platenpraten met farida lemouchi

Nergens was Farida Lemouchi muzikaal heel prominent aanwezig, maar toch is de lijst waaraan ze bijdragen heeft geleverd oneindig. Na het stoppen van The Devil’s Blood en het ontvallen van broer en muzikaalkompaan Selim Lemouchi koos ze ervoor dat er even niks moet, alles mag en loslaten enzo.  Welke bijdragen dan? Onder meer DOOL, Fourheaded Dog, Heretic, Death Alley en ZooN, behoorlijk divers dus. Geldt dat ook voor haar platenkast?

 

Wat is de allereerste aanschaf?
“Dat moet Het Oinkbeest van Elly en Rikkert zijn geweest. Super sprookje met behoorlijke maatschappijkritische noot. Keivaak geluisterd, nu nog wel eens. De muziek is echt mooi, ‘t was nog voordat ze in de heer gingen. Daarna was het de eerste plaat van Doe Maar. Ik was toen denk ik 10 en op de voorkant staat een man met een blote piemel (Carel Copier). Dat vond mijn moeder wel raar geloof ik….”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Ja, heel goed te doen. Veel Franse chansons, zoals Jacques Brel, Edith Piaf, George Brassens, prachtige passionele melancholische liedjes. Ik verstond de tekst niet echt, maar er zat zoveel gevoel in, dan is taal niet zo belangrijk. Ook veel klassieke muziek, van Mahler tot Mozart, vond ik heel fijn om op te dansen als ik helemaal aleen in de woonkamer was. Ik heb wel eens zo staan dansen, denkend dat niemand me kon zien. Kwam ik er later op school achter dat ze me via het achterpad door het raam hadden bespied. Ben ik wel een tijdje mee gepest. Er stond ook Queen tussen, The Beatles, The Stones, The Police….. Prima te doen dus ja….

Ik had ook een oom die heel veel platen had en daar mocht ik ook altijd platen opzetten. Van hem leerde ik ook hoe ik de plaat uit de hoes moest halen, op de pickup moest leggen en er weer af halen. Kwam allemaal heel nauw. Hij had heel veel progressieve rock, daar leerde ik bijvoorbeeld Queen écht kennen. Daar ben ik ook wel echt fan van geweest en luister ik nog steeds vaak. Ook Focus, Yes, Pink Floyd, enz.”

 

Het beste album allertijden is?
“Vind ik zo moeilijk om te zeggen. Volgens mij kan dat eigenlijk niet. Tis maar waar je van houdt en het kan ook elk moment weer anders zijn. Maar als het dan toch moet zeg ik Wish You Were Here van Pink Floyd. Megavette plaat die tijdloos is. Kan ik echt altijd opzetten en weer helemaal meegevoerd worden. Ik moet hem ook altijd helemaal afluisteren, anders is het voor mijn gevoel echt misdadig.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?
“Pfff, van zoveel niet. Ik ben een jankerd, d’r is echt veel wat me raakt. Ik denk dat ik zowat bij alles van Johnny Cash wel ergens een keer moet huilen…”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Ook al zoiets, weet ik veel… Ik zeg BOTS – Er Is Genoeg Voor Iedereen.”

 

Op welke plaat kun je het best hard gaan, oftewel beste dansplaat is…
“Ik denk dat dat dan Maggot Brain van Funkadelic is. Das nie normaal zoals dat groovet en funkt, kan ik wel op dansen ja.”

 

Valt er nog nieuwe muziek van jou te verwachten?
“Ja wel, ik weet alleen nog niet wat, wanneer, hoe…. Ik heb een beetje losgelaten dat ik iets moet en dat voelt eigenlijk heel goed. Alles is mogelijk en niks hoeft.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Ja wat is nou een guilty pleasure, dat je iets mooi vindt waarvan een heleboel mensen die er ‘verstand’ van hebben zeggen dat dat niet kan? Eigenlijk onzin dus…. Ik heb wel vaak commentaar gekregen op het feit dat ik een aantal liedjes van The Eagles best mooi vind… Queen mocht vroeger ook nie trouwens, en Doe Maar al helemaal niet…”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?
“Nee niet echt. Of toch wel, Ik vind alles van Kane echt heel erg overschat…”

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
“Jonathan Wilson’s albums Fanfare en Gentle Spirit. Is meteen een antwoord op de laatste vraag. Dat is wel een van de laatste ontdekkingen, als je hem nog niet kent zou je het eens moeten checken. Heel erg onder de indruk van zijn muzikantschap. Speelt prachtig gitaar, zingt heel goed en maakt gewoon hele mooie liedjes. Toen ik dat voor het eerst hoorde voelde het alsof ik het al kende, maar dan op de goede manier. En toch is het nieuw en verrassend. Ik heb hierdoor momenteel weer een Crosby, Stills, Nash and Young periode. Zo heb ik dat eigenlijk met alles. Doordat je ergens weer iets hoort, associeer ik dat met iets anders. En dan kan ik weer een hele periode alleen maar naar die muziek luisteren…”

 

Meest romantische nummer is?
Just a Song Before I Go van Crosby, Stills and Nash. Ik moest daar lang over nadenken en zette het ook weer op, omdat ik me afvroeg of het nummer echt zo romantisch is. Conclusie is dat ik denk ik samen met dat nummer een van de meest romantische ervaringen heb gehad…. Is misschien wel altijd zo, dat een ervaring bepalend is voor hoe je een nummer of plaat hoort of ervaart.”

 

De allerbeste albumcover ooit is?
“Dat weet ik ook al niet, maar ik vind die van Maggot Brain, echt heel gaaf.”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Creedence natuurlijk, de beste roadmuziek die er bestaat. Ga wel altijd te hard rijden…”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?
“Jonathan Wilson dus en ik kreeg ook een plaat van m’n neef van Camel. Dat kende ik helemaal niet, ook nooit van gehoord. Megavette plaat en ook een leuke hoes…”

 

Zijn we iets vergeten te vragen?
“Nee hoor.”

 

Editie: DE POPEI september 2016

Foto: Patrick Spruytenburg

Gepubliceerd op 23/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI