platenpraten met kapper roland

Unfortunately this page isn't available in English

 

Over platen praten met een kapper? Jazeker, want het gaat hier om Kapper Roland (bij de burgerlijke stand ook wel bekend als Roland Molegraaf). Rock ‘n’ Roll is ‘m niet vreemd en dan speelt hij ook nog een lekker potje lapsteel in de band Hillbilly Hayride. Reden genoeg toch?

 

Wat is je allereerste aanschaf?
“Queen – A Night at the Opera. Uitgekomen in 1979. Ik zat in groep 8 en met het geld dat ik over had van de kermis heb ik deze elpee gekocht. Death On Two Legs is mijn favoriete nummer.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Een grote ellende. Nederlands- en Duitstalige troep waarvan ik de namen niet eens meer ga noemen. Waarschijnlijk hierdoor ook het alternatieve circuit ingedoken. Er moest betere muziek te ontdekken zijn.”

 

Het beste album aller tijden volgens jou?
“Ramones –  It’s Alive. Londen, oudjaar 1977, puur, no-nonsense agressie. Kijk eens op YouTube, daar kun je heel de show zien en je dan weet je wat ik bedoel.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?
“Daniel Romano – Just Between You and Me. Een parel van een plaat. You love it, or you hate it. Ik noem het kitsch country. Daniel Romano is een Canadees die voorheen in punkbandjes speelde, zie zijn tatoeages. Zijn liefde voor country was er al, vooral de smartlappen country. Ik vind dat hij dit erg eigentijds doet. Nieuwsgierig? 11 september in Doornroosje.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“The Lovesteaks – Spending Quality Time With The Lovesteaks. Ondanks de matige productie,  kwalitatief hoogstaande nummers. Na het uitbrengen van deze plaat ben ik gevraagd om bij de band te komen spelen. Geweldige muzikanten, mensen, muziek.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Alleen voor Dolly Parton.”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je nu wat kwijt wil?
“Heretic een band uit Veldhoven, erg onderschat. Ook zij brengen de no-nonsense aanpak naar een hoogtepunt. Het meeste van Bob Dylan zwaar overschat. Ik weet het niet met die man. Volgens mij had hij zich meer met gedichten schrijven bezig moeten houden.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?
“Sturgill Simpson, Jack White, Toxic Holocaust. Jack White is voor mij nu al legendarisch, hoe die man de rock ‘n Roll benaderd, klasse. Sturgill Simpson verkocht heel zijn hebben en houden en vertrok naar Nashville om te zingen en ontdekt te worden. Ontdekt worden zal hij maar bij een klein publiek doen, maar mooie liedjes schrijven en zingen… prachtig.Toxic Holocaust uit Portland Oreganon heb ik ooit gezien als voorprogramma bandje, maar ik vond ze beter. Sindsdien nooit meer losgelaten. Gort droge metal. Noell Grind (zanger Gitarist) componeert en schrijft alles zelf. Klinkt erg rauw en underground. Hebben trouwens ook een aangename cover van L7. Voor de liefhebber.”

 

De allerbeste albumcover ooit is….
“The Cramps – Off The Bone. Kan uren kijken naar deze tekening. Later is deze in England ook nog uitgebracht als een 3D hoes heb ik me ooit laten vertellen.”


Er zijn hele slechte platen gemaakt, welke is de allerslechtste?
“Luister eens naar de Homo Top 100.”

 

Laatste ontdekking, oftewel tip voor de lezer…
“Eindhoven Psych Lab. Zoveel goede leuke bandjes daar gezien. Vond Radar Men From The Moon erg goed live. Ben alleen op zaterdag geweest en geen slechte band gezien. Bij elke band heel het concert uitgezeten en dat is wat voor mij. Heb daar trouwens weinig Eindhovenaren gezien… een gemiste kans.”

 

En dan nog dit…, door welke plaat ben je gaan knippen?
“Jullie zullen het niet geloven maar Dee Dee Ramone zat op de kappersschool.”

 

Meer weten over Kapper Roland? www.kapperroland.nl

 

Editie: DE POPEI september 2014

Foto: Joren Hoogeboom - www.architectuurenfoto.nl

Published on 13/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version