platenpraten met jessica achten (noche flamenca)

Wanneer je in POPEI belandt en je in een Spaanse cantina waant, dan is het Noche Flamenca. Dat betekent dans, muziek en lekker eten. Dat maakt ons nieuwgierig naar de platenkast. We vroegen danseres en één van de hosts Jessica Achten om een inkijk. Grasduint u even mee?

Wat is je allereerste aanschaf?
“Ik was nog een klein meisje, helemaal gek van de Spice Girls. Dus ja, mijn eerste cd was van de Spice Girls.”

Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Zeker, er stond thuis altijd muziek op. Mijn vader zit zelf in een jaren 60 bandje. Als er geen cd’s op stonden, dan stond er altijd standaard Arrow Classic Rock op. Mijn moeder zette als ze daar de kans voor had flamenco cd’s op. De kast stond vol met lp’s en cd’s thuis!”

Het beste album allertijden is…
“Ik heb niet speciaal één beste album. Ik vind zoveel verschillende muziek mooi en zoveel albums.
Maar het album van Antonio Rey - Camino del Alma heb ik wel heel vaak geluisterd. Net zoals Olafur Arnalds – Late Night Tales (een album met verschillende artiesten erop). En ook zijn eigen laatste album Re:member.”

 

 

 

 

 Bij welk nummer houd je het niet droog?
“Olafur Arnalds - Reminiscene. Deze gaat heel erg diep! Sowieso raakt viool me altijd enorm. Tijn (mijn vriend, flamencogitarist) heeft van dit nummer een (flamenco) arrangement gemaakt voor onze voorstelling Tierradentro. Heel emotioneel om daarop te dansen!”

 Wie zijn de nieuwe Flamenco helden?
“Dit jaar een nog jonge flamenco artiest uit België leren kennen, Esteban Murillo, hij is geweldig! We hebben nu een paar keer samen mogen werken. Ook is hij in mei in POPEI geweest. Hij heeft een cd gemaakt, Mi verdad, zeker een aanrader! Verder heb ik vorig jaar Lela Soto op een concours gezien in Sevilla, zij had me aangenaam verrast!”

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Oei geen idee, ik ben eerlijk gezegd niet zo thuis in de Eindhovense muziek. Als ik dan toch iets moet zeggen, dan kies ik een nummer van mijn vriend: Tijn van der Sanden – Circle. Het is een nummer voor cello en gitaar, die hij voor mij (voor een voorstelling) heeft geschreven. Super speciaal om samen voorstellingen te mogen maken en de muziek en dans samen te laten ontstaan.”

Fijnste muziek in de ochtend is?
“In de ochtend staat vaak Your Favourite Coffeehouse van Spotify op. Rustige mellow tunes om mee wakker te worden.”

 Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…
“Dan ga ik toch echt voor Kalemba (Wegue Wegue) van Buraka Som Sistema. Ze komen uit Portugal en ik heb hun muziek leren kennen toen ik een tijd in Lissabon woonde, heerlijk!”

 Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Haha zeker… Bijvoorbeeld Nina Sky – Move Your Body. Heerlijk met een avondje dansen!”

 Wie maakte de gevaarlijkste plaat?
“Rosalia, een Spaanse zangeres van de afgelopen jaar heeft in de flamencowereld voor veel spanning gezorgd! Ze maakt popmuziek met flamenco invloeden, wat voor veel puristen veel te ver gaat. Maar ze doet lekker haar eigen ding en dat doet ze goed!”

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
“Ik luister echt naar van alles, afhankelijk van wat mijn bui is. Ik heb bijna altijd muziek op staan, dat heb ik denk ik van thuis meegekregen. Muziek ondersteunt mijn gevoel wat ik op dat moment heb!
FLAMENCO: Montse Cortes, Antonio Rey, Maria Toledo, Marina Heredia. RUSTIGE MUZIEK: Olafur Arnalds. ELECTRONISCH: Kiasmos. PIANO: Joep beving, Ludovico Einaudi én een aantal stijlen zoals soul, house etc.”

Meest romantische nummer is?
“I’d rather dance than talk with you – Kings of convenience. Titel zegt genoeg toch? Ik ben meer een danser dan een prater haha…”

 De allerbeste albumcover ooit is…  
“Mag het ook een coverposter van een festival zijn? Gemaakt door Patrcio Hidalgo, hoe deze artiest zoveel emotie in een paar penseelstreken weet vast te leggen is ongelofelijk. Mocht ik muzikant zijn en een album uitbrengen, dan zou ik zeker hem de albumcover laten maken!”

Fijnste plaat op het strand?
“The Knocks - Brazilian Soul. Ik krijg gelijk zin in vakantie als dit nummer hoor!”

 Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Het album Atlas van Branko, heerlijke muziek voor onderweg! Dit soort muziek maakt rijden leuk.
Verder heb ik ook vaak flamenco muziek opstaan onderweg om zo ook weer nieuwe nummers te ontdekken. Flamenco Radio van Canal Sur draait goede nummers en ook vaak live opnames!”

 Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…
“Ik vind de laatst cd van Chicuelo (genaamd Conexion) heel goed! Een combinatie van flamenco/jazz met gitaar, piano en percussie. Heel tof!”

 

 

 

 

Editie: DE POPEI oktober 2019

Gepubliceerd op 24/09/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI