platenpraten met: ferry zandvliet

Bevriend raken met de familie van iemand die op je stond te schieten na het overleven van een aanslag, verbinden in plaats van mensen buiten sluiten, je trauma verwerken met een flinke dosis zelfspot en Rotterdamse humor(t)? Ferry Zandvliet staat vrijdag 4 november op ons podium met zijn voorstelling omlijst door livemuziek die veel voor hem betekent. Een perfect moment om hem aan de tand te voelen over zijn platenkast.

Wat is de allereerste aanschaf?

Het singeltje van Under The Bridge van the RHCP. Daar kon je niet omheen. Ik was verslaafd aan dat nummer. Iedereen zong het mee op school en was continue op MTV. Die tijden mis ik wel. Die tijd van echt goede muziek op tv.


Was de platenkast van je ouders goed te doen?

Mijn moeder had niet echt een specifieke muziek smaak. Mijn vader echter wel. Bij ons stond er zelfs een jukebox in de kamer met mijn vaders muziek. Denk aan. Leonard Cohen, Deep Purple, Santana, Roy Orbison, Shocking Blue, The Stones. Het kan een stuk slechter denk ik ????

Het beste album allertijden is?

Deze vraag is echt onmogelijk. Een paar hoogtepuntjes: TOOL Lateralis, Opeth Blackwater Park, Queens of the stone Age Songs fort he Deaf.

 

Van welk nummer houd je het niet droog?
Faith in Others van Opeth. Dat nummers heeft een bepaalde tragiek die mij elke luisterbeurt weer raakt.

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

Dit vraag je aan een Rotterdammer he hahaha. Hier moest ik wel even over na denken. Ik ga voor The Gathering: Mandylion. Het is niet echt een Eindhovense Plaat, maar de zangeres uit die tijd; Anneke van Giersbergen woont Eindhoven. The Gathering bleek voor mij een band die mij liet inzien dat er meer is dan harde gitaren en grunts. Hun albums werden gaandeweg steeds experimenteler en progressiever en opende voor mij de deur naar bands als TOOL en Opeth.

 

Op welke plaat kun je het best hard gaan, oftewel beste dansplaat is?

Death in Vegas, Scorpio Rising.

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

Zo nu en dan zet ik wel eens een foute 80’s pop of Abba-achtig iets op in de auto.

 

Zijn er nog onder en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?

Ik vind de band van Raven van Dorst, DOOL, on-Nederlands goed. Ik verbaas me over hoe onzichtbaar deze band is en het grote publiek ze niet weet te vinden. Zij verdienen een hoofdpodium op een groot festival. Ik heb ze denk ik al 15 keer live gezien. De show is een soort LSD trip. Zo fucking vet!

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
Ik moet spotify nageven dat door hun algoritme ik veel toffe band heb ontdekt. Ben momenteel veel aan het luister naar de Griekse Stoner band Deaf Radio en Franse Ocult rockers The Necromancers.

 

Staat er muziek op tijdens het werken?

Geen want dat is lastig presenteren of schrijven ????

 

 

De allerbeste albumcover ooit is?
TOOL Lateralis: staat tevens op mijn borst getatoeëerd.

   

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk  muziek op, welke?

Ik ben gek op lange autoritten. Mijn tofste cruise ervaring is een autorit van Los Angeles naar Las Vegas, recht door de Mohave woestijn. De route diende als inspiratie voor het album Songs fort he Deaf van Queens of the Stone Age. Wanneer je de route rijdt voel je het gewoon. Op dat soort momenten ben ik op mijn gelukkigst. Cruisen met stoner rock op.

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?

Deaf Radio, The Night Flight Orchestra, Moron Police en The Necromancers.

 

Zijn we iets vergeten te vragen?

Nope!

 

 

Gepubliceerd op 11/11/2022

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI