platenpraten met bertus borgers

Voor de mensen die hem nog niet kennen, Bertus Borgers is een saxofonist die gespeeld heeft in de Golden Earring en de band van Herman Brood. Tevens helpt hij toekomstige artiesten om zichzelf te ontwikkelen. Bertus schreef ook een boek om zijn belevenissen met vriend Herman Brood wereldkundig te maken. We stelde hem de ultieme vragen om meer te weten te komen over zijn platenkast.

 

Wat is je allereerste aanschaf?
“Dat was een elpee van Josh White. Ik probeerde een elpee te kopen waarvan ik dacht dat het blues was. Uiteindelijk bleek het een gospelachtige/religieuze elpee te zijn. Ik zocht een elpee waarin Sonny Boy Williamson (mondharmonica speler) in speelde. De elpee heb ik zelfs nog steeds, want het is één van mijn favorieten platen.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Ik kom zelf uit een andere tijd, want mijn ouders hadden helemaal geen platenkast. We hadden wel een radio en er werd veel muziek gemaakt thuis. Mijn vader speelde thuis, mijn moeder was zangeres en er werd veel gerepeteerd. Toen we het uiteindelijk voor elkaar kregen dat mijn ouders een platenspeler kochten, kocht mijn moeder een plaat van Missa Luba (een mis die is gezongen door een Afrikaans koor). Mijn vader hield van oude jazz (Glenn Miller – In The Mood). Dat was echt top materiaal!”

 

Het beste album allertijden volgens jou?
“Ik vind het nogal moeilijk om te omschrijven wat nu echt het allerbeste album is, want dat verschilt op welk moment je deze vraag stelt. Een tijd geleden vond ik het jazz album New Thing at Newport met daarop ook Miles Davis toch wel de beste. Het album van The Rolling Stones waarop alle eerste singletjes stonden, dat vond ik écht een super album! Ik luister eigenlijk heel veel verschillende soorten muziek en er zijn zoveel waanzinnige albums, dat ik nog meer goede albums zou kunnen noemen.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?
“Het nummer So Long van Fats Domino vind ik echt een ontzettend mooi nummer! Dit nummer gaf me de aanleiding om saxofoon te gaan te spelen. In dit nummer zit een saxofoonsolo die ik echt geweldig vind. Ook in het nummer Tutti Frutti van Little Richard zat een solo die totaal anders was dan dat ik toen bij harmonie gewend was.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Dat is de plaat Ben Ik Te Min van Armand, maar misschien is de plaat Een Van Hen Ben Ik van hem nog wel beter. Die platen gaven precies de scene weer zoals het was in 1969.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Ik hou stiekem wel van sentimentele vrouwenzang of smartlappen gezongen door vrouwen. Mannen die smartlappen zingen die haat ik! Vrouwen die smartlappen zingen die vind ik echt fantastisch. Dames als Dolly Parton, nou daar kan je me echt mee kapot gooien. Lucille Starr (zingt afwisselend in het Frans en Engels) is echt kei fout, maar wel echt waanzinnig.”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?
“Nee, ik heb eigenlijk al veel namen gezegd. Ik zou nu geen onder- of overschatte plaat kunnen noemen.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?
“Ik houd ervan om lekker te grasduinen op Spotify en nieuwe albums/platen te ontdekken. Ik luister dus eigenlijk naar van alles.”

 

De allerbeste albumcover ooit is…
“Het album Sticky Fingers van The Rolling Stones. Dat is echt een prachtige plaat, omdat er zelfs een echte ritssluiting in zit. The Rolling Stones is een geweldige band en daar ben ik al mijn hele leven fan van!”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Ik vind het leukste om allerlei platen door elkaar te draaien. Dan hoor je van alles en nog wat.”

 

Er zijn hele slechte platen gemaakt, welke is de aller slechtste?
“De aller slechtste plaat heb ik eigenlijk nog niet gehoord. Ik vind het ook wel erg moeilijk om nu te zeggen wat de slechtste plaat is.”

 

Welke plaat doet je aan de Rockacademie denken?
“Dat is natuurlijk wanneer ik een plaat hoor van Krezip. Ik heb ook les gegeven aan Jacqueline Govaert. Ja, als ik een plaat van hun hoor dan denk ik wel echt terug aan de tijd van de Rockacademie.”

 

Is er een dikke plaat die je doet denken aan de tijd waarin je mocht optreden met de Golden Earring en Herman Brood?
“Ik heb het nummer Still Believe geschreven voor Herman Brood. Hij heeft er vervolgens een echte hit van gemaakt. Dat was echt een heerlijk gevoel! Het album Cha Cha van Herman Brood vind ik ook echt te gek! Dat was een live album dat in 1x was gespeeld en opgenomen. Alles stond er gelijk goed op! Op dit album heb ik ook meegespeeld.”

 

Welk nummer van je dochter Nova Borgers wil je de lezer echt meegeven?
“Dat is het nummer Get Lost, dat is trouwens ook een nummer van Herman Brood.”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?
“Ik vind het album van Meghan Trainor wel erg goed! Dat is een album met heel veel verschillende typen songs. Ik houd wel van artiesten die zelf bepalen wat ze willen performen. Die artiesten houden de regie in eigen hand. Dat vind ik te gek!”

 

Meer informatie over Bertus Borgers: www.bertusborgers.nl

 

Editie: DE POPEI april 2015
Tekst: Bas Hopstaken
Foto: Joren Hoogeboom - architectuurenfoto.nl

Gepubliceerd op 14/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI