platenpraten met paul smits en loes dellevoet-smits

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Nog niet eerder vroegen we een stel om eens mee te snuffelen in hun platenkast, maar we konden het niet laten. Loes, bekend van haar kledingatelier en voorheen van Lucy Dee’s Angels. Paul van zeef-textieldrukkerij Blendomatic en zijn Tear It Up Records. Hoe eensgezind zijn ze…, leest u even mee?

 

Wat is je allereerste aanschaf?
Loes: “Ik kocht voor het eerst een plaat van The Osmonds. Daar was ik zóó fan van en ik was natuurlijk ook verliefd op Donny Osmond, zoals vele meisjes uit die tijd.”
Paul: “Mijn eerste plaat was een plaat van Long Tall Ernie & The Shakers. Ik vond dat gewoon een hartstikke leuke plaat, omdat het medleyachtige nummer Do you remember met allerlei rock ’n roll nummers erbij aan elkaar is geplakt tot één nummer. Daarom heb ik toen deze plaat gekocht!”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

Loes: “Ik ben zelf niet echt opgegroeid met muziek, want ik was namelijk ook al erg vroeg het huis uit. Toen ben ik meteen als vrijwilliger bij de Effenaar gaan werken, en daar heb ik toen naar veel bandjes gekeken. Dáár begon het muziekleven voor mij.”
Paul: “Thuis hoorde ik veel Franse muziek, omdat mijn moeder daar erg van hield”. De Franse muziek is ook wel een beetje blijven hangen. Ik vind namelijk de Franse muziek uit de jaren 60 heel erg leuk! Verder was het bij ons niet heel erg muzikaal. De radio stond meestal aan, omdat hij aan moest staan. Ik ben op een gegeven moment aangestoken om platen te kopen en naar bandjes te kijken. Ik ging al op jonge leeftijd naar de Effenaar, ook om bandjes te kijken. Het is nog steeds leuk om naar bandjes te kijken en ook bandjes te zien die je vroeger ook al zag.”

 

Het beste album allertijden volgens jou?
Loes: “Het album Demon Box van Motorpsycho vind ik toch wel echt de allerbeste! Daar zou ik ook wel echt voor naar Noorwegen rijden als ze op een festival zouden staan.”
Paul: “Ik vind het allerbeste album toch wel het album Daydream Nation van Sonic Youth. Dit is echt een tijdloos album! Het maakt niet uit wanneer ik het album opzet, want ik kan er echt altijd van genieten.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?

Loes: “Daar heb ik weinig bedenktijd voor nodig, want dat is het nummer Year Zero van Motorpsycho. Niet zozeer de tekst, maar het is vooral de muziek die me aangrijpt bij het nummer. Het is echt een super mooi nummer!”
Paul: “Ik heb niet echt een aangrijpend nummer. Het is meer het optreden van The Cynics op het Primitive festival waarbij ik het niet droog hield. Ik heb die band in 1986 gezien en dat je die band dan nog na 20 jaar ziet spelen en kunt vaststellen dat ze nog steeds spelen als een huis, dat vind ik echt geweldig!”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
Loes: “Ik vind de plaat Earth Air Spirit Water Fire van Selim Lemouchi & His Enemies wel erg mooi! Dat is voor mij best een emotionele plaat, omdat hij helaas niet meer onder ons is.”
Paul: “Ik heb werkelijk geen idee wat nu echt de beste Eindhovense plaat ooit is.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

Loes: “Ja uiteraard; voor mij is dat Die Antwoord.”
Paul: “Mijn guilty pleasure is het nummer Night & Day van Hot Chip!”
“Dit zijn duidelijk platen die wij stiekem echt toch wel goed vinden.”

 

Loes: Toen je danste met Lucy Dee’s Angels, op welke plaat ging je het hardst?
Loes: “Dat was duidelijk de plaat Do It van Money Suzuki. Dat was echt een goede plaat!”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?
Loes en Paul: “Dat kan maar één artiest zijn en dat is Kanye West! Dat is echt een zwaar overschatte artiest. Met zo’n persoon hebben we werkelijk niets.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?
Loes: “Momenteel luister ik naar: Moodoid, Spidergawd, Temples, The Liminanas, Le Femme, Pauw en Bass Drum of Death.”
Paul: “Ik luister nu naar: Mr. Elevator & The Brain Hotel, The Ar-Kaics, Fumaca Preta.”

 

Paul, door welke plaat moest je label er komen?
Paul: “Het label moest er komen omdat ik wilde kijken of ik het voor elkaar kreeg om een plaat uit te brengen en daar een mooie verpakking omheen te maken. Ik wilde er een net iets andere draai aangeven dan de meeste labels toen deden. Het was op kleine schaal; ik had absoluut niet het idee om uit te groeien tot iemand als Kanye West!”

 

De allerbeste albumcover ooit is…?
Loes: “Ik blijf de cover heel erg mooi vinden van het album In Search Of Space van Hawkwind.”
Paul: “Ik vind het album van Temples met Sun Restructured heel erg mooi vanwege de 3d cover.”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
Paul: “Ik luister in de auto altijd via een mp3-speler. Daarop staan alle nummers op die ik laatst heb aangeschaft. Ik heb een nogal brede muzieksmaak, dus op die mp3-speler staan heel veel verschillende soorten nummers. De radio hebben we in de auto werkelijk nooit aan staan, omdat daar absoluut niet de muziek wordt gedraaid die wij leuk vinden.”

 

Er zijn hele slechte platen gemaakt, welke is de aller-slechtste?

Conclusie: “Het is moeilijk om aan te geven wat nu werkelijk de slechtste plaat is. In je gedachte zitten namelijk puur de nummers die de moeite waard zijn. De slechte platen moet je zo snel mogelijk vergeten en uit je platencollectie halen. Je moet alleen met goede platen bezig zijn!”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?
“Wij vinden de volgende bands erg goed en we raden iedereen aan om een keer platen ervan te luisteren: Moodoid, Spidergawd,  Temples en Fumaca Preta.”

 

En dan nog dit… wat is jullie lekkerste schuifelplaat?
“Wij schuifelen eigenlijk nooit, het is meer dansen. De mooiste dansplaat voor ons is zonder enige twijfel: Jacques Dutronc – Le Responsable.”

 

Editie: DE POPEI maart 2015

Tekst: Bas Hopstaken
Foto: Joren Hoogeboom - www.architectuurenfoto.nl

Published on 13/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version