platenpraten met michel geelen

Unfortunately this page isn't available in English

 

Onlangs bracht het Eindhovense the galactic lo-fi orchestra hun tweede langspeler giving popmusic back to the people uit en 24 januari spelen ze in PopEi. De hoogste tijd om tussen de platen te snuffelen van frontman en muzikaal adhd-er Michel Geelen (voorheen ook van Emotional Elvis en My Sister Susan). 

Wat is je favoriete plaat?
“Ramones – It’s Alive. Ooit werd ik gegrepen door het Ramones virus. Ik zag ze vele malen door heel Europa, het waren ware stedentrips. Ook kocht ik alles op plaatgebied, wat nu resulteert in een enorme collectie cd’s, LP’s, singles, “12, promo’s maar ook boeken, dvd’s en videobanden. Bovendien hield ik knipselmappen bij en correspondeerde ik met Ramones fans over de hele wereld (toen nog per brief bij gebrek aan internet). Dagelijks draaide ik hun platen en liep ik altijd gekleed in een Ramones shirt. Nu velen jaren later, ben ik nog steeds fan en heb ik vele mooie herinneringen… dus, Hey Ho Let’s Go & 1,2,3,4!”

 

Wat is je favoriete Eindhovense plaat?

“Ik merk al denkend over deze vraag dat ik veel platen van Eindhovense bands heb. Zowel van de ‘grotere’ bands alsook van de kleinere amateurbandjes. Ik heb een tijd gehad dat ik zowat alles beluisterde wat uit Eindhoven kwam. Ook ging ik veel naar concerten van grote en kleine bands uit de lichtstad. Heel vroeger was ik journalist bij de PopEye (voorgaand popblad van PopEi, red) en kreeg in deze hoedanigheid veel plaatjes toegeschoven. Het was altijd een mooi gevoel om in zo’n muziekscene rond te lopen en van alles te beleven. Ik dacht ook niet in ‘goed’ en ‘slecht’. Ik vond het mooi dat er zoveel creatiefs gebeurde door verschillende mensen op verschillende niveaus. Mijn favoriete plaat van dit moment is Dig ‘em Up van Dead Elvis & His One Man Grave. Een one-man-trash orkest, geweldig! Check it out!”

 

Welke plaat is voor jou emotioneel het meest waardevol?
“Dit hangt een beetje samen met mijn favoriete plaat (zie boven). Lang luisterde ik dagelijks de Ramones. Waar ik ook was of wat ik deed of hoe ik me voelde, er was altijd een Ramones album dat ik kon draaien.”

 

Welke plaat ligt er nu op je platenspeler?

“Mijn muziekhoekje thuis wordt steeds meer ingenomen door de kinderen. De kast ligt nu vol met cd’s van Sesamstraat en K3. Op mijn draaitafel ligt nu een LP van Tom Waits. Niet dat ik hem zelf in eerste instantie had opgezet, maar mijn vrouw draaide hem weer eens. Heerlijk dat album Real Gone uit 2004. Piepen, schuren, rauw, kraken, en dan nog die gromstem van Dhr. Waits zelf. Ik kocht het album bij de helaas ter ziele gegane platenzaak Tommy’s in Tilburg. De cd die ik nu draai is Meat And Bone van The Jon Spencer Blues Explosion. Ook ik ben overstag gegaan en kocht het cd’tje bij bol.com. Ik merk dat ik niet meer echt naar platenzaken ga om daar een hele middag rond te hangen en van alles te bekijken en te beluisteren.”

 Heb je een guilty pleasure?
“Ooit kreeg ik van Sinterklaas een singeltje van Grease Lightning. Toen ik later punkertje was, niet echt cool natuurlijk, maar het blijkt nu wel weer oké te zijn. Toch wel grappig dat ik vroeger vaak mee zat te drummen met dit plaatje.”

 

Wat is volgens jou de meest overschatte plaat?
“Ik vind dat meer iets voor muziekcritici. Mensen maken keuzes om een plaat op een bepaalde manier te maken en wie ben ik dan om dat af te keuren. Ik heb natuurlijk mijn smaak en die is voor mij leidend of ik een album koop of luister.”

En de onderschatte?
“Ook dit is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Iets is mijn smaak of niet. Voor mij staat voorop dat iedereen die een plaat maakt creatief bezig is geweest, dat vind ik mooi!”

 

Tot slot een aanbeveling aan het Eindhovense publiek. Welke plaat zou volgens jou iedereen in de kast moeten hebben?

“Ik zou dan meteen willen zeggen: ‘platen die ik zelf heb gemaakt’, maar dat is wel erg egoïstisch gedacht. Ik merk wel dat ik extra trots ben op de laatste plaat die ik met mijn band heb gemaakt (the galactic lo-fi orchestra / giving popmusic back to the people). Temeer daar ik door rugproblemen lang uit de roulatie ben geweest. Toen ik lang plat in het ziekenhuis lag dacht ik soms dat ik nooit meer aan muziek maken toe zou komen. Wat ik aan de lezers zou willen zeggen: ‘Luister veel en luister alles waarover je hoort, leest of getipt wordt. Ontdekken dus! Er wordt zoveel mooie muziek gemaakt door mensen en de meeste muziek ken je nog niet eens… En als ik dan toch een aanbeveling moet doen; iedereen verplicht een album van The Ramones in huis!"

 

Editie: DE POPEI december 2013

Foto: Dimitri Mennings

Published on 13/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version