leif de leeuw band: muzikantentips door sem jansen en leif de leeuw

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Lastig om gemotiveerd te blijven in deze periode? Niet voor de Leif de Leeuw band (jam/bluesrock)! Onlangs waren ze nog te zien op NPO3 in het programma Muziekstad Eindhoven. We vragen aan Sem Jansen (zang/gitaar) en Leif de Leeuw (gitaar) hoe zij gemotiveerd blijven en of er nog lessen te halen zijn uit deze tijd met minder optredens.


Foto's: Robert Lagendijk

 

Hoe blijven jullie gemotiveerd in tijden waarin er minder mogelijk is?

Sem: "Ik probeer uitdagingen op te zoeken in dingen die nog wél mogelijk zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld deelgenomen aan twee talentenjachten op SBS6 waar ik normaal nooit aan mee zou hebben gedaan en hier heb ik enorm veel van geleerd en enorm veel voor moeten voorbereiden.


Daarnaast heb ik de tijd die nu ineens beschikbaar kwam gebruikt om dingen te doen waar ik normaal niet altijd aan toe kom. Ik heb mijn zang enorm ontwikkeld, heb veel geschreven en heb plannen voor de toekomst uitgewerkt. Ik heb me geen moment verveeld en me ook geen moment niet-gemotiveerd gevoeld."

 

Leif de Leeuw band met Sem Jansen Muziekstad Eindhoven 2021 Robert Lagendijk-0198.jpg

"Ik heb de tijd die nu ineens beschikbaar kwam gebruikt om dingen te doen waar ik normaal niet aan toe kom"

 

Leif: "Het allerbelangrijkste is je blijven focussen op de dingen die je energie geven. Wat ons veel energie geeft als band zijn de optredens en livestream gigs die we wél kunnen doen. Als je je blijft focussen op de shows die niet door kunnen gaan dan blijf je de hele tijd in een negatieve sleur hangen waar weinig energie zit. Als alles wat momenteel in de planning staat doorgaat, dan hebben we een bomvolle agenda. Misschien putten we wel energie uit valse hoop, maar we blijven wel energie halen uit onze volle planning!"

 

Leif de Leeuw band met Sem Jansen Muziekstad Eindhoven 2021 Robert Lagendijk-0196.jpg

"Misschien putten we wel energie uit valse hoop, maar we blijven wel energie halen uit onze volle planning!"


Hebben jullie andere/nieuwe dingen ontdekt die jullie blijven doen zodra het weer ‘normaal’ is?

Sem: "Eigenlijk heb ik me door de ervaringen van het afgelopen jaar alleen maar meer gerealiseerd dat ik, en wij als band, op het juiste pad zitten. Succes in bekendheid of geld is voor mijn gevoel steeds minder belangrijk geworden. We zijn met een super fijne groep mensen, hebben allemaal een dak boven ons hoofd en maken muziek die er voor ons idee echt toe doet en die echt bij ons past. En we blijven groeien, onze songwriting gaat vooruit, onze performance, we krijgen steeds meer publiek en verkopen steeds meer cd's, slowly but steady. Al zouden we de rest van mijn leven op precies dit niveau blijven zitten zou ik helemaal tevreden zijn omdat ik écht sta achter wat we doen. En ik geloof erin dat als wat je doet oprecht is je vanzelf publiek aantrekt die daar precies hetzelfde over denkt."

 

 

"We zijn een band die alle platen tot nu toe in eigen beheer heeft uitgebracht en we regelen de meeste dingen zelf"

 


Leif: "We hebben ontdekt dat wat we al deden, eigenlijk best wel speciaal is. We zijn een band die alle platen tot nu toe in eigen beheer heeft uitgebracht en we regelen de meeste dingen zelf. Dat is best wel speciaal en waardevol in een tijd waarin veel artiesten afhankelijk zijn van grotere labels. We hebben de touwtjes zelf in handen en dat blijven we voorlopig doen. We hebben daarom ook complete muzikale vrijheid en dat voelt heel goed. We worden door niemand geleefd op zakelijk vlak en dat voelt en is erg waardevol."

 

2020h.png

 

Hoe blijven jullie in contact met fans in deze tijden?

Sem: "Met de Leif de Leeuw band: Voornamelijk via social media. Het is moeilijk de mensen 'op de hoogte' te houden, want er is niet echt nieuws, net voor de lockdown kwam onze nieuwe plaat uit dus iets nieuws zit er voorlopig niet in. We hebben wat live-streams gedaan zodat het publiek onze shows thuis kon bekijken en we hebben geprobeerd in ieder geval regelmatig te zien te zijn op Facebook of Instagram. 

 

Ik zelf heb veel publiek bereikt via mijn deelname aan de SBS programma's, verder onderhoud ik het contact met mensen die mijn muziek tof vinden via social media."

 

 

"Tijdens de eerste lockdown hebben we een oproep geplaatst voor muzikanten om een eigen solo te spelen over onze song ‘Do Me Wrong’"

 

 

Leif: "Via Facebook en Instagram proberen we onze fans een beetje op de hoogte te houden. Het is lastig omdat er relatief weinig gebeurt met de band maar we proberen telkens wel iets te delen. Tijdens de eerste lockdown hebben we een oproep geplaatst voor muzikanten om een eigen solo te spelen over onze song ‘Do Me Wrong’. Daar hebben we echt iets van 60 te gekke solo's van mogen ontvangen. Dat is erg tof om te zien en geeft ons allemaal weer moed dat er in deze gekke tijd toch iets mogelijk is waar we van kunnen genieten op muzikaal vlak."

 

2020f.png

 

Op welke manieren blijven jullie aan een fanbase bouwen, ook al kun je een tijd minder optreden?

Sem: "Ik zelf heb mijn fanbase flink opgeschaald door deel te nemen aan tv-programma's, hier zien enorm veel mensen je en een deel van hen gaat je volgen op social media waar je ze op de hoogte kan houden van je muziek. Ook met de Leif de Leeuw band verschenen we in een VPRO programma waar veel mensen konden zien waar wij als band mee bezig zijn, dit zorgt direct voor veel nieuwe volgers. Daarnaast zijn zowel Leif als ik vrij actief op onze persoonlijke social media accounts waardoor het publiek in ieder geval op de hoogte blijft van wat we doen en nieuwe mensen die ons vinden het de moeite waard vinden ons te blijven volgen."

 

Leif: "We blijven vooral bouwen aan onze fanbase door niet te stoppen. Ook als we niet spelen staat er bij ons altijd nieuwe shows en opnames in de planning. Dat zijn dingen die op een gegeven moment gaan opvallen bij mensen die je eerder voorbij hebben zien komen."

 

 

"Zorg vooral dat je ready bent als het weer kan, want muziek blijft voor altijd bestaan en er is voor elke muzikant een plekje in een scene"

 

 

Zijn er nog andere tips die jullie willen meegeven aan andere muzikanten?

Sem: "Ik zelf heb het privilege dat ik rond kan komen van de lessen die ik geef dus misschien is dit wat te gemakkelijk gedacht of gezegd maar; gebruik de tijd die je nu hebt nuttig, er is zoveel te doen en te leren waar je normaal geen tijd voor hebt of niet aan toe komt. Begin eens aan die solo die je altijd al wilde leren, ga eens écht zitten om je vocals te verbeteren, spreek een-op-een af (wanneer maatregelen dat toelaten) om met andere muzikanten te schrijven die je normaal misloopt door tourschema's of drukke weekenden. Ik mis het spelen ook, maar ik heb me de gehele lockdown geen seconde verveeld en zie het ook als een positieve tijd van bezinning en het stellen van echte prioriteiten."


Leif: "Stop niet, ga door! Het feit dat je muzikant bent is een voorrecht en niks, ook niet een wereldwijde pandemie, moet je daar van weghouden. Er komt weer een tijd dat het veilig is om je muziek te spelen voor mensen, maar wanneer dat is en op wat voor manier, dat moeten we met z'n allen nog even afwachten. Maar zorg vooral dat je ready bent als het weer kan, want muziek blijft voor altijd bestaan en er is voor elke muzikant een plekje in een scene."

 

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version