interview met ton dekkers (femme)

Het begon volgens Ton Dekkers allemaal met een verjaardagsfeestje, maar tegenwoordig zet hij met FemME een meerdaags festival neer in de Effenaar en meerdere clubtours, waaronder die op vrijdag 13 november in PopEi met La Ventura, Kingfisher Sky en Sleeping Romance. 3voor12/Eindhoven sprak met Ton over zijn drive om iets nieuws neer te zetten en de passie voor ‘female fronted metal’.

 

De rol van vrouwen in metal is een continue onderwerp van discussie…
“Jammer genoeg is dat het geval. Een groot deel van de metalwereld neemt vrouwen niet serieus. Metal hoort rauw (grunts), hard en snel te zijn. Dat eerste is vaak niet van toepassing en de vele Within Temptation-klonen hebben het vooroordeel in de wereld gebracht dat dit de enige variant van vrouwenmetal is. De stijl is juist wel verder ontwikkeld, zowel in de zachtere als hardere richting. De grens van wat wel en geen metal is, is erg kunstmatig en juist daar vind je veel moois. Ik zie mezelf dan ook meer als liefhebber of fan die wat wil bijdragen, zodat die gepassioneerde bands de erkenning krijgen die ze verdienen.”

 

Hoe maak je de afweging welke bands je neerzet?
“De belangrijkste eis is dat de band dames in de gelederen heeft. Voor de clubtours is dat wel wat meer thematisch, door te focussen op stijlen als industrial, symfonisch of juist heavy. Bij FemME willen we juist een zo breed mogelijke afspiegeling van de scene laten zien, maar stageperformance telt ook zwaar mee. De bands moeten het publiek wel echt wat te bieden hebben.”

 

Klik hier voor het hele artikel van 3voor12/Eindhoven

 

Editie: DE POPEI november 2015

Tekst: 3voor12/Eindhoven, Guido Segers

Foto: Tim Tronckoe photography

Gepubliceerd op 14/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI