6 podium hacks voor een enthousiast publiek

Unfortunately this page isn't available in English. 

 

Bijna niets heeft zulke invloed op de beleving van een optreden als het contact tussen muzikanten en publiek. Als het publiek aan de muzikanten kan zien dat ze er zelf plezier aan beleven en zelfvertrouwen hebben, dan overtuigt dat een publiek al veel sneller dan wanneer dat niet het geval is. Als je die zelfverzekerdheid niet van nature hebt, dan is het tijd om de volgende 6 tips in praktijk te brengen.

 

Dit artikel is geïnspireerd door dit artikel van Sonicbids.

1. Gebruik ‘spiegelen’ (doe het, en zij doen het terug)
Op het moment dat je het podium op komt is het belangrijk dat je je realiseert dat het publiek je leuk WIL vinden. Ze staan meestal niet voor niets in de zaal. Ze hebben er zin in! Ze moeten alleen beetje op gang geholpen worden. Lichamelijke manieren voordoen om waardering te tonen is een goede ijsbreker.

 

Een bekend voorbeeld voor spiegelen: muzikanten die het podium klappend opkomen. Het publiek applaudisseert meestal automatisch terug! Stuur zelf energie de zaal in en je zult zien dat je het terug krijgt. Dit kun je ook tijdens de set na afloop van nummers doen.

 

Stuur zelf energie de zaal in en je zult zien dat je het terug krijgt


2. Oogcontact
Oogcontact met mensen uit het publiek helpt enorm om het publiek bij je optreden te betrekken. Ben je te zenuwachtig en zijn vragende ogen too much voor je? Dan kun je ook ‘net alsof’ doen. Kies een plek op de muur achterin de zaal, net boven de hoofden van het publiek en focus je daar op. Als je zelfverzekerdheid wat meer is geworden, kun je je focus verleggen naar voorhoofden en wenkbrauwen. De ideale manier om de illusie te wekken dat je oogcontact maakt, en/of te wennen om echt oogcontact te maken.

 

Ben je te zenuwachtig en zijn vragende ogen too much voor je? Dan kun je ook ‘net alsof’ doen


3. Ook als je niet zingt, leer de tekst
Ook al hoef je niet te zingen op het podium, door de teksten te leren geef je een upgrade aan je eigen stage performance. Zing zo nu en dan stukken mee, zonder microfoon. Het inspireert het publiek om ook mee te zingen en laat zien dat je achter de teksten van jullie eigen nummer staat.

 

Door de teksten te leren geef je een upgrade aan je eigen stage performance


4. Schrijf op wat je wilt zeggen
Als je niet weet wat je tussen de nummers door moet zeggen of vertel je dingen dubbel, dan kan dat zenuwachtig en dus niet zelfverzekerd overkomen. Dat kan ongemakkelijk zijn voor het publiek. Schrijf naast of op de setlist een aantal onderwerpen waarover je iets wilt zeggen. Bijvoorbeeld ‘de vorige band bedanken’, ‘merchandise’, ‘social media noemen’. Klik hier voor meer informatie over wat je allemaal kunt zeggen op het podium. Probeer de aantekeningen steeds korter te maken, zodat je ze echt alleen als een reminder gebruikt en je niet hele teksten gaat voorlezen.

 

Schrijf naast of op de setlist een aantal onderwerpen waarover je iets wilt zeggen


5. Deel het verhaal in plaats van het te vertellen
Op het moment dat je uitlegt waar het volgende nummer over gaat, voelt het publiek er zich dichter bij betrokken als je iets aan hen vraagt in plaats van te vertellen over je eigen ervaringen. Een voorbeeld: in plaats van dat je zegt “ik schreef dit nummer over m’n ex-vriend, die altijd zo ….. was”, vraag je: “Heeft iemand van jullie een ex-vriend die altijd ……… was?” De uitnodiging van betrokkenheid en het (ook al is het maar een kort) moment van herkenbaarheid zal het publiek enthousiaster laten reageren.

 

Het publiek voelt zich er dichter bij betrokken als je iets aan hen vraagt in plaats van te vertellen over je eigen ervaringen

 

6. Verspreiden van energie
Dit is eigenlijk de omgekeerde versie van tip 1, met een extraatje. Stel je speelt voor een publiek waarvan maar een paar mensen op een bepaalde manier een beetje enthousiasme tonen. Ze zingen en/of klappen bijvoorbeeld mee, kijken heel vrolijk of springen een beetje. De rest van het publiek is een beetje saai maar wel geïnteresseerd. Focus je op de enthousiaste mensen en kopieer ze. Doe wat zij doen, en vergroot het. Ze zullen zich aangesproken voelen en er is een grote kans dat zij hun energie ook vergroten. Vervolgens probeer je de rest van het publiek erbij te betrekken. Als het even meezit zal je zien dat dat groepje mensen je daarmee gaat proberen te helpen, en dan eindigt het natuurlijk in een kolkende massa van plezier ;) 

 

Focus je op de enthousiaste mensen en kopieer ze. Doe wat zij doen, en vergroot het

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 30/06/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version