interview met singer-songwriters kiki, joyce en aidan

De ene na de andere singer-songwriter komt tevoorschijn om hun liedjes op verschillende podia te delen. Het wordt dus tijd om het eeuwenoude fenomeen van songschrijven te ontrafelen. Hiervoor hebben we een rondetafelgesprek met de jonge Eindhovense singer-songwriters Kiki Mettler, Joyce Deijnen en Aidan, die alle drie 13 juni op de eerste editie van PopEi’s PUURfestival spelen. We schotelen ze wat vragen voor…

 

Nadat we op de bank neer zijn geploft vragen we Kiki, Joyce en Aidan waarom ze singer-songwriter zijn en geen vocalist bij een band. Voor alle drie bleek het een logische keuze. “Omdat je dan helemaal je eigen ding kan doen”, aldus Kiki. “Het blijft prachtig om mensen te raken met muziek en tekst die je helemaal zelf hebt geschreven. Daarnaast gaat het inplannen van optredens heel makkelijk want je hoeft alleen in je eigen agenda te kijken.” Lachend voegt Aidan er aan toe dat het dan ook niet nodig is om een hoge gage te vragen.

 

Skelet
Toch liggen er ambities om met een band op te treden. Zo heeft Joyce ondertussen Camilla Blue gevormd, heeft Aidan een groep muzikanten gevonden en heeft Kiki vacatures open staan. Daar zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden volgens Joyce: “We vinden het alle drie erg fijn om teksten te schrijven. Je bouwt het skelet van het liedje. Daarna kan er nog van alles omheen gebouwd worden, maar het is fijn om zelf de regie en je eigen tintje te behouden. Dat ben je namelijk kwijt als je gaat jammen en er samen iets ontstaat. Dan is het nummer niet helemaal van jezelf.”

 

Inspiratiebronnen
Ze willen dus geen concessies doen en hun eigen sound neerzetten. Maar er zijn vast wel inspiratiebronnen, toch? “Je kijkt altijd naar anderen, maar het is oppassen dat je niet teveel op je idool gaat lijken. Zoals ik met mijn voorbeeld Ben Howard”, zegt Aidan. “Muziek blijft iets wat verkocht moet worden, dus je moet iets vinden wat er nog niet is of dat wat er al is zien te verbeteren. Met jezelf laten inspireren is natuurlijk niks mis. Een andere inspiratiebron van mij is bijvoorbeeld Mumford & Sons.” “Zo is Nina Simone een grote inspiratiebron voor mij”, zegt Joyce, “van je idolen kun je zoveel leren!”

 

Puur
Als we vragen hoe ze zich dan onderscheiden van de rest, blijkt de naam van het maandelijks singer-songwriterprogramma PUURliedjes en PUURfestival precies het antwoord te zijn: “Het is essentieel om teksten te schrijven die puur vanuit jezelf komen. Blijf op het podium jezelf en ga niet je stem vervormen, want dan klinkt het niet meer echt. Pas als je ziet dat iemand volledig achter de teksten staat kunnen mensen je optreden vet vinden”, luidt het advies van Aidan. Kiki: “Onderscheidend vermogen is niet iets waar je over nadenkt, want het is meer een proces waar je je in bevindt. Het is van belang dat je veel met muziek bezig bent, dan komt die eigen sound vanzelf. Als zanger(es) moet je doen wat fijn voelt, daardoor krijg je juist die eigen stem.”

 

Songwriter moeheid
Er zijn momenteel heel veel singer-songwriters aan het front, maar het niveau is niet altijd even hoog. Is het publiek niet singer-songwriter moe? “We noemen onszelf liever soloartiest dan singer-songwriter”, zegt Aidan. Kiki stemt daar mee in, al denkt ze wel dat het begrip ‘singer-songwriter’ meteen duidelijk maakt dat je je eigen muziek en teksten schrijft. Maar als je singer-songwriter letterlijk vertaald dan blijkt daar niet uit dat degene ook een instrument speelt. Is dat minder belangrijk? Aidan: “Singer-songwriting is meer dan dat. Eigenlijk bestaat het uit vier onderdelen: zingen, bespelen van een instrument, het schrijven van de muziek en het schrijven van de tekst. Allemaal even belangrijk!”

 

De laatste vraag is of zij denken dat het fenomeen ‘singer-songwriter’ nog een lange toekomst voor zich heeft. “Ik denk dat singer-songwriting een eeuwig bestaan heeft zolang je nieuwe producten blijft maken”, zegt Joyce stellig. “Het is de truc om continue vet materiaal te blijven maken, zodat je mensen kan inspireren en ze zich in je liedjes kunnen verplaatsen.”

 

Editie: DE POPEI juni 2015

Tekst: Bas Hopstaken
Foto: Bauke Bos

Gepubliceerd op 14/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI