platenpraten met robert schaeffer

Eerder dit jaar werd de taart aangerukt om te vieren dat Robert Schaeffer al 20 jaar als programmeur in de Effenaar werkt. Op 10 en 11 juni vangt alweer de derde editie van Eindhoven Psych Lab aan, een festival waar hij een speciale band mee heeft. Zegt zijn platenkast waarom?

 

WAT IS DE ALLEREERSTE AANSCHAF?

“Ik kocht al eerder wat singeltjes uit de top 40, maar ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst I Travel van de Simple Minds hoorde op de lokale tienerdisco. Ik was verbluft. Zoiets had ik nog nooit gehoord. Ik sprak de dj aan en bestelde de volgende dag de 12" bij de platenzaak. Het is mijn eerste echte prijsvangst. Deze versie had New Gold Dream (81-82-83-84) op de B-kant. Het zijn nog steeds grote hits op de 80's Anders avonden die ik met Rob'a'billy draai.”

 

WAS DE PLATENKAST VAN JE OUDERS GOED TE DOEN?

“Mijn moeder heeft een goede smaak met Beatles, Leonard Cohen en Kate & Anna McGarrigle (de moeder van Rufus en Martha Wainwright). Mijn vader had geloof ik maar 1 LP, A Night At The Opera van Queen en daar vond ik bovendien niks aan.”

 

HET BESTE ALBUM ALLERTIJDEN IS…

“Die bestaat niet. Ik heb hooguit het beste album van het moment. Vandaag is dat I'm In Your Mind Fuzz van King Gizzard & The Lizard Wizard. Briljant hoe ze in verschillende studio's opgenomen tracks tot een lange doordenderende trein hebben gesmeed. Morgen is weer een andere plaat mijn meest favoriete.”

 

BIJ WELK NUMMER HOUD JE HET NIET DROOG?

Wendell Walker van Andy Shauf. Een prachtige murder ballad.”

 

WAT IS DE BESTE EINDHOVENSE PLAAT OOIT?

“Het debuut van Mozes And The Firstborn. Elk nummer is helemaal raak wat mij betreft. Ik kan niet wachten tot de opvolger.”

 

WELKE 5 MODERNE PSYCH ALBUMS MOET JE ALS BEGINNELING GEHOORD HEBBEN?

“- Revelation van The Brian Jonestown Massacre. Anton Newcombe is god. - III van Follakzoid. Koningen van de groove. Deze Chilenen maken krautrocktechno met hun gitaren. - World Music van Goat. Hoe een stel Zweden uit de bossen wereldmuziek zo heavy en opzwepend kunnen maken is een godswonder. - Sun Structures van Temples. Omdat een heel goed liedje wonderbaarlijk blijft. - Carrion Crawler / The Dream EP van Thee Oh Sees. John Dwyer is een held.”

 

OP WELKE PLAAT KUN JE HET BEST HARD GAAN? OFTEWEL, BESTE DANSPLAAT IS…

Hong Kong Counterfeit – Metal Disco (Legowelt vs. Orgue Electronique mix). De beste italo-electro track ooit.”

 

DOE JE AAN ‘GUILTY PLEASURES’?

“Het is natuurlijk niet cool om te bekennen, maar krijg nog altijd kippenvel van Wichita Lineman van Glen Campbell en Neil Diamond kan er trouwens ook wat van. Die lange remix van Happy Station van Fun Fun? Of Amoureux Solitaires van Lio? Mijn dag kan niet meer stuk als ik ze heb gehoord.”

 

ZIJN ER NOG ONDER- EN/OF OVERSCHATTE PLATEN WAAROVER JE WAT KWIJT WIL?

- Ik snap niet dat Eindhoven zijn eigen helden zo onderschat. Heb je het debuut van Albert van Abbe al gehoord? Een briljante plaat met een verschrikkelijk mooie subtiele sound. Hij wordt uitgenodigd in de beste clubs van Europa. Ik ben f*cking trots op hem. - En dan onze RMFTM-mannen (Radar Men From The Moon, red). In de internationale psych scene is dat echt een belangrijke band. Hun samenwerking met The Cosmic Dead was vorig jaar het hoogtepunt van Eindhoven Psych Lab. En ik verwacht dat ze daar dit jaar dik overheen gaan met hun project met GNOD. - Lucio De Martino, nog zo'n held. Hij zet met Suono Culture clubavonden neer met een aan onwaarschijnlijkheid grenzend perfectie niveau. - Regilio, de man achter WEARE, is ghost producer voor de groten uit de EDM. Hij draaide onlangs nog op de meest exclusieve pool party's van de Miami Music week. Er wordt internationaal behoorlijk op deze jongen gelet. Maar lezen we over hem in het ED? Of juichen we hen toe op straat? De laatste band waar we als muziekliefhebbers in Eindhoven massaal trots op zijn gaat dit najaar na 21 jaar hun afscheidsshow geven... - Ik vrees dat het voor Eindhovenaren te vaak van ver moet komen voordat we het kunnen waarderen.”

 

WAT WORDT ER MOMENTEEL VEEL GELUISTERD?

Mike Krol - Turkey, Quilt - Plaza, Damien Jurado - Visions Of Us on the Land, Doug Tuttle - It Calls On Me en de nieuwe King Gizzard and the Lizard Wizzard - Nonagon Infinity.”

 

WELKE ACT STAAT ER HOOG OP JE VERLANGLIJSTJE VOOR PSYCH LAB?

“Met deze editie is ons wensenlijstje behoorlijk gedecimeerd. Maar met The Brian Jonestown Massacre, The Oh Sees, King Gizzard, Fuzz en Cave is er nog genoeg te wensen over. Een Spacemen 3 reünie zou helemaal fantastisch zijn natuurlijk.” MEEST ROMANTISCHE NUMMER IS?Eric's Trip – My Chest Is Empty.”

 

WAT IS DE BESTE PSYCHEDELISCH SIXTIES PLAAT?

“Voorafgaand aan de eerste rockopera ooit, het geweldige S.F. Sorrow album, maakten The Pretty Things mijn ultieme psychedelische single als briljant tussendoortje: Talkin' about the good times / Walking through my dreams. Veel mensen maken overigens de denkfout dat psych en psychedelisch het zelfde is. Psych is geen genre maar meer een state of mind. Avontuur in de muziek het meest belangrijke kenmerk. Dat kan psychedelisch zijn met een been in de 60's, maar net zo goed techno met 70's krautrock invloeden, jazz met shoegaze of Malinese desert blues. Overeenkomst is echter altijd dat de muziek je meeneemt op reis en dat de blik is gericht op de toekomst. Het publiek is open minded en dat zorgt ervoor dat de psych nooit stilstaat of saai wordt.”

 

DE ALLERBESTE ALBUMCOVER OOIT IS…

“Op de LP hoes van Gentlemen van Afghan Whigs (super plaat!) staat een monochrome foto van twee kinderen. Hun pose straalt alle volwassen liefdesdrama's, vreemdgangerspraktijken en seksuele aantrekkingskracht van de plaat uit. Heel mooi, die spanning tussen kinderlijke onschuld en de gepassioneerde dramatiek van het grote mensen leven.”

 

ER STAAN HEEL WAT OBSCURE NAMEN OP HET AFFICHE, WELKE MOETEN WE IN DE GATEN HOUDEN?

“Eindhoven Psych Lab is het festival waar avontuurlijke muziekliefhebbers hun nieuwste favoriete band ontdekken. Mijn geheimtips voor deze editie zijn de fuzzheads van Ulrika Spacek en de dansbare Italospsych van Throw Down Bones. Ben je een garagerocker, let dan vooral op The Mystery Lights die hun singles uitbrengen bij het soul label Dap Tone.”

 

TIJDENS HET CRUISEN STAAT ER NATUURLIJK MUZIEK OP, WELKE?

“In de auto luister ik radio. Ik kom er anders niet aan toe en ik wil op de hoogte blijven van populaire muziek.”

 

LAATSTE ONTDEKKING DIE JE DE LEZER NIET WIL ONTHOUDEN…

Rotibabi, Eindhovens meest opwindende platenzaak! Gevestigd in Kelderman en van Noort en online als webshop. Ik denk altijd heel veel muziek te kennen, maar ik herkende hooguit een hand vol artiesten uit de door Ron en Jasper gecureerde collectie. Vertel ze wat je mooi vindt en zij komen met de meest onwaarschijnlijke tips van buiten de gebaande paden.”

 

WAAR KIJK JEZELF HET MEEST NAAR UIT TIJDENS PSYCH LAB?

“Oef, dat is heel moeilijk kiezen. Mag ik me een top 3 permitteren? De show van Goat, dat wordt echt een heel groot feest. Zij gaven de beste show die ik ooit op Roadburn zag. Ik kijk ook erg uit naar RMFTM met GNOD. Zij sluiten zich een week voor het festival samen op in de studio en presenteren op het podium hun unieke samenwerking. Wordt het dikke rock? Wordt het techno? Het wordt in ieder geval onvergetelijk. De allerlaatste show van het festival is die van Iguana Death Cult, de Nederlandse Thee Oh Sees. Dat wordt gegarandeerd chaos, rondvliegende mensen en vuisten in de lucht.”

 

ZIJN WE IETS VERGETEN TE VRAGEN?

“Ja ;-)”

 

Editie: DE POPEI juni 2016

Foto: Jan Slieker

Gepubliceerd op 23/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis