platenpraten met remco moonen-emmerink

En toen dook daar begin 2016 uit het niets een nieuwe platenzaak op in de Urban Shopper op Strijp-S. Velvet Music is de naam en Remco Moonen-Emmerink is daar uw man. Wat het aanbod in de winkel is kunt u zelf uitzoeken, maar hoe zit het met zijn privécollectie?

 

WAT IS JE ALLEREERSTE AANSCHAF?
“Het eerste wat ik zelf gekocht heb moet iets met house geweest zijn, eind jaren ’80, of ja, zelf uitgekozen, want ik was nog wat jong, natuurlijk. Ik denk dat één van mijn eerste cassettebandjes toen The History Of House was met klassiekers van Humanoid, Kraze, Technotronic, Joe Smooth, en dergelijke. Ik heb nog steeds een zwak voor die houseplaatjes van toen.”

 

WAS DE PLATENKAST VAN JE OUDERS GOED TE DOEN?
“Ze hadden niet echt veel muziek, maar sommige dingen waren wel erg goed te pruimen. Zo had mijn moeder de blauwe en rode verzamelaar van The Beatles, en Architecture & Morality van OMD. Ook het album Vienna van Ultravox was aanwezig en is tot op de dag van vandaag ook nog steeds één van mijn favorieten. Hiernaast was ’t voornamelijk Wilma, Heintje, BZN, enzovoorts wat de klok sloeg. Mijn vader had niet veel met muziek, maar had wel 2 platen van Urbanus (nog steeds leuk) en een paar singles van De Slijpers Van Parijs (Gekuiste en ongekuiste versie, uiteraard).”

 

HET BESTE ALBUM ALLERTIJDEN IS…
“Blijft een moeilijke vraag, maar toch antwoord ik hier al zo’n 17 jaar op dat ‘t This Is My Truth Tell Me Yours van The Manic Street Preachers is. Die plaat is zowel muzikaal als tekstueel bij uitstek mijn favoriete plaat. Die kan ik blijven draaien. Het is echter geen plaat die ook heel invloedrijk is geweest op andere muziek, maar het gaat natuurlijk om mijn eigen beleving bij de muziek op die plaat.”

 

OP WELK COLLECTORS ITEM BEN JE HET MEEST ZUINIG?
“Ik bezit niet zoveel collectors items, of ja, ik heb duizenden platen en nagenoeg allemaal zullen ze veel liefde mogen verwachten. Mijn meest dierbare bezit is de complete Queen Studio Album Collection en daarnaast alle items die ik bezit van Biffy Clyro, mijn meeste favoriete band ooit.”

 

BIJ WELK NUMMER HOUD JE HET NIET DROOG?
“Wederom al zo’n vraag waarop eigenlijk niet slechts één antwoord mogelijk is, zoals bij iedereen denk ik. The First Day Of My Life van Bright Eyes is er wel zo eentje. Mede doordat deze gedraaid werd op het moment dat mijn vrouw de trouwzaal binnen kwam lopen aan de arm van haar vader. Prachtig moment, prachtige muziek, prachtige tekst. Daar ga ik al….”

 

WAT IS DE BESTE EINDHOVENSE PLAAT OOIT?
“Ik ben altijd enorm fan geweest van Armand. Daarom kies ik bij deze zijn plaat met The Kik. Een lekkere mix van zijn geniale teksten met de nederbeat van The Kik maakt dat deze, relatief nieuwe, plaat mij keer op keer raakt. Ik krijg er nooit genoeg van!”

 

WELKE PLAAT RAAK JE AAN DE STRAATSTENEN NIET KWIJT, MAAR TOCH ZEER DE MOEITE?
Biffy Clyro’s Ellipsis verkoopt helaas niet al te goed, voor mij als diehard fan natuurlijk niet te verkroppen, dus komt allen en koop die shit, zou ik zeggen. Het is een erg degelijke plaat, maar als je dan liever toch een andere kennismaking met deze band wilt, zal ik je Puzzle of Only Revolutions aan kunnen raden.”

 

OP WELKE PLAAT KUN JE HET BEST HARD GAAN? OFTEWEL, BESTE DANSPLAAT IS…
“Ik ben ook een muzikant en muzikanten dansen niet, maar als ik dan toch een paar voetjes moet laten swingen doe ik dat ’t liefste op muziek van bijvoorbeeld Disclosure. De beats op hun eerste album Settle zijn zo goed; daar kan ik niet stil bij blijven staan!”

 

DOE JE AAN ‘GUILTY PLEASURES’?
“Voor iedere muziek die is uitgebracht is een markt en is een doelgroep en zijn er liefhebbers. Daarom vind ik deze term erg nietszeggend. Ik kreeg onlangs wel op mijn kop van mijn vrouw dat ik het album Spice van de Spice Girls op vinyl aangeschaft had. Dat album is nu 20 jaar oud en daarom opnieuw op vinyl verkrijgbaar. Het is wat mij betreft nog steeds een zeer sterke pop-productie en ik mag er af en toe graag luidkeels op mee zingen. ;-)”

 

ZIJN ER NOG ONDER- EN/OF OVERSCHATTE PLATEN WAAROVER JE WAT KWIJT WIL?
“Met overschatte platen moet ik altijd opletten dat ik niemand tegen ’t zere been trap, maar ik zelf heb bijvoorbeeld niets met de laatste Radiohead, terwijl dat voor velen de plaat van het jaar is. Zwaar onderschat vind ik van de platen van dit jaar het album van Biffy Clyro – Ellipsis. Uiteraard. ;-)”

 

WAT WORDT ER MOMENTEEL VEEL GELUISTERD?
“Wat wij veel verkopen op ’t moment is de allerlaatste van Leonard Cohen, You Want It Darker, persoonlijk ook één van mijn favoriete van het jaar. Daarnaast mag ik graag regelmatig Red Earth & Pouring Rain van Bear’s Den verkopen. Het duurde even voordat men die ontdekt had, maar nu is ’t een zeer populaire plaat!”

 

MEEST ROMANTISCHE NUMMER IS?
“Wederom First Day Of My Life van Bright Eyes. Tevens dezelfde reden als bovenstaand.”

 

DE ALLERBESTE ALBUMCOVER OOIT IS…
“Ik kan zelf uren kijken naar de covers die John Dyer Baizley tekent voor de albums van zijn band Baroness. Hij heeft ook de cover gemaakt van Kvelertak’s album Kvelertak. Dat vind ik waarschijnlijk de mooiste hoes ooit.”

 

TIJDENS HET CRUISEN STAAT ER NATUURLIJK MUZIEK OP, WELKE?
“In de auto luister ik zeer divers, maar meestal zet ik dan ook gewoon de discografie van Biffy Clyro op. Ik weet niet, het lijkt wel alsof dat mijn favoriete band is… Lekkere jaren ‘60/’70 rock is ook regelmatig te vinden, als ’t gaspedaal maar ingetrapt kan worden…”

 

LAATSTE ONTDEKKING DIE JE DE LEZER NIET WIL ONTHOUDEN…
“Wat ik niemand wil onthouden is ’t nieuwe album van Admiral Sir Cloudesley Shovell, Keep It Greasy. Een lekkere vette mix van psych, blues en rock, of zoals ik vaak zeg ‘vunzige jaren ’70 rock (maar dan niet uit de jaren ’70)’.”

 

Editie: DE POPEI januari 2017

Foto: Jan Slieker

Gepubliceerd op 23/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI