn de Groot – Picknick, ontworpen door Marijke Koger van the Fool. Origineel zouden zij óók de hoes van de Beatles’ Sergeant Peppers album ontwerpen maar dat werd toch de hoes die nu misschien wel een van de meest bekende platenhoezen is geworden, en dus ook in mijn rijtje allerbeste albumcovers hoort.”

 

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Judas Priest, nee grapje. Theo Lawrence – Sauce Piquante. Dit album heeft ooit mijn leven gered toen ik tijdens een nachtelijke rit vanuit Keulen naar huis aan het rijden was. Het was een lange dag geweest en het was warm en rozig in de auto, op het moment dat ik in slaap viel zette mijn vriend dit album op en ik heb het gelukkig tot huis gehaald!”

 

 

Door welke plaat ben je zelf muziek gaan maken?
“Rubber Soul natuurlijk!”

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…
“The Ro-d-Ys – Earnest Vocation! Nederlandse sixties plaat, echt een klassieker. Vooral No Place Like Home is mijn nieuwe favoriet.”

 

 

KLIK HIER VOOR DE WEBSITE VAN FLEUR

 

Bekijk hier een video van Fleur zelf:DE POPEI editie: november/december 2021

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version