interview: death sells

Een nieuwe lichting muzikanten studeerde weer af van het Rock City Institute. Punkrockers Death Sells was er een van, en niet zomaar een. Die zouden wij dus wel beter willen leren kennen, bij deze…

 

Wie en wat is Death Sells?
Death Sells is een Nederlandse band die grunge, noise en punk overbrugt. Deze pasgeboren band speelt nog steeds in een poel van tinnitus-opwekkende dissonantie, bottenbrekende riffs en teksten die herkenbaarder zijn dan je gemiddelde tiktok feed. Maar dat betekent niet dat ze niet fel uit de hoek kunnen komen! Onze band bestaat uit Michaela Nitsotoli (Vocals), Emma Smits (Bas) en Jef Maimon (Gitaar). Op het moment zijn we nog zoekende naar een drummer. Het idee ontstond vanuit Michaela’s wens om lead vocals te gaan doen in een band, na twee jaar lang bas te hebben gestudeerd. Emma en Jef, die allebei ook (ex)RCI’ers zijn, kwamen na een korte zoektocht naar voren om de band op te gaan starten. In  beginsel vulde Stan Geradts de rol van drummer in. Nu is de situatie helaas veranderd, waardoor de zoektocht verder moet gaan. De sound was, ondanks de onzekerheid van een drummer, na het uitwisselen van een aantal Grunge, Punk en Noise songs meteen duidelijk, waardoor wij als Death Sells direct de handen uit de mouwen konden steken.

Waarvan zouden de mensen jullie kunnen kennen?
We hebben al een aantal optredens achter de rug, zoals bij de Effenaar, Burgers en Cafe the Jack. Je ziet ons ook vaak bij POPEI rondlopen. De RCI showcases, Stroomhuis en andere plekken waar we bandjes kunnen supporten in en rondom Eindhoven zijn ook nog steeds vaak bezochte locaties voor de bandleden. Ook heb je misschien onze stickers of posters rond zien hangen.

Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie geleerd hebben op het RCI ?
Dat zijn naar elkaar luisteren en open staan om nieuwe dingen te proberen die je niet zo snel zelf zou doen. Daar kunnen de mooiste dingen uit ontstaan! Na drie jaar ervaring op school hebben we gemerkt dat in het onbekende vaak het meest interessante te halen valt. Qua schrijven, spelen en sound onder anderen. We zijn ook dankbaar met de business lessen die we gehad hebben. Die komen weer goed van pas als we tegen een nieuw obstakel lopen of als we doelen willen stellen.

Hoe komt een nummer tot stand?
Meestal bedenken Jef en Emma een coole riff en bouwen we de structuur van het nummer in grove lijnen op. Voordat Michaela met de song naar huis gaat om aan de tekst te werken vraagt ze aan iedereen wat voor gevoel er bij ze opkomt. Wij vinden het belangrijk om altijd elkaars verhaal te horen, dus zo begrijpen we elkaar beter. Michaela zingt de tekst, maar de gitaar vertelt bijvoorbeeld net zo veel. Meestal is er voor de eerstvolgende repetitie al een tekst en puzzelen we het nummer in elkaar met al onze andere ideeën. En dat is het. Een puzzel.

Waaruit halen jullie inspiratie?
We luisteren naar: Sonic Youth, Pixies, Ceremony, Swirlies, Hole, Radiohead, Drahla, Amyl and the Sniffers en klassiekers zoals Minor Threat, Black Flag, Circle Jerks en heel veel meer! We halen onze inspiratie ook niet alleen uit muziek, maar ook uit van alles om ons heen, hoe edgy het ook klinkt. Een schilderij, een gebeurtenis, een plek, een geluid, een gevoel… Om die reden kijken we verder dan onze muziek en maken we ook onze eigen artwork, posters en onze eigen merch.

Wat betekent punk voor jullie?
Punk is vrijheid en het opkomen daarvan. Jezelf vrij mogen uiten zonder schaamte, kapot gaan, leren van je eigen fouten en de mensen om je heen helpen door er voor elkaar zijn.

Is de band een democratie of dictatuur?
Democratie. Samenwerken is een van onze sterkste punten. Zo groeien we naar elkaar toe en worden we hechter als groep.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
We willen zo snel mogelijk onze singles opnemen en op Spotify plaatsen. Ook zijn we bezig met het schrijven van nieuw materiaal en het creëren van artwork. We willen de singles gebruiken om zo bijvoorbeeld wat publiek op te gaan bouwen en vooral lekker veel te gaan spelen. Dat is het. Voor nu gewoon veel spelen. En misschien een drummer vinden…

 

Gepubliceerd op 01/09/2022

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI