rock je biografie: zet deze 5 dingen er niet in

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Er zijn veel tips te vinden over welke dingen je WEL in je biografie moet zetten, maar het is net zo belangrijk om te weten welke dingen je moet vermijden. Bij POPEI werken we regelmatig  met onhandige biografieën en ook collega’s uit de muziekindustrie horen we er over klagen. Dus zet deze 5 dingen er NIET in en je hebt een voorspong op anderen!

1. Vorige bandleden
We zien regelmatig biografieën met een wel heel grondige en langdradige blik op de geschiedenis van de band, inclusief bandleden die niet meer in de band zitten. Het is goed om in een lijstje onderaan de biografie de voor- en achternaam te vermelden van de bandleden die momenteel WEL in de band zitten, maar er is geen reden om vorige bandleden te benoemen behalve als het om een bekend persoon gaat.


“Er is geen reden om vorige bandleden te benoemen behalve als het om een bekend persoon gaat”


2. Ontstaansgeschiedenis
Een beetje hetzelfde als punt 1: we hoeven echt niet te weten waar en hoe je elkaar ontmoet hebt, behalve als het echt heel fascinerend is en het iets toevoegt aan je gehele verhaal. De manier waarop de meeste bands gevormd worden, is helaas niet zo interessant.

 

Dit geldt ook voor bandleden. Als een van jullie in een heel erg bekend band heeft gespeeld, voel je vrij om dat erin te zetten, maar je hoeft geen lijst van 20 andere lokale bands te noemen waarin de bandleden hebben gespeeld.


“Je hoeft geen lijst van 20 andere lokale bands te noemen waarin de bandleden hebben gespeeld”


3. Teveel namedropping
Het is belangrijk om een aantal namen te noemen van bands waar je het podium mee hebt gedeeld, maar als je biografie gewoon een opsomming is van je prestaties tot nu toe zonder een goede balans of een goed verhaal, dan zullen al die prestaties je niet helpen.

Benoem alleen de highlights en wow-momenten van je carrière, maar zorg dat je daarnaast een goed verhaal schrijft waardoor de lezer echt geïnteresseerd wordt in jou en je muziek.


“Benoem alleen de highlights en wow-momenten van je carrière”


4. Eerste persoon
Ook al ben je een solo artiest, een biografie zou nooit in de 1e persoon geschreven moeten worden. Hiermee bedoelen we dat je nooit ‘ik’, ‘mij’, ‘wij’ of ‘ons’ schrijft, maar altijd in de 3e persoon (‘hij’/’zij’/’de band’). De ontvanger zou de biografie een-op-een moeten kunnen kopiëren en plakken voor in bijvoorbeeld een persbericht of de agenda op hun website.

 

Het voordeel van schrijven in de 3e persoon is dat je net wat makkelijker vertelt over je hoogtepunten zonder arrogant over te komen. Wil je toch wel echt iets persoonlijks kwijt? Dan kun je quotes gebruiken. Bijvoorbeeld: “Ik vind het belangrijk om het publiek bij m’n teksten te betrekken”, aldus <<naam zanger>>.


“Ook al ben je een solo artiest, een biografie zou nooit in de 1e persoon geschreven moeten worden”


5. Opvulling
Opvulling kan bijvoorbeeld zijn:
- Het levensverhaal van ieder bandlid.
- Schrijven over hoe uniek je bent in plaats van het te laten zien door je verhaal en beschrijving van je muziek.
- 18 artiesten noemen waardoor je bent beïnvloed die wel of niet iets te maken hebben met je sound.
- Al het andere dat het ‘wollig’ maakt zonder iets toe te voegen.

Als je niet zeker weet of iets opvulling is, stel jezelf dan de vraag: “Is dit echt toegevoegde waarde bij het vertellen van m’n verhaal, of ben ik gewoon ruimte aan het vullen?” Als het geen waarde toevoegt, dan delete het. Je biografie zou vol moeten staan van persoonlijkheid en moet niet ondergesneeuwd worden met nutteloze feiten. Het is een plek om je ‘merk’ te laten stralen en het beste van je carrière te laten zien. Trap niet in de val om dingen toe te voegen om de pagina te vullen.


“Noem geen 18 artiesten waardoor je bent beïnvloed die wel of niet iets te maken hebben met je sound”

 

 

Succes!

Heb je nog vragen? Dan beantwoord ik ze graag voor je. Stuur een mail naar mirjam@popei.nl.

Mirjam
PR/communicatie POPEI

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 10/07/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version