interview met hunting the robot

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Hunting The Robot is een Eindhovense formatie bestaande uit Elvin Usidame (zang/gitaar), Lloyd Usidame (drums), Gijs de Boer (gitaar) en sinds kort nieuwe bassist Jesse Hanssen. De muziek omschrijven ze zelf als ‘groovy afro indie rock’. Live valt dansen nauwelijks een keuze te noemen maar eerder een plicht. In 2009 wordt de band opgericht waarna hen een hoop te wachten staat. Zo winnen ze verschillende talentenjachten en krijgen de titel van Local Hero bij Live XS. Ook organiseren ze zo nu en dan een eigen concertavond genaamd ‘Nachtjacht’ in PopEi en staat er in januari de release van het eerste volledige album op de planning. Voor degenen die niet kunnen wachten: in juli verscheen met Trip The Light Fantastic al het eerste voorproefje op het nieuwe album. Begin september staat de release van de officiële single Don’t Break The Boy op de planning. Vandaag is Hunting The Robot eerst te gast in PopEi’s Zithoek.

 

Stel jezelf eens voor.
Elvin: Wij zijn Hunting The Robot uit Eindhoven. We maken groovy afro indie rock en bestaan nu 4 jaar. Momenteel zijn we bezig met het afronden van ons debuutalbum.

 

Het debuutalbum. Kunnen jullie daar meer over vertellen?
Elvin: We nemen nu al 8 maanden op, sinds oktober 2012. De opnames doen we zelf en het produceren ook. We zijn nu klaar met de opnames en hij komt uit in januari 2014.

 

Voor die tijd komt er nog een single uit.
Elvin: In juli brachten we voor het eerst sinds lange tijd weet iets uit, dat voelde goed. We zijn er lang mee bezig zijn geweest en wilden weer eens wat  van ons laten horen. De echte single verschijnt in september.

 

Jullie komen uit Eindhoven. Heeft de band hier voordeel aan ondervonden?
Elvin: PopEi heeft veel betekend voor ons. We hebben er afgelopen vier jaar gerepeteerd en het is altijd fijn hier.
Gijs: PopEi voelt wel heel vanzelfsprekend voor ons maar het is denk ik toch wel een privilege dat je zo’n plek hebt met zulke goede oefenruimtes.

 

Zijn er nog andere personen of organisaties waar jullie iets aan hebben gehad?
Gijs: Ja, zeker. Bijvoorbeeld V. Die verhuurt heel veel spullen en heeft alles wat je wilt. Daarmee hebben we ook de meeste muziek van ons album opgenomen. Door heel weinig te vragen steunt hij ons daarin. Hij vindt het ook heel cool.

 

Biedt de stad jullie ook inspiratie?
Elvin: Voor de songs bedoel je? Niet zo direct. In de songs komt het ook niet echt terug, maar we zeggen wel na elke show: wij zijn Hunting The Robot uit Eindhoven.

 

Werken jullie wel eens samen met andere Eindhovense bands?
Elvin: Nee, dat is eigenlijk nog nooit gebeurd. Wel zoeken we voor onze eigen avond ‘Nachtjacht’ nog bands die uit de buurt komen.
Gijs: Dat ligt ook voor een groot deel aan het genre. We kennen gewoon weinig bands die dezelfde of vergelijkbare muziek maken.

 

Zijn er wel voorbeelden van lokale bands die jullie erg goed vinden? Dat kan zijn op muzikaal vlak maar ook met betrekking tot andere zaken die jullie aanspreken.
Elvin: Ja, Nikoo. De opnametechniek is heel vet. En ze brengen meestal zomaar iets uit en ze nemen dat heel snel op, in tegenstelling tot ons, haha! Dat is wel tof om te zien, dat het ook zó kan. Daar kijken we wel tegenop. Ze hebben een goede en verfijnde sound, ondanks dat ze heel snel opnemen.

 

Afgelopen 4 jaar heeft Hunting The Robot het een en ander meegemaakt. Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?
Lloyd: Voor mij was het spelen in Tilvoli Oudegracht als voorprogramma van Kensington. Dat vond ik wel heel vet. Het was in Utrecht en de Oudegracht was helemaal uitverkocht!
Elvin: In 2011 brachten we een EP uit. Deze namen we zelf op en hadden er niks van verwacht, maar: het sloeg aan! We werden o.a. Local Hero bij Live XS en mochten heel veel gaan spelen. Dat was wel een verrassing.
Gijs: Het zelf opnemen van een album was voor mij denk ik wel het hoogtepunt. Dat is een grote stap geweest op allerlei vlakken. Serieus en professioneel met de band bezig zijn.

Is er iets waarvan jullie zeggen: als we dat bereiken met onze muziek dan zijn we echt tevreden?
Elvin: We hebben wel wat concrete doelen. Zo willen we volgend jaar op Best Kept Secret staan en daarvoor nog Noorderslag. Verder willen we met het komende album veel live gaan spelen en mensen laten bewegen zonder dat zij zich daar ongemakkelijk bij voelen.
Gijs: Ja, onze muziek is daar eigenlijk wel voor gemaakt, om te bewegen. Maar in Nederland bewegen ze niet zo snel, het houdt al snel op bij wat hoofdknikken. Het lijkt wel of er een soort barrière is.

 

Dat laten dansen en die barrière wegwerken, is dat een soort omvattend doel?
Gijs: Ja. Maar daarnaast willen we graag zelf een leercurve doormaken. Muziek blijven maken die we zelf cool vinden en dat zo lang mogelijk kunnen blijven doen. En natuurlijk zouden we daar graag genoeg geld mee willen verdienen om ervan te kunnen leven.
Elvin: We moeten niet zo snel tevreden zijn met het product. Nu hebben we dit ook zelf opgenomen omdat we dan ook veel kunnen leren. Het heeft wel lang geduurd en het was met vallen en opstaan. We hebben er zelfs onze bassist door verloren. Gelukkig zijn we er wel veel sterker uitgekomen.

 

Voor de lezers: waar zijn jullie te vinden in het Eindhovense uitgaansleven?
Elvin: In de Effenaar komen we graag voor shows.
Gijs: TAC is ook wel cool.
Elvin: Verder zijn we best vaak hier, in PopEi. Soms gaan we ook naar café Wilhelmina of de Altstadt.

 

Is er nog iets dat jullie zelf kwijt willen?
Elvin: Alleen dat het album uitkomt in januari en dat de release-show waarschijnlijk in de Effenaar is.
Gijs: Dat ze niet moeten denken dat we dood zijn.

 

Jullie leven nog.
Gijs: Ja, we leven nog. We zijn nog hard bezig en het album komt eraan!

 

Editie: DE POPEI september 2013

Tekst: Borus van den Brand
Foto: Nienke Bosma

Published on 08/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version