leif de leeuw band: motivatietips door sem jansen en leif de leeuw

Lastig om gemotiveerd te blijven in deze periode? Niet voor de Leif de Leeuw band (jam/bluesrock)! Onlangs waren ze nog te zien op NPO3 in het programma Muziekstad Eindhoven. We vragen aan Sem Jansen (zang/gitaar) en Leif de Leeuw (gitaar) hoe zij gemotiveerd blijven en of er nog lessen te halen zijn uit deze tijd met minder optredens.


Foto's: Robert Lagendijk

 

Hoe blijven jullie gemotiveerd in tijden waarin er minder mogelijk is?

Sem: "Ik probeer uitdagingen op te zoeken in dingen die nog wél mogelijk zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld deelgenomen aan twee talentenjachten op SBS6 waar ik normaal nooit aan mee zou hebben gedaan en hier heb ik enorm veel van geleerd en enorm veel voor moeten voorbereiden.


Daarnaast heb ik de tijd die nu ineens beschikbaar kwam gebruikt om dingen te doen waar ik normaal niet altijd aan toe kom. Ik heb mijn zang enorm ontwikkeld, heb veel geschreven en heb plannen voor de toekomst uitgewerkt. Ik heb me geen moment verveeld en me ook geen moment niet-gemotiveerd gevoeld."

 

Leif de Leeuw band met Sem Jansen Muziekstad Eindhoven 2021 Robert Lagendijk-0198.jpg

"Ik heb de tijd die nu ineens beschikbaar kwam gebruikt om dingen te doen waar ik normaal niet aan toe kom"

 

Leif: "Het allerbelangrijkste is je blijven focussen op de dingen die je energie geven. Wat ons veel energie geeft als band zijn de optredens en livestream gigs die we wél kunnen doen. Als je je blijft focussen op de shows die niet door kunnen gaan dan blijf je de hele tijd in een negatieve sleur hangen waar weinig energie zit. Als alles wat momenteel in de planning staat doorgaat, dan hebben we een bomvolle agenda. Misschien putten we wel energie uit valse hoop, maar we blijven wel energie halen uit onze volle planning!"

 

Leif de Leeuw band met Sem Jansen Muziekstad Eindhoven 2021 Robert Lagendijk-0196.jpg

"Misschien putten we wel energie uit valse hoop, maar we blijven wel energie halen uit onze volle planning!"


Hebben jullie andere/nieuwe dingen ontdekt die jullie blijven doen zodra het weer ‘normaal’ is?

Sem: "Eigenlijk heb ik me door de ervaringen van het afgelopen jaar alleen maar meer gerealiseerd dat ik, en wij als band, op het juiste pad zitten. Succes in bekendheid of geld is voor mijn gevoel steeds minder belangrijk geworden. We zijn met een super fijne groep mensen, hebben allemaal een dak boven ons hoofd en maken muziek die er voor ons idee echt toe doet en die echt bij ons past. En we blijven groeien, onze songwriting gaat vooruit, onze performance, we krijgen steeds meer publiek en verkopen steeds meer cd's, slowly but steady. Al zouden we de rest van mijn leven op precies dit niveau blijven zitten zou ik helemaal tevreden zijn omdat ik écht sta achter wat we doen. En ik geloof erin dat als wat je doet oprecht is je vanzelf publiek aantrekt die daar precies hetzelfde over denkt."

 

 

"We zijn een band die alle platen tot nu toe in eigen beheer heeft uitgebracht en we regelen de meeste dingen zelf"

 


Leif: "We hebben ontdekt dat wat we al deden, eigenlijk best wel speciaal is. We zijn een band die alle platen tot nu toe in eigen beheer heeft uitgebracht en we regelen de meeste dingen zelf. Dat is best wel speciaal en waardevol in een tijd waarin veel artiesten afhankelijk zijn van grotere labels. We hebben de touwtjes zelf in handen en dat blijven we voorlopig doen. We hebben daarom ook complete muzikale vrijheid en dat voelt heel goed. We worden door niemand geleefd op zakelijk vlak en dat voelt en is erg waardevol."

 

2020h.png

 

Hoe blijven jullie in contact met fans in deze tijden?

Sem: "Met de Leif de Leeuw band: Voornamelijk via social media. Het is moeilijk de mensen 'op de hoogte' te houden, want er is niet echt nieuws, net voor de lockdown kwam onze nieuwe plaat uit dus iets nieuws zit er voorlopig niet in. We hebben wat live-streams gedaan zodat het publiek onze shows thuis kon bekijken en we hebben geprobeerd in ieder geval regelmatig te zien te zijn op Facebook of Instagram. 

 

Ik zelf heb veel publiek bereikt via mijn deelname aan de SBS programma's, verder onderhoud ik het contact met mensen die mijn muziek tof vinden via social media."

 

 

"Tijdens de eerste lockdown hebben we een oproep geplaatst voor muzikanten om een eigen solo te spelen over onze song ‘Do Me Wrong’"

 

 

Leif: "Via Facebook en Instagram proberen we onze fans een beetje op de hoogte te houden. Het is lastig omdat er relatief weinig gebeurt met de band maar we proberen telkens wel iets te delen. Tijdens de eerste lockdown hebben we een oproep geplaatst voor muzikanten om een eigen solo te spelen over onze song ‘Do Me Wrong’. Daar hebben we echt iets van 60 te gekke solo's van mogen ontvangen. Dat is erg tof om te zien en geeft ons allemaal weer moed dat er in deze gekke tijd toch iets mogelijk is waar we van kunnen genieten op muzikaal vlak."

 

2020f.png

 

Op welke manieren blijven jullie aan een fanbase bouwen, ook al kun je een tijd minder optreden?

Sem: "Ik zelf heb mijn fanbase flink opgeschaald door deel te nemen aan tv-programma's, hier zien enorm veel mensen je en een deel van hen gaat je volgen op social media waar je ze op de hoogte kan houden van je muziek. Ook met de Leif de Leeuw band verschenen we in een VPRO programma waar veel mensen konden zien waar wij als band mee bezig zijn, dit zorgt direct voor veel nieuwe volgers. Daarnaast zijn zowel Leif als ik vrij actief op onze persoonlijke social media accounts waardoor het publiek in ieder geval op de hoogte blijft van wat we doen en nieuwe mensen die ons vinden het de moeite waard vinden ons te blijven volgen."

 

Leif: "We blijven vooral bouwen aan onze fanbase door niet te stoppen. Ook als we niet spelen staat er bij ons altijd nieuwe shows en opnames in de planning. Dat zijn dingen die op een gegeven moment gaan opvallen bij mensen die je eerder voorbij hebben zien komen."

 

 

"Zorg vooral dat je ready bent als het weer kan, want muziek blijft voor altijd bestaan en er is voor elke muzikant een plekje in een scene"

 

 

Zijn er nog andere tips die jullie willen meegeven aan andere muzikanten?

Sem: "Ik zelf heb het privilege dat ik rond kan komen van de lessen die ik geef dus misschien is dit wat te gemakkelijk gedacht of gezegd maar; gebruik de tijd die je nu hebt nuttig, er is zoveel te doen en te leren waar je normaal geen tijd voor hebt of niet aan toe komt. Begin eens aan die solo die je altijd al wilde leren, ga eens écht zitten om je vocals te verbeteren, spreek een-op-een af (wanneer maatregelen dat toelaten) om met andere muzikanten te schrijven die je normaal misloopt door tourschema's of drukke weekenden. Ik mis het spelen ook, maar ik heb me de gehele lockdown geen seconde verveeld en zie het ook als een positieve tijd van bezinning en het stellen van echte prioriteiten."


Leif: "Stop niet, ga door! Het feit dat je muzikant bent is een voorrecht en niks, ook niet een wereldwijde pandemie, moet je daar van weghouden. Er komt weer een tijd dat het veilig is om je muziek te spelen voor mensen, maar wanneer dat is en op wat voor manier, dat moeten we met z'n allen nog even afwachten. Maar zorg vooral dat je ready bent als het weer kan, want muziek blijft voor altijd bestaan en er is voor elke muzikant een plekje in een scene."

 

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis