interview met grim tim

Unfortunately this page isn't available in English

 

Daar is ie dan! Satisfriction, het debuutalbum van Grim Tim. De Eindhovense rockers met frisse blik op de blues leveren met deze nieuweling de zoveelste toprelease uit de lichtstad af. Tijd voor een vragenvuur richting David (zanger/gitarist) en een gezellige creatieve foto op onze bank! 

Hoe gaat het met Grim Tim?
“Het gaat super goed met Grim Tim! We zijn druk bezig met het plannen van onze release show van ons debuut album Satisfriction in het Stroomhuisje in Eindhoven. We zijn allemaal echt ontzettend trots op de plaat. Hij is in zijn geheel live in de studio opgenomen om onze rauwe energie en dynamiek te behouden en al zeggen we het zelf, dat is goed gelukt! Bovendien hebben we Bart Becx als nieuwe manager en zijn daarmee de nieuwste toevoeging aan het Babe Management lijstje.”

 

Hoe is de nieuwe plaat tot stand gekomen?
“Satisfriction ontstond eigenlijk toen Niels Wiersma ons benaderde voor het opnemen van een album in de Moon Music Studio van Wouter Bude. We besloten alles live op te nemen in twee dagen en te kijken wat eruit zou komen. En dat is dus Satisfriction geworden.”

 

Goeie albumtitel, maar waar komt ie vandaan?
“De titel komt van een lyric uit het nummer Take a Swing van het album. ‘I’m a contradiction, I’m a choice, super satisfriction, white boys.’ Ik kwam hierop toen ik op een dag constateerde dat de enige hoop op ‘satisfaction’ voor ‘middle class white kids’ schuilt in frictie. Alles wordt voor lief genomen en niks is meer bevredigend, tenzij het frictie veroorzaakt. En zo is het eigenlijk ook binnen de band. We werken het beste onder druk en zijn het meest productief in de schaduw van onderlinge of persoonlijke frictie. Het mag dan niet de meest conventionele en wellicht ook niet de meest productieve methode zijn, maar het is onze methode, ‘and if it ain’t broke, don’t fix it’. Satisfriction dus.”

 

Wat zijn de verschillen met de EP Cygnet Strumpet House van twee jaar geleden?
“Waar Cygnet Strumpet House bestond uit een viertal liedjes, is Satisfrictionmeer een collage, een reis. De nummers bewandelen alle paden. We zijn individueel allemaal betere muzikanten geworden, maar ook als band. We zijn nog nooit zo hecht geweest. Ik denk dat dat helpt wanneer je trouw wilt blijven aan jezelf.”

 

Wanneer jullie over een paar jaar toch met megabudgetten mogen werken, wie is dan de droomproducer?
“Quincy Jones, deze man is in ons opzicht de grootste producer allertijden. Een levende legende zou je kunnen zeggen. Het zou toch prachtig zijn om onze beide werelden te verenigen, daar zou pure goud uit ontstaan.”

 

Met welke Eindhovense band voelen jullie je het meest verwant?
“Onlangs zijn we bij een try-out avond van Babe Management geweest in Eindhoven. Bart van Babe Management had het idee om samen met Storksky een package neer te zetten. Ze komen niet uit Eindhoven, maar we hebben elkaar wel in Eindhoven ‘gevonden’. De eerste avond met Storksky is in het Stroomhuis tijdens de release.” 

Naar welke muziek hebben jullie veel geluisterd tijdens het maken van de plaat?
“In onze albumteasers is te zien dat drummer Dustin en gitarist/zanger David een Led Zeppelin shirt dragen. Daarnaast maken we op onze eerste EP een letterlijke verwijzing naar de Britse band. Ik denk dat Led Zeppelin wel een constante inspiratiebron voor de band is. Op het debuutalbum zijn geen letterlijke verwijzingen te horen, maar wij kunnen wel stellen dat we de laatste periode vooral beïnvloed zijn door bands als White Denim en Rival Sons.”

 

Is de band een dictatuur of een democratie?
“Grim Tim is absoluut een democratie. We zijn met drie man, dus meeste stemmen gelden en iedere stem is gelijk. We schrijven ook vooral tijdens repetities, nummers komen voort uit jams die we samen on the spot uitwerken tot nummers. Een democratischere manier van muziek maken bestaat niet.”

 

Hebben jullie een groot masterplan?
“Ons masterplan is eigenlijk vrij simpel. Wij willen met Satisfriction harten en zielen winnen. Met onze debuutplaat zijn we van plan een gevoelige snaar te raken in de positieve zin van het woord. Nekharen zullen overeind staan en huid zal veranderen in die van een kip. Ons doel is zoveel mogelijk spelen door heel het land, om vervolgens het buitenland aan te doen, zowel binnen als buiten Europa. Met ons nieuwe album, Babe Management aan onze zijde en genoeg vertrouwen moet dat helemaal goed komen.”

 

Willen jullie het nog ergens anders over hebben?
“Dat je vooral op vrijdag 31 oktober 2014 naar het Stroomhuisje moet komen. Nu maar hopen dat men dit voor die tijd nog leest!”

 

Editie: DE POPEI november 2014

Foto: Nienke Bosma

Published on 13/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version