interview met the mariños

Humor en muziek gaat volgens sommige niet samen. Mis! Wanneer je een show van surfrockers The Mariños hebt bezocht weet je wel beter. Uitleggen willen we niet, je moet er gewoon een keer bij zijn. Wel proberen we hier een stukje van het mysterie rond de band te ontrafelen.

 Hoe gaat het met de The Mariños?
“Goed! We hebben een continue stroom aan optredens zonder dat we eraan hoeven te trekken, dat is prettig. Boekers weten ons goed te vinden, Facebook, Twitter en Youtube helpen daar erg bij. De kwaliteit van optredens is intussen bovendien op peil. In onze beginjaren stonden we nog wel eens voor drie man en een stierenzak te spelen, dat maken we nu zelden nog mee. De tien tot vijftien optredens die we gemiddeld zo per jaar doen zijn lekker. Daarom bestaan we waarschijnlijk nog na twaalf jaar, omdat we het leuk houden voor zowel onszelf als het publiek.”

 

We kunnen het gemist hebben, maar gaan The Mariños nog eens een plaatje releasen?
“Daar zijn onze ego’s waarschijnlijk niet groot genoeg voor. In het verleden hebben we diverse opnames gemaakt. Daarbij dachten we iedere keer: dit kunnen wij live veel vetter. De reacties na optredens gaan vaak over de energie, de uitstraling en de humor op het podium. Onze act draait naast de muziek vooral ook om de show en juist dat element is moeilijk vast te leggen op vinyl. Je moet doen waar je goed in bent en wij zijn echt een live-band. We laten de vette albumreleases liever over aan andere bands. Bovendien is er al zo veel moois gemaakt in de sixties. Surfin’ Bird van The Trashmen uit ’63, bijvoorbeeld. Die moet iedereen in de kast hebben staan.”

 

Intussen zijn jullie dertigers, hoe zit dat dan met de ambities van de band?
“Onze ambities? Wij hebben als band eerlijk gezegd geen grote plannen. Nooit echt gehad ook. Dat we gaandeweg werden gevraagd door clubs als Effenaar, 013 en Melkweg kwam voor ons compleet als een verrassing. Wij zijn gewoon een stel vrienden die graag hun tijd doorbrengen door samen muziek te maken, houden van verkleedpartijtjes en dat het liefst doen op een podium. Per bandlid zijn onze ambities groter. Zo speelt gitarist Mariño el segundo niet alleen bij ons, maar ook bij General Midnight, een rockband die onlangs hun debuut uitbracht en nu al mooie shows speelt. Verder speelt een deel van ons met het idee om naast The Mariños een garageband te starten. Bassist Benito heeft al verschillende nummers geschreven die klaar liggen om opgepakt te worden. Alleen de garage ontbreekt nog. Ach, we zien wel wat de toekomst brengt.”

 

Jullie spelen al best lang samen, zijn jullie elkaar nog niet stik beu?
“Dat zou je denken hè? Wonderbaarlijk genoeg blijft het goed gaan, ook na twaalf jaar. Het is zoals met elke relatie: je moet ruimte overhouden om je eigen ding te kunnen doen. Onze agenda is niet volledig volgebouwd met optredens. We houden het graag eenvoudig en het moet niet te druk worden. Toen we achttien waren was dat natuurlijk anders. Toen hadden we grote plannen met onze toenmalige bands. Dat heeft tot veel mooie optredens geleid, met name voor Mariño el segundo die jarenlang bij Van Katoen heeft gespeeld. Met The Mariños halen we juist veel voldoening uit spelen op kleinere tot middelgrote podia. Zoals onlangs in Bladel op Totaalfestival of op MOMfest, daar stonden we in januari nog. Daar komen we het beste tot ons recht. Hopelijk is het met The GO WILD! ook zo. Zolang we dat soort optredens kunnen doen, zien wij geen reden om uit elkaar te gaan.”

