platenpraten met: rob van veenendaal

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Eindelijk is er weer een platenbeurs in POPEI en Robbie’s Records is de partner in crime. Moeten we nog uitleggen dat we met hem over platen willen praten?

 

Foto: Seen Photography

Wat is je allereerste aanschaf?

"Duncan Browne - The Wild Places. Ik was 13. Toen de bij een tankstation aangeschafte Bee Gees-cassette in plaats van echte Bee Gees een coverbandje bleek te bevatten, was ik ontroostbaar. Mijn ouders besloten dat ik de lp mocht gaan kopen, maar in de platenzaak sloeg de twijfel toe. The Wild Places won met een neuslengte voorsprong van Oliver’s Army. De Bee Gees verdwenen naar de achtergrond."

 

 

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

"Mijn ouders hebben geen uitgesproken muzieksmaak. Ze zijn allebei van voor de oorlog, dus in de kast bevonden zich vooral lichte muziek en een paar Big Bands. Toch moet mijn voorliefde voor de melancholie, meerstemmig en met violen en zo, daar zijn ontstaan. Het is helemaal niet zo’n grote stap van de Carpenters naar Counting Crows."

 

Het beste album allertijden is…

"The Wild, The Innocent & The E-Street Shuffle. De tweede plaat van Bruce Springsteen. Een stel jonge honden, nauwelijks in toom gehouden door de grenzen van het liedje. De hormonen in elke groef, het verlangen in elk woord, het vuur in elk akkoord."

 

 

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?

"Een van de lievelingsnummers van een overleden vriend was Kryptonite van 3 Doors Down. We hebben het ook gedraaid tijdens de afscheidsdienst. Die hakt er soms vrij stevig in, terwijl ik het vroeger zo’n ruknummer vond. Sta ik weer even stil."

 

 

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

"Ik schaam me kapot, maar er schiet me niets te binnen. In de jaren ’90 vond ik Candybar Planet en 7Zuma7 lekker, verder heb ik nooit zoveel gehad met de Eindhoven Rockcity-golf. Er spreekt een enorm integriteit en kameraadschap uit die scene, intens en gedreven, maar muzikaal gezien vond ik het vaak een beetje teveel van hetzelfde."

 

Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…
"Ik ben niet zo’n danser. Flash van The Duke of Burlington vind ik een lekker nummer. En Up The Ladder To The Roof van The Supremes.  Dat bevat overigens het beste bruggetje ooit naar het laatste refrein toe."

 

 

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

"Je hoeft je nooit te schamen voor muziek die je goed vindt, als je maar niet achter anderen aanloopt om erbij te horen. Ik kan genieten van veel dingen waar anderen zich misschien voor zouden schamen: Pet Shop Boys, Madonna. Glen Campbell, Frank Sinatra."

 

Wie maakte de gevaarlijkste plaat?

"Iggy & the Stooges - Raw Power. Plankgas en zonder remmen richting ravijn. Het is een van de grote mysteries van de muziekgeschiedenis dat die man nog leeft."

 

 

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?

"I Am Easy To Find van The National is prachtig. Maar ik luister niet vaak recente uitgaven, ik ontdek vaker door de decennia heen. In mijn opslag zet ik van alles op: Bob Seger, Marillion, Velvet Underground. Vaak zonder te kijken wat er op de cd’s staat."

 

 

 

Meest romantische nummer is?

"Lieveling van André Manuel. De beste tekstschrijver van het land. Luc de Vos kwam uit België, anders was het een gedeelde eerste plaats geweest."

 

 

 

De allerbeste albumcover ooit is…  

"Gentlemen van The Afghan Whigs. Twee kinderen op een bed. In mijn beleving hebben ze ruzie gehad. Zij staat open voor verzoening, hij nog niet. Tijdens conflicten, en dan vooral in relaties, worden we allemaal weer kinderen. Koppig, onredelijk, machteloos. Vaak gevolg door spijt, verzoening en weer conflict. Prachtig verbeeld in die eenvoudige foto."

 

 

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

"Vroeger tapes, toen verzamel-cd’s, nu USB-sticks. Sheryl Crow, Ryan Adams. Mijn vriendin’s Spotify  heeft ons recentelijk mooie dingen leren kennen: Beth Orton, I Am Kloot. Zonnebril op en tweede stem meezingen."

 

Door welke plaat ben je zelf muziek gaan maken?

"Dat was niet één plaat, geloof ik. Toen ik begon met bassen, speelde ik wel vaak mee met Lucretia, My Reflection van de Sisters Of Mercy. De lange versie welteverstaan, van 10 minuten, dan hoefde ik hem niet telkens opnieuw op te zetten."

 

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…

"Ik heb pas geleden de Bee Gees opgezet en die waren eigenlijk best wel goed."

 

 

Editie: DE POPEI februari 2020

 

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version