tips en tricks voor drummers en bassisten

Ben jij drummer of bassist en wil je het net even anders doen? Of samen met je band een nieuwe strategie hanteren? Schroom dan niet om even verder te lezen, in deze blogpost geeft Martijn Vaassen je namelijk een aantal waardevolle tips en tricks die je kunnen helpen om jouw skills naar een hoger niveau te tillen!

 

  • Wie zei dat je op een bas geen akkoorden kan spelen? Die heeft ongelijk. Sober is gebaseerd op een bass riff met akkoorden, net als bijvoorbeeld Sabotage (Beastie Boys), Harold of the Rocks (Primus) en School Days (Stanley Clarke). Reden genoeg voor jou als bassist om dit ook in een nummer te stoppen!

 

  • Bij Tool staat de E-snaar van de bas altijd in D. Wil je snel kunnen wisselen tussen een normale en een Drop D tuning,  gebruik een detuner of hipshot.

Drummers & bassisten 2

  • Oefen je basspel met verschillende dikten plectrums. De dikte van de plectrum kan namelijk een groot verschil maken in de klank van je bas. Dunner speelt misschien wel makkelijker, maar klinkt minder agressief.

 

  • Luister bij de opbouw van dynamiek naar wat het nummer op dat moment nodig heeft. De drums in het refrein van Sober blijven bijvoorbeeld doorgrooven terwijl de rest van de band juist veel minder noten speelt.

 

  • Je hoeft als drummer tijdens de opbouw van een nummer niet persé telkens harder te gaan slaan (maar mag wel :D). Als je de groove met je hihat gesloten speelt, kun je naar hihat open gaan, en vervolgens naar je ride bekken om zodoende intensiteit te verhogen. Is dat nog niet genoeg kun je daarna ook nog riden op je crash!

 

  • Een drummer en bassist die in een nummer verschillende maatsoorten staan te spelen? Dat kan zeker! In het couplet van Pushit speelt de bas in 6/4 en de drums in 4/4. Als je dit als bassist zelf gaat proberen kan het juist handig zijn om NIET te luisteren naar wat je drummer doet.

 

  • Wil je een drogere, meer percussieve snare sound, haal de snarenmat van je snare.
    Een truc die Tool-bassist Justin Chancellor vaak gebruikt om dynamiek toe te passen is om binnen een nummer veelvuldig hoog op de hals te spelen, om tijdens een heavy passage pas naar de E snaar te gaan (die dus in D gestemd staat).

 

  • Veel van de typische sound van Justin Chancellor komt van de dubbele humbucker elementen van zijn Wal bas. Wil je Wal gaan spelen, nieuwe modellen beginnen bij £6.500 en er is momenteel een wachttijd voor orders.

 

  • Danny Carey speelt met twee verschillende maten kickdrums in zijn set-up. In Schism hoor je bijvoorbeeld in de coupletten zijn 22" en in de heavy passages zijn 24" kick.

 

  • Naast dat het er cool uit ziet om je drumvellen te versieren met tekeningen, kan dit ook nog een andere functie hebben. De versiering kan ook dienen als visuele focus om je te concentreren op je drumspel en niets anders. Vooral bij het spelen van shows, waar doorgaans veel gebeurt wat je kan afleiden, kan het helpen om je concentratie bij je spel te houden.

 

  • Wil je e-kit sounds toevoegen aan je akoestisch drumstel, Roland is marktleider en diens SPD-SX sampling pad geeft je heel veel mogelijkheden, waaronder het inladen van je eigen samples. Heb je niet zoveel centjes, de SPD-S is de voorloper en staat regelmatig voor rond €250 op Marktplaats.

 

  • Volgens de drumpartituur zitten er 11 verschillende maatsoorten in Schism: 5/8, 7/8, 6/8, 6/4, 11/8, 4/4, 7/4, 5/4, 9/8, 2/4, 3/4. Mocht je het nog nooit geprobeerd hebben, maak met je band of project eens een nummer waarin je verschillende maatsoorten combineert.

Drummers & bassisten 1

  • In het couplet van Schism kun je kleine verschillen horen in de snare hits. Hoe dichter bij de rand, hoe meer hoog.

 

  • Wil je met je bas sound beter door de mix komen, gebruik een compressor pedaal. De EBS Multicomp is bijvoorbeeld een compressor pedaal dat makkelijk in te stellen is en goed klinkt.

 

Deze tips zijn voortgevloeid tijdens de workshop 'Drummers & Bassisten'. Deze workshop vind maandelijks plaats. Wil je erbij zijn? Check dan even onze agenda op www.popei.nl

Published on 14/04/2022

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version