platenpraten met bart thunder

Unfortunately this page isn't available in English

 

Vroeger was de ruigste kroeg van Stratumseind ongetwijfeld die van Bart en zijn vroeg, Thunder Roadhouse heette die. Nu runt hij het Blue Collar Hotel in het Klokgebouw, dat toch ook niet vies is van een scheut rock 'n roll. Hoe zit dat dan met zijn platenkast?

 

WAT IS JE ALLEREERSTE AANSCHAF?
“Dat zal 24 Carat Purple van Deep Purple zijn geweest, gekocht bij Berk Music. Daar kocht ik van m’n eerste geld singletjes. Dat was in de tijd dat al die diskjockeys riepen ‘herinnert u zich deze nognognognognog!’. Dan had je van die bakken met nieuwe singles en dan moest je zo ongeïnteresseerd mogelijk met je duim door die bakken gaan en dan zo ‘pop!’ een stuk of 10 op de balie. Het was vooral heel belangrijk dat je meteen wist wat het was.”

 

WAS DE PLATENKAST VAN JE OUDERS GOED TE DOEN?
“Ja, eigenlijk wel! Mijn vader hield van Johnny Cash toen het nog niet mocht, toen dat nog heel ordinair was. Dat vond mijn moeder vreselijk, zij hield dan meer van Franse chansons. Maar ze waren allebei hele grote Neil Young fans. En veel jazz, ze gingen ieder jaar naar het North Sea Jazz festival. Redelijk gevarieerd dus!”

 

HET BESTE ALBUM ALLERTIJDEN IS…
“Tigre Blanco, haha!”, wanneer hij lachend kijkt naar Quintijn Lohman, frontman van Tigre Blanco en programmeur van het Blue Collar Theater, die op dat moment aanschuift. “Of Heino! Haha, nee ik denk dat het beste album allertijden nog gemaakt moet worden. En het is ook tijd gerelateerd. Muziek is emotie. Zou jij een antwoord weten Quintijn?” Quintijn: “Once Upon A Time In The West van Ennio Morricone, dat komt omdat dat als kind veel indruk op me heeft gemaakt. Die muziek is zo vreemd… Maar is ook gemaakt voor een film, dus het is niet echt een standaard plaat. Beste album aller tijden is moeilijk te bepalen!” Bart: “Als ik eerlijk moet zijn, staan op 99 van de 100 topplaten wel 2 nummers waarvan ik denk ‘hoe kun je dat er nou weer op zetten man!’. Waarom heeft niemand jullie gewaarschuwd: ‘doe dat maar niet’?”

 

BIJ WELK NUMMER HOUD JE HET NIET DROOG?
Simple Man van Lynyrd Skynyrd. Prachtig mooi nummer. De tekst: houd het simpel in je leven en ‘be a humble man’… En muzikaal zit het ook heel mooi in elkaar. Sowieso vind ik southern rock prachtig.”

 

WAT IS DE BESTE EINDHOVENSE PLAAT OOIT?
“Dan kom ik weer met hetzelfde verhaal, dat is ook stemming gerelateerd. Ik kan enorm genieten van Peter Pan, Tigro Blanco en de ouwe Mr. Albert Show. Maar ik ben niet zo van ‘the best off’. Er is natuurlijk zo veel goede muziek gemaakt in Eindhoven. Ik vond die band van Ruud Borgers en Fred Sparringa (Bo The Rude, red) muzikaal ook erg goed in elkaar zitten.”

 

DE BESTE HOTELKAMERMUZIEK IS…
“Geen! Gewoon slapen! Óf je hebt er seks. Misschien dat de kozakkendans daar dan goed bij past, haha!”

 

BESTE DANSPLAAT IS?
“Dan moet ik toch iets zoeken met een polonaise, haha! Nee, dan kom ik toch al snel richting de oude funk en soul. Ik dans wel hoor! Bijvoorbeeld op Pick up the Pieces van Average White Band en Soul With A Capital S van Tower of Power. Of lekkere rockabilly bop, alleen hou ik dat geen heel nummer meer vol. Dat wil ik wel, maar m’n lijf doet niet meer mee.”

 

DOE JE AAN ‘GUILTY PLEASURES’?
“Heino! Haha, nee hoor, ik ben al jarenlang de schaamte voorbij. Ik schaam me eigenlijk nergens voor. Ik moest aan Heino denken omdat we jaren geleden ook eens een interview hebben gedaan voor POPEI over de muzieksmaak van Thunder Roadhouse. En toen moesten we met z’n 4e in zo’n fotohokje een foto maken, eigenlijk apart van elkaar. Maar dat vonden we zonde, dus we gingen gewoon met z’n 4e tegelijk dat hokkie in. In dat interview waren we steeds aan het grappen over Heino. Heel ‘serieus’ interview toen, haha!”

 

ZIJN ER NOG ONDER- EN/OF OVERSCHATTE PLATEN WAAROVER JE WAT KWIJT WILLEN?
“Overschat vind ik zo ongeveer 80% van wat er de laatste 15 jaar is uitgekomen. De spoeling van echte muziek wordt heel dun. Ik krijg kokhalsneigingen als ik de radio aanzet, terwijl ik de lat helemaal niet zo hoog leg. Ik vind dat muziek moet worden gemaakt door muzikanten, die een instrument beheersen en daar iets moois mee doen.” Quintijn: “Dat is er niet veel meer in mainstream muziek. Er is zo’n Amerikaan en die heeft de hele hitparade goed doorgelicht en 80 tot 85 procent blijkt van een 5-tal producers uit Scandinavië te komen. Dat zijn allemaal mannen en die hebben de ideale structuur van een song bedacht. Waarvan we allemaal zoiets hebben: ik vind het helemaal niets, maar toch… dat refrein…! Een beetje hetzelfde als wat suiker bij ons doet eigenlijk.” Bart: “Ik vind dat echte muziek tegenwoordig zo’n ondergeschoven kindje is, daar word ik heel verdrietig van. Tegenwoordig zit je de hele dag Mac Donalds te vreten als je radio aan het luisteren bent. Je bent zit de hele dag vies te eten en maar zo nu en dan komt er ineens een mooi voor- of hoofdgerechtje langs.” Quintijn: “Er zit iets in waardoor je er toch iedere keer weer naar binnen stapt. Als je die geur ruikt denk je: ‘gadverdamme’. Maar vroeg of laat trekt het je toch weer naar binnen. Er zit iets verslavends in.”

 

WAAR LUISTER JE MOMENTEEL VEEL NAAR?
“Naar mijn vrouw, haha! En naar Spotify. Ik zal eens kijken waar ik veel naar luister de laatste tijd: Popa Chubby, Tom Waits, Irish Folk Rock, The Georgia Satellites, Bad Ass Blues, Pokey LaFarge, Manu Chao en Rob Zombie.”

 

WIE MAG ER NOG EENS EEN TELEVISIE DRIE HOOG UIT HET RAAM GOOIEN?
“Dat vind ik zonde, liever niet eigenlijk, haha! En het heeft weinig effect. Het zijn flatscreens. Niemand dus!”

 

MEEST ROMANTISCHE NUMMER IS…
“Popcorn, haha! Nee hoor, When a Man Loves a Woman, de versie van Bette Midler.” En wanneer ie ‘m laat horen krijgt ie er zowaar ook echt kippenvel van.

 

GEZIEN DE SCHILDERINGEN IN HET CAFÉ: BEETHOVEN OF LEMMY?
“Moet het 1 van de 2 zijn? Dan kies ik Lemmy, omdat ik vaker in een Lemmy stemming ben dan in een Beethoven stemming. Maar het liefst zou ik er niet tussen willen kiezen.”

 

DE ALLERBESTE ALBUMCOVER OOIT IS…
“Jezus… Ik doe alleen maar downloaden tegenwoordig, haha! Eigenlijk is dat een beetje vergane kunst. De LP’s van vroeger vond ik mooi… maar er zijn zoveel kunstwerkjes uitgebracht joh.” Quitijn: “Kids van nu? Vraag die maar eens of ze hoes van de plaat kennen… die hebben allemaal een mp3-tje op hun telefoon.” Bart: “Bertus Borgers had laatst wel iets te geks bij: een voorbeeld van z’n nieuwe cd. Dus mijn antwoord is: wacht maar waar Bertus Borgers binnenkort mee komt!”

 

TIJDENS HET CRUISEN STAAT ER NATUURLIJK MUZIEK OP. WELKE?
“Zie: ‘waar luister je momenteel veel naar’.”

 

LAATSTE ONTDEKKING DIE JE DE LEZER NIET WIL ONTHOUDEN?
“Van teveel bier en brood word je dik. ‘I like big buts and I cannot lie’. ‘So! Hij komt ergens achter. Lekker op tijd mee!’”, lacht Bart. “Maarre, ik ben een heel emotioneel mens. Dán vind ik dát leuk en dán vind ik weer iets anders leuk. Ik luister voornamelijk naar wat er uit de underground komt. Wat Quintijn bijvoorbeeld laatst hier in Blue Collar Hotel heeft neergezet, Jake La Botz, vind ik geweldig. Muziekontdekkingen doe je niet meer via de reguliere kanalen. Dat is een gepasseerd station volgens mij.”

 

Editie: DE POPEI mei 2016

Foto: Jan Slieker

Published on 23/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version