 

Het is niet voor iedereen duidelijk, maar de nummers die jullie spelen… komen die uit eigen koker? Of komen we nu aan een goed bewaard geheim?

“We combineren eigen werk met juweeltjes uit de rijke geschiedenis van surfmuziek. De verhouding tijdens shows was ooit 50/50, maar gaandeweg merkten we dat we bepaalde klassiekers écht niet konden overtreffen. De kwaliteit van shows is altijd het uitgangspunt geweest. Als een bestaande klassieker live beter werkt dan een eigen nummer, dan schrappen we dat eigen nummer. Zodoende is de verhouding verschoven en spelen we nu voor het merendeel klassiekers waar we vaak een eigen chilisaus overheen gooien.”

 

The Mariños maken surfrock, zitten er ook surfers in de groep?
“Alsof in metalbands altijd metaalbewerkers zitten. Bovendien surften The Beach Boys ook niet. Op Dennis Wilson na dan, maar die is uiteindelijk verdronken. Wij blijven liever veilig op het droge en surfen slechts met catchy melodieën. Op het water zouden we er super slecht in zijn.”

 

De kostuums die jullie dragen, komen die van H&M of worden deze gemaakt door één van jullie moeders?
“Deze zijn op maat gemaakt door de geweldige Loes Dellevoet van Studio Loose. Vakwerk, want ze hebben veel moeten doorstaan. Ze hebben nog nooit een stomerij gezien, maar blijven ondanks dat als nieuw. Ons best bewaarde geheim? De pakken stinken een uur in de wind. Het publiek is doorgaans nét ver genoeg van ons verwijderd om het te ruiken.”

 

Wie is volgens jullie de grootste surfrockheld?
“We kunnen moeilijk om Dick Dale heen. King of the Surf Guitar, trompettist, surfer (hij wel), dompteur, piloot, krijgskunstenaar en all round nice guy. En wist je dat hij tot twee keer toe kanker heeft verslagen? Wat een badass! Of zoals onze grootvader zou zeggen: de cojones! Qua gitaarspel wel graag een eervolle vermelding en diepe buiging voor Randy Holden van The Fender IV en ‘onze’ Andy Tielman.”

 

Is de band een dictatuur of een democratie?
“Een slecht georganiseerde democratie dan maar. Beetje het type democratie dat je tegenkomt bij biljartverenigingen. Of bij de in onze geboortestreek erg populaire siercactuskweekclubs.”

 

Jullie wortels liggen in Mexico, wat doen jullie hier?
“Hebben wij onze wortels in Mexico laten liggen? Dan zullen ze intussen niet meer goed zijn want we zijn al een tijdje in Nederland. Volgens de mythe al minstens twaalf jaar. Maar, je kunt de Mariño wel uit Mexico halen, je haalt nooit Mexico uit de Mariño. Of zoiets. De Mexicano wel, die komt er bij het vleesetende deel van the Mariños vaak snel uit. Maar we dwalen af. Wisten jullie trouwens dat Mariño el segundo en Arturo bij wijze van hobby snackconcepten bedenken?”

 

Binnenkort staat de band op The GO WILD!, wat was tot zover het beste festival waar jullie op de poster stonden?
“Totaalfestival Bladel! Afgelopen zomer mochten we daar voor de tweede keer acte de présence geven. De eerste keer werden we van het podium geblazen door een storm uit de hel. De stroom viel uit, de tent waaide bijna weg, maar het publiek bleef staan. En wat bleek? Het jaar erop stonden ze er nog! Dit soort festivals zijn ons op het lijf geschreven. Ongedwongen sfeer, perfecte organisatie en bezoekers met verstand van feest. Muy bien!”

 

Zijn we een vraag vergeten te stellen?
“Onze lievelingskleur is mosterd, ons lievelingsdrinken is bier, onze lievelingsplant is een cactus, ons lievelingsslotakkoord is a-mineur en dit was ons lievelingsinterview.”

 

Editie: DE POPEI maart 2015

Foto: Jan Slieker

Gepubliceerd op 13/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis