interview met vuur

De donkere maandagavond doet niks af aan de sfeer binnen in het gezellige café van POPEI in Eindhoven. VUUR zit tussen een aantal tournees in en heeft tijd voor een babbeltje met Eindhoven Rockcity. Met Anneke van Giersbergen aan de thee en Johan van Stratum aan een blond biertje hebben we de twee Eindhovenaren uit de band te pakken vanavond.

 

Tekst: Reno van der Looij – Eindhovenrockcity.nl | Foto’s: Paul Verhagen

 

Voor Anneke is de Eindhovense residentie nog pril aangezien de verhuisdozen pas nauwelijks zijn uitgepakt. Maar Eindhoven voelt al snel als thuis door de jarenlange band die ze met deze stad heeft opgebouwd.

Anneke: “Eindhoven voelt wel al heel vertrouwd en bekend. Ik heb hier zelf op school gezeten en heb altijd een band met deze stad gevoeld. Voordat we hier naartoe verhuisden, kwam ik hier al graag en vaak. Bovendien als je aan Eindhoven denkt, denk je aan rockbandjes. De stoner en rockscene zijn wel aan de stad verbonden…” Johan vervolgt; “we hebben hier ook veel gerepeteerd en daarmee was Eindhoven onze uitvalbasis. Zowel in POPEI als Dynamo. Hoewel ik ook eigenlijk pas ruim 3 jaar hier woon heb ik ook veel met deze stad. En kijk eens wat er voor toffe bands er allemaal uit Eindhoven komen en hoe de scene hier weer leeft. Of nog steeds leeft”.

Jullie hebben duidelijk een band met de stad, maar waarom hebben we nog geen VUUR clubshow in Eindhoven gehad?
Anneke: “Hmmm da’s eigenlijk best een goede vraag. Onze boeker is natuurlijk bezig met shows en probeert die slim ook te verspreiden. Je moet wel een beetje uitkijken dat je geen overkill aan shows in een bepaalde regio krijgt. We staan in het voorjaar op Paaspop, in de zomer op Nirwana en speelden vorig jaar nog voor de release van de plaat op Dynamo Metal Fest in Eindhoven. Voor Dynamo heb ik echt mijn best gedaan om daar terecht te komen. Dat wilde ik gewoon heel echt graag. Ik weet dat het natuurlijk niet helemaal te vergelijken is met Dynamo Open Air is, maar toch zie ik het wel een beetje zo. Met The Gathering heb ik daar enorm goede herinneringen aan. De eerste keer Dynamo was heel erg bijzonder en kicken. En natuurlijk ben ik er als bezoeker ook vaak geweest. DMF is weer echt een ding en daar moest ik gewoon bij zijn!”

Johan: “Dynamo Metal Fest was wel een bijzondere show ja. Sander (Waterschoot, programmeur bij Dynamo en presentator op DMF, red.) verzon er even bij tijdens de aankondiging dat het mijn verjaardag was die dag. Daar was niks van waar, maar ik heb er wel heel veel gratis drankjes door gekregen hahaha. Heel die dag was te gek en speciaal. Het was met VUUR ook pas de derde show. Recht uit de studio direct het podium op.”

Zuid-Amerika of Europa?
Johan: “ZUID-AMERIKA! Het heeft soms bijna iets surrealistisch. Het is daar een regelrecht gekkenhuis. De passie en beleving is daar heel bijzonder. Bij aankomst staan er al mensen op het vliegveld klaar. Technisch is het vaak wel wat slechter geregeld.”
Anneke: “Ja dat vind ik ook wel inderdaad. Dat temperament en die passie hebben ook wel eens een keerzijde omdat mensen verhaal komen halen over bepaalde besluiten die je neemt. Toen ik met The Gathering stopte heeft dat tot hele heftige reacties geleid met flink boze mensen.”

De nummers van VUUR of je oude back catalogue live spelen?
Anneke: “ooowww gemene vraag! Ik hou ervan om nieuwe nummers te spelen. Dus vanuit die optiek VUUR. Maar bij bijvoorbeeld een oude nummer als Strange Machines is het prachtig om te zien hoe mensen daarop reageren. We kiezen wel vaak nummers uit die we allemaal graag spelen. Soms werkt een nummer ook live simpelweg niet zo goed. Die gooien we er dan vrij snel ook weer uit.”

 

>> Lees het hele interview op www.eindhovenrockcity.nl

 

 

Editie: DE POPEI april 2018

Tekst: Reno van der Looij – Eindhovenrockcity.nl

Foto: Paul Verhagen

Gepubliceerd op 26/03/2018

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI