platenpraten met tom ketelaar

Lijkt nogal wiedes dat je een concertprogrammeur vraagt om over zijn platenkast te praten in deze rubriek. Zie hier… Tom Ketelaar. Jaar en dag is hij medeverantwoordelijk voor de agenda van de Eindhovense Effenaar. Hier komt ie…

 

Wat is je allereerste aanschaf?
“Dat is waarschijnlijk de single Paint It Black van Rolling Stones. Ik was bezeten van de serie Tour of Duty en Paint It Black was de titelsong.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Mijn vader was groot Bruce Springsteen fan, dus stond ik als 5-jarig mannetje al met rode bandana en speelgoedgitaar voor mijn ouders The Boss te playbacken. Verder ontdekte ik in de platenkast Jimi Hendrix, Dire Straits, Nils Lofgren en andere rockartiesten.”

 

Het beste album allertijden volgens jou?
“Dat verandert bij mij wel eens. Meestal zeg ik dat Black Sabbath mijn all-time favoriete band is, omdat de doom van Sabbath mijn fascinatie voor heavy muziek heeft gewekt.”

 

Van welk nummer houd je het niet droog?
“Bij No Surrender van Bruce Springsteen krijg ik altijd een brok in mijn keel.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Ik twijfel tussen Trash Deluxe van 69Charger en Learnin’ The Hard Way van The Spades. Allebei heerlijke recht voor zijn raap rockplaten.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Natuurlijk, wie niet?”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?
“Ja, iedereen moet NU Duran Duran gaan luisteren. Geen idee of ze onderschat zijn, maar wat mij betreft de beste band uit de jaren 80.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?
“Ik luister de hele dag muziek op kantoor, echt van alles door elkaar. Een aantal artiesten waar ik momenteel erg van gecharmeerd ben zijn Luke Sital-Singh, Greylag, Woods en Curtis Harding. Verder luister ik thuis altijd veel melancholische muziek met bij voorkeur bromsnorren zoals Nick Cave, Mark Lanegan, Phosphorescent en Damien Jurado.”

 

De allerbeste albumcover ooit is?
“De eerste die me te binnen schiet is de cover van Push the Sky Away van Nick Cave and the Bad Seeds. Die foto is zo prachtig, wat een sfeer straalt die uit!”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Ik heb een cassettespeler in de auto en koop regelmatig bandjes op rommelmarkten of platenbeurzen, maar ook bij concerten. Een van mijn auto-favorieten is Jacuzzi Boys, dat is echt opwindende cruise-muziek. Ook bij de verzameltapes met Balkantoeters gaat het volume regelmatig op 10!”

 

Er zijn hele slechte platen gemaakt, welke is de aller-slechtste?
“Waarschijnlijk die ene plaat die ik met mijn eigen band ooit heb opgenomen.”

 

Laatste ontdekking die je de lezer nog wil tippen?
“De Amerikaanse band Greylag. Erg fijne rock voor liefhebbers van Band of Horses, Crosby, Stills, Nash & Young en de indiefolk van een Fleet Foxes. Oh, en ik was laatst bij een concert van Sebastian Plano. Maakt indie-classical en bespeelt daarbij zowel piano, cello en zijn drumpads. Soms zelfs alles tegelijk. Waanzin.”

 

En dan nog dit; door welke plaat ben je de muziekindustrie ingetrokken?
“Nee, ik kan niet echt een specifieke plaat noemen, het is echt geleidelijk gegaan.”

 

Editie: DE POPEI december 2014

Foto: Joren Hoogeboom - www.architectuurenfoto.nl

Gepubliceerd op 13/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI