platenpraten met diederik van den brandt

Met zijn bands Maria and The Bandit en Aidan & The Wild, en dan ook nog Aidan’s Songwriter Night in De Rozenknop heeft Diederik aan muziek de handen vol. Hij ademt muziek zeggen we dan. Wat voor muziek? Dat leren we als het goed is uit zijn platenkast…

 

Foto: Ranjit Singh - Seen Photography

Wat is je allereerste aanschaf?
Stadium Arcadium - Red Hot Chili Peppers. Dit was de eerste plaat die écht van mij was, ik was 10 en ik had zelf bedacht dat ik Red Hot Chili Peppers te gek vond. En dat John Frusciante wel de beste gitarist van de wereld moest zijn. Stadium Arcadium bestaat uit 2 CD's, Mars & Jupiter, beide met 14 songs erop. Toen was ik dus in de illusie dat ieder album uit een kleine 30 songs bestond. Het was dus ook een grote teleurstelling toen bleek dat dat niet de standaard was.”

 Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Als kind vond ik de muzieksmaak van mijn ouders meestal vreselijk. Op vakantie mocht iedereen om de beurt een CD uitkiezen. Dat was altijd smeken of mama niet een van mijn cd's wilde kiezen tijdens haar beurt. Dat deed ze natuurlijk niet. Achteraf gezien zaten er wel toffe dingen tussen hoor, zoals Pink Floyd, David Bowie, Rolling Stones. En mijn pa had ooit een Queen Greatest Hits cd voor ons gebrand, die werd wel grijs gedraaid. Maar tot mijn grote spijt zijn beide ouders geen fan van americana en country.”

Het beste album allertijden is…
“Every Kingdom - Ben Howard. Dat is natuurlijk een onmogelijk vraag. Maar voor mij persoonlijk is Every Kingdom toch wel een soort heilige graal geweest. Ik was 18, net afgewezen voor het Conservatorium, bezig met liedjes schrijven maar nog niet echt gevonden wat ik nou precies wilde maken. Ik was naar Pinkpop geweest, waar ik maar de helft van zijn show had gezien omdat ik helemaal vooraan bij Alt-J wilde staan. (Iets waarvoor ik me achteraf wel voor de kop kan slaan.) Achteraf ben ik toch nog maar wat meer naar dat album gaan luisteren en zo kroop de muziek onder mijn huid. Uiteindelijk ben ik mijn gitaar naar een open tuning gaan stemmen om zijn liedjes te leren, en dat was het moment waarop ik gevonden had wat ik wilde doen. Vanaf toen ben ik tientallen liedjes in die tuning gaan schrijven, iets wat enorm definiërend is geweest voor mijn sound als Aidan & the Wild. En een groot deel van mijn gitaarskills heb ik te danken aan het spelen van zijn songs. Het is dan ook niet gek dat hij absoluut mijn grootste held is.”

 Bij welk nummer houd je het niet droog?
“Le Temps Passe - Baptiste W. Hamon. Zo'n twee jaar geleden ontmoette ik Baptiste op het Naked Song festival. Ik had zelf twee shows met mijn band gespeeld, dus we hadden eigenlijk de hele dag rondgerend met onze backline en niks van de andere artiesten kunnen zien. Ik had van tevoren de festival playlist gecheckt maar Baptiste eigenlijk snel doorgespoeld, omdat ik ‘Franse muziek niet tof vond’. Toen we eindelijk klaar waren was ik mijn band kwijt en stapte ik de Meneer Frits in om me toch maar te laten verrassen. Ik denk dat ik nog geen minuut stond te luisteren toen de muziek als een mokerslag binnen kwam. Ineens stond ik daar alleen in een afgeladen zaal, omringd door niks anders dan de passievolle zang van Baptiste, tevergeefs trachtend mijn ogen droog te houden. Momenten dat muziek zoiets met je doet zijn zeldzaam, dus wanneer dat gebeurt ben ik daar enorm dankbaar voor. Op zijn nieuwe plaat staat het nummer Le Temps Passe, wat denk ik toch wel een van de mooiste nummers is die ik in lange tijd heb gehoord. Geluksvogel dat ik ben heb ik de eer gekregen om het nummer met hem mee te mogen spelen op pedalsteel tijdens zijn show in Eindhoven. Het klinkt misschien gek om over een show te zeggen die je zelf speelt, maar toen we dat nummer als afsluiter deden kreeg ik toch weer een beetje vochtige ogen omdat ik het gewoon zó mooi vond.”

 Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
”Carnival of Circumstance - Ad van Meurs. Eigenlijk ben ik vrij lang redelijk onbekend geweest met het werk van Ad. Ik ben dit album pas echt gaan luisteren toen we met Maria and the Bandit een nummer van hem op een tribute avond voor hem mochten spelen. Met name Ostend, een song over de liefde tussen Ad en Ankie, vind ik super mooi. Wanneer ik het hoor zie ik hen zo voor me.”

 Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…
“Tenere Taqqim Tossam – Tinariwen. Om heel eerlijk te zijn ben ik niet zo'n danser. Als je me dan toch wil overhalen om wat van mijn bescheiden dansmoves te laten zien dan werkt deze plaat wel erg goed. Die mix tussen westerse en Afrikaanse invloeden is echt extreem groovy. Diezelfde mix zie je bijvoorbeeld ook in de laatste platen van Robert Plant waarin hij americana mixt met Afrikaanse instrumenten.”

 Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Only The Lonely - Roy Orbison. The Big O is wel een beetje een guilty pleasure van me. Lekker zoetsappig, gelikte koortjes en dan Roy's gouden uithalen. Daar kan ik wel van genieten, ik heb er ook nog wel een paar vinyl platen van liggen. Maar eigenlijk zit de muziek natuurlijk wel gewoon echt goed in elkaar, dus ik weet niet in hoe verre dat dan echt een ‘guilty’ pleasure is.”

 Wie maakte de gevaarlijkste plaat?
“Watch Her Die - John Smith. Vroeger had ik meteen Queens of the Stone Age gezegd, maar eerlijk gezegd  luister ik tegenwoordig niet echt meer naar rock muziek. John Smith heeft de song Watch Her Die op zijn tweede album staan, een song over het vermoorden van je vrouw. De manier waarop het gedreven wordt door de banjo en halverwege een koor, handclaps en verscheidene andere instrumenten erbij komen wekt bij mij een soort primitieve emotie op en dat vind ik enorm intrigerend. Wat dan ook nog een leuke toevalligheid is, is dat John Smith een akoestische cover van QOTSA's No One Knows heeft opgenomen.”

 Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
“May Your Kindness Remain - Courtney Marie Andrews. Ongeveer een jaar geleden was ik samen met Katinka in Parijs en Baptiste nodigde ons uit om mee naar een show te gaan van een artiest die we nog niet kenden. De venue bleek een heus poppodium op de Seine te zijn, drijvend op het water, en binnen speelde Courtney Marie Andrews. Ook al was de zaal niet compleet gevuld, de show stond gigantisch goed, ze had net zo goed een stadion in de US kunnen uitverkopen en ik had het zo geloofd. Ook de plaat is gigantisch goed geproduceerd. Wanneer de hele band bijvoorbeeld bombastisch in komt vallen op 3:18 van de titeltrack smelt mijn hart altijd een beetje. Volgens mij luister ik een jaar later nog steeds wel een paar keer per week naar de plaat.”

 Meest romantische nummer is…
“High Road - John Fulbright. Deze song schreef John Fulbright omdat mensen zijn ouders altijd ‘A pearl of a woman and a golden man’ noemden. Maar omdat hij vond dat zijn ouders maar een saai leven hadden maakte hij er een tragisch romantisch verhaal van over jonge liefde en het noodlot dat toeslaat. De zin ‘Living comes natural to many, love comes natural to few.’ vind ik onwijs mooi. Dat de song 7 1/2 minuut lang is, is niet zo gebruikelijk voor dit soort country songs, maar het is zó goed dat ik er eigenlijk pas na jaren achter kwam dat het zo lang was. Iedere keer dat ik het luister word ik helemaal meegesleept in het verhaal en de liefde, en iedere keer dat het punt komt waarop hij sterft raakt het me weer. Eigenlijk voelt de song een beetje als een film kijken.”

 De allerbeste albumcover ooit is…  
“The Eagles – Desperado. Het is niet de cover op zichzelf die tot deze keuze leidde, maar de manier waarop het gemaakt is. Het album Desperado is geheel in Wild West stijl gemaakt, dus om de coverfoto te schieten is de band naar een filmset gegaan en hebben de hele dag met losse flodders op elkaar geschoten om in de juiste sfeer te komen. Op de achterkant zie je nog een foto waarbij de band opgeknoopt op de grond ligt en de managers en technici hen als sheriffs overmeesterd hebben. Zoiets zou ik ook ooit wel graag willen doen. Maar dan met ridders.”

 Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Life in the Fastlane - The Eagles. Nu ontbreekt het bij mij momenteel nog aan zowel een auto als een rijbewijs, maar wanneer ik deze song hoor stel ik me altijd voor dat dát de absolute eerste plaat is die ik op ga zetten wanneer ik zelf kan gaan rijden.”

 Door welke plaat ben je zelf muziek gaan maken?
“Californication - Red Hot Chili Peppers. Toen ik 9 of 10 was en net twee jaar bezig was met gitaarspelen zag ik Californication mét videoclip op MTV bij mijn oma (in de tijd dat MTV nog daadwerkelijk muziek liet zien). Ik was enorm onder de indruk en vond vooral het gitaarspel zó tof. Ik denk dat ik toen langzaamaan ben gaan bedenken dat ik de beste rock gitarist ooit wilde gaan worden, net zo goed als John Frusciante. Later heeft het eerste album van Mumford & Sons me toch een andere richting in getrokken en de wereld van folk laten verkennen. Ik denk dat dat wel de aanstichting voor het singer-songwriterschap in mij is geweest.”

 Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…
“Dat is zo'n moeilijke vraag, er zijn eigenlijk nog heel veel meer platen die ik graag zou willen aanraden. Maar als ik er dan één moet kiezen dan zou dat het debuutalbum In Too Deep van Desi Ducrot zijn. Vooral de titeltrack heeft me echt betoverd, dat is zo'n puur nummer!”

 

>> Facebook Diederik vd Brandt

 

 

Editie: DE POPEI april 2019

Gepubliceerd op 18/03/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis