platenpraten met iris penning

Met haar nieuwe plaat Liever Vieze Voeten voegt Iris Penning alweer een indrukwekkend derde hoofdstuk toe aan haar discografie. Deze schijf vol poëtische pop verschijnt op 15 maart en wordt die dag gepresenteerd in het Natlab, alstublieft. Over schijven gesproken…

 

Foto: Ranjit Singh - Seen Photography

Wat is je allereerste aanschaf?
“Toen ik een jaar of veertien was kocht ik voor het eerst zelf een CD. Dat was The very best of Ray Charles.”

 Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Ja, zeker! De geluiden van mijn jeugd waren vooral van Radiohead, Eels en Marianne Faithfull.”

Het beste album allertijden is…
“Dit is natuurlijk een onmogelijke vraag, maar als ik er toch eentje moet kiezen ga ik voor Thriller van Michael Jackson. Of The Wall van Pink Floyd. Of Beautiful Freak van Eels. Of….”

 Bij welk nummer houd je het niet droog?
Your Guardian Angel van The Red Jumpsuit Apparatus. Dat is het liedje dat een vriendin van mij graag luisterde. Tiquia heet ze. Ze is helaas maar 14 jaar geworden. Als ik nu dat lied hoor voelt het als een ode aan haar.”

 Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Wat de beste is weet ik écht niet en toen ik onderzoek deed voor mijn optreden bij ‘De Top 40 van 040’ merkte ik dat er een heleboel Eindhovense muziek is waarvan ik niet eens wist dat het uit Eindhoven kwam. Dus ik verwijs voor deze vraag graag naar mijn Nederlandstalige collega Marco Martens en zijn plaat Ieder Huis Is Uit Vertrekken Gebouwd. Een mooi poëtisch werk, waarbij ik de eer had om mee te mogen zingen op twee liedjes.”

Mooiste Nederlandstalige plaat is…
“Qua Nederlandstalig werk heb ik het vaakst geluisterd naar de eerste plaat van Eefje de Visser, De Koek. Ik geniet ook enorm van een heleboel werk van Raymond van het Groenewoud.”

 Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…
“Drama op de Dansvloer van F.”

Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Ik heb heel vaak Love Yourself in mijn hoofd, van Justin Bieber. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik dit op straat loop te zingen.”

 Wie maakte de gevaarlijkste plaat?
“In mijn collectie is het gevaarlijkste geluid waarschijnlijk van Eminem. Ik luister erg graag en vaak naar hem.”

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
“Mijn favoriete is tegenwoordig Una Mattina van Ludovico Einaudi. Als ik rustig wil lezen of schrijven luister ik het liefst muziek zonder tekst en deze plaat is daar perfect voor.”

 Meest romantische nummer is?
“Het is misschien een andere soort romantiek dan je bedoelt, maar hét liefdesnummer voor mij is Better Together van Jack Johnson. Dat nummer doet me altijd denken aan mijn beste vriendin.”

 De allerbeste albumcover ooit is… 
“Collin Hoeve heeft een vinylplaat gemaakt met een verwisselbare voorkant. Ieder nummer heeft een uniek kunstwerk en de hoes zelf is een soort lijst waar de kunst in past. Je kan dus zelf bepalen welke afbeelding de voorkant is en je kan het ook af en toe wisselen. Je kan het ook rechtop zetten, dus ik heb het zelf al een tijd op mijn nachtkastje staan als kunstwerk.”

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Onderweg luister ik vaak playlists gebaseerd op hoe ik me voel. Mijn absolute lievelingsnummer om in de trein te luisteren is Headphone Silence van Ane Brun, omdat dat nummer precies omschrijft hoe het is om met je koptelefoon op, op een drukke plek te zijn. ‘I’m travelling the wonderful loneliness of the headphone silence.’ Alle chaos wordt dan ineens even deel van een decor, met de perfecte soundtrack voor de situatie in mijn oren.”

 Door welke plaat ben je zelf muziek gaan maken?
“Als dat door een bepaalde plaat gekomen zou zijn, dan was het iets van Kinderen voor Kinderen.”

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…
“WIES! Een nieuwe Nederlandstalige indie-band van Jeanne Rouwendaal. Er staat nog geen muziek online, dus je moet maar naar een show gaan...”

 

 

>> Website Iris Penning

 

 

Editie: DE POPEI maart 2019

 

 

Gepubliceerd op 21/02/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI