platenpraten met anneke van giersbergen

We leerden haar zo’n twintig jaar geleden kennen als het nieuwe gezicht en stem van de metalband The Gathering. Metalmeisjes wilden haar zijn en de jongens… nou ja goed. In 2007 stapte Anneke van Giersbergen op en stortte zich op allerlei projecten als Agua de Annique en The Gentle Storm. De repetities voor laatstgenoemde vonden in PopEi plaats. Met zo’n carrière sta je te trappelen om in iemands platenkast te blieken, bij deze…

 

Wat is je allereerste aanschaf?

“Een maxi-single van Madonna, Dress You Up (1985). Daar stond ook een versie zonder zang op. Geweldig natuurlijk voor een beginnend zangeresje van 12.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Heel goed te doen! Mijn ouders waren volledig into The Beatles en The Rolling Stones. Ook luisteren ze veel naar klassiek en van een beetje prog-rock zijn ze ook niet vies. Pink Floyd, Genesis, Alan Parsons etc. Ik heb al deze platen zelf ook heel veel gedraaid. Onlangs heb ik hun hele vinyl collectie gekregen, omdat ze hun huis aan het opruimen zijn. Geweldig! Maar ik heb stiekem ook wel wat weggedaan hoor, een aantal carnaval verzamelalbums uit de jaren 80 enzo.”

 

Het beste album allertijden volgens jou?

The White Album van The Beatles, het begin van moderne muziek.” Welk nummer zuigt je het hardst naar de dansvloer? “Alles van Prince! Maar in het bijzonder Erotic City.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?

Cis Verdonk van Gerard van Maasakkers. Ik ken het lied sinds ik heel klein ben en ik hield het toen al nooit droog. Inmiddels speel ik het zelf ook vaak in mijn akoestische solo shows en ik krijg nog steeds een brok in mijn keel aan het einde van het nummer. Zo mooi.”

 

Welke muziek houdt het humeur goed in de bandbus?

“Een goed potje metal werkt altijd: Slayer!!!” Wat is de beste Eindhovense plaat ooit? “Killermachine van Peter Pan Speedrock.”

 

Het meest romantische nummer ooit is?

To Serve You van Chocolate Genius.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

“Oh, ja!! Barbra Streisand is een van mijn favo zangeressen ever, maar tegelijkertijd ook een guilty pleasure. De plaat die ze bijvoorbeeld met Barry Gibb maakte, Guilty (what's in a name? :-) ) is zo vreselijk goed en goed geschreven en mooi en fantastisch gezongen, maar ook een beetje fout.”

 

Zijn er nog onder en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?

You Go Bird van Petter Carlsen is een plaat die wat mij betreft te weinig aandacht heeft gekregen. Hij zat ooit bij Sony, maar toen hij met deze plaat kwam, vonden ze het niet catchy genoeg en moest hij het zelf gaan proberen. Iedereen die dit album luistert is verkocht, meteen! Het is zo hartverscheurend mooi. Ik zou graag zien dat meer mensen hem ontdekken.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?

Mastodon's One More Round The Sun, Hozier van Hozier en Under The Red Cloud van Amorphis. De allerbeste albumcover ooit is… “Pink Floyd's Dark Side Of The Moon.”

 

Alles is mogelijk, met wie zou je nog ‘ns een plaat willen maken?

Mike Patton!”

 

Tijdens  het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

“Zeker! Ik draai heel graag Mastodon en de heavy albums van Devin Townsend als ik ergens op tijd moet zijn :-) en als ik 's nachts na een gig naar huis rijd, draai ik vaak rustige dingen, zoals The Swell Season of Tim Christensen.”

 

‘Kill your darlings’, op welk eigen werk ben je het meest trots?

How To Measure A Planet? (The Gathering) en The Diary, mijn duo-plaat met Arjen Lucassen (The Gentle Storm).”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?

Black Bone's Blessing in Disguise. Ik heb ze eigenlijk pas ontdekt. Ze bestaan al langer :-) maar deze plaat is heel goed en vet geproduceerd. De band is jong en energiek. Heel tof.”

 

En dan nog dit…, wat zit er in het vat van 2016 voor Anneke van Giersbergen?

“Ik breng in februari 2016 een klassieke plaat uit met de IJslandse band Árstíðir. In maart 2016 gaan we samen een uitgebreide theatertour doen door heel Nederland. Ik ben ook aan het schrijven voor mijn nieuwe solo plaat. Die gaat de heavy, proggy kant op en staat voor begin 2017 op de planning. Verder doen we nog een aantal festivals met The Gentle Storm en optredens in Noord- en Zuid-Amerika. Ik ga ook nog solo akoestisch op tournee door Europa. Ik zit in 2016 in ieder geval niet vaak verveeld uit het raam te kijken :-)”

 

Editie: DE POPEI december 2015

Foto: Hans Anneveldt

Gepubliceerd op 14/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI