platenpraten met reno van der looij

We kwamen Reno al sinds jaar en dag bij veel Eindhovense concerten tegen. In de rol als schrijver met een kritische noot of als fotograaf. Vooral als het gaat om rock, stoner, hardcore, metal en aanverwante genres is hij steevast present. Hij heeft inmiddels ook de touwtjes in handen van Eindhovenrockcity.nl. Hoog tijd om hem eens aan de muzikale tand te voelen!

 

WAT IS JE ALLEREERSTE AANSCHAF?
“Doordat ik inmiddels bij de oudere generatie behoor was mijn eerste aanschaf zelfs nog op vinyl aangezien de CD zijn intrede nog niet had gedaan. Ik twijfel wel even welke plaat ik het eerst in mijn bezit had. Of het is N.E.W.S van Golden Earring geweest of Thriller van Michael Jackson. Beide platen staan overigens nog altijd bij me thuis in de kast.”

 

WAS DE PLATENKAST VAN JE OUDERS GOED TE DOEN?
“Als kind en daarna opstandige ‘metal’ puber vond ik dat destijds natuurlijk absoluut niet. Achteraf stonden er eigenlijk best wel een paar pareltjes tussen zoals platen van Simon & Garfunkel en The Animals of een aantal platen uit de goede rock & roll tijd zoals Jerry Lee Lewis en Buddy Holly. Ook deze platen staan tegenwoordig in mijn eigen platenkast aangezien mijn ouders al lang geleden de platenspeler vaarwel hebben gezegd. Pa en ma doen tegenwoordig aan Spotify en bij mij staat de platenspeler prominent in de woonkamer. Kun je nagaan.”

 

HET BESTE ALBUM ALLERTIJDEN VOLGENS JOU…
“De eeuwige onmogelijk te beantwoorden vraag. Of is dit antwoord te cliché? Het is ook natuurlijk erg standaard om te roepen dat het antwoord op deze vraag per week of per gemoedstoestand kan verschillen. Vooruit, dan toch een poging; Welcome to Sky Valley van Kyuss uit 1994 behoort wel tot mijn all time favorites die altijd wel weer terug blijft komen. Dit is wat mij betreft de moeder van alle stonerrock platen. Er is daarna bovendien nooit meer een betere plaat in dit genre uitgebracht. Wellicht enigszins geromantiseerd door de intense live show in de oude Effenaar (in de legendarische bezetting met Josh Homme en John Garcia) die ik vlak na deze release mocht aanschouwen.”

 

BIJ WELK NUMMER HOUD JE HET NIET DROOG?
“Ah, een makkelijk vraag. Dat is onmiskenbaar Anathema’s One Last Goodbye. Er zit zoveel emotie in zowel de muziek alsmede de teksten. Gewoonweg prachtig. Sowieso is Anathema wel een band die met al haar werk me weet te raken. Zonder twijfel een van de allerbeste (prog)rock bands van de huidige generatie naar mijn bescheiden mening.”

 

WAT IS DE BESTE EINDHOVENSE PLAAT OOIT?
“Eindhoven heeft (vooral als Rockcity) zoveel geweldige muziek voortgebracht dat dit ook weer best een lastige vraag is. Albums van Candybar Planet, The Devil’s Blood, 35007 en Komatsu schieten me te binnen. Maar ik kom uiteindelijk toch uit bij een echte Eindhoven Rockcity plaat: 7 Zuma 7 met Deep Inside uit 1999!”

 

HET MEEST ROMANTISCHE NUMMER OOIT IS…
Rainbow van Ritchie Blackmore’s Rainbow. Fraaie lyrics, zwoel gevoelig gitaarwerk en gezongen door één van de beste zangers ooit; Ronnie James Dio. Potverdikke uit 1975 alweer.”

 

DOE JE AAN ‘GUILTY PLEASURES’?
“Wat is eigenlijk een ‘guilty pleasure’? Moeilijke definitie. Het eerste wat me hierbij te binnen schiet is Empire of the Sun (Walking on a Dream – 2008). Die act is vooral live zo kitsch, cheesy en fout dat het gewoon weer boeiend wordt. En stiekem maken ze gewoon hele toffe pop liedjes die in je hoofd blijven hangen.”

 

PETER PAN SPEEDROCK NEEMT AFSCHEID, WAT IS HUN BESTE PLAAT?
Killer Machine uit 2000 natuurlijk. En niet eens alleen omdat deze plaat met de song Rockcity opent. Het was ook meteen mijn eerste kennismaking met Peter Pan (Speedrock ontbrak destijds nog in de bandnaam) en deze plaat is me altijd het meest bijgebleven.”

 

ZIJN ER NOG ONDER- EN/OF OVERSCHATTE PLATEN WAAROVER JE WAT KWIJT WIL?
“Als ik daar over zou oordelen, dan oordeel ik ook over wat iemand mooi vindt of juist niet. Best lastig aangezien het toch subjectief en aan smaak onderhevig is. Ik heb er wel altijd moeite mee als iemand roept dat bijvoorbeeld Coldplay de beste rockband ooit is. Persoonlijk vind ik het oppervlakkige saaie commerciële eenheidsworst. Maar je mag van mij prima van Coldplay genieten. Ik vraag me wel serieus af of je dan ooit een poging hebt gedaan om al dat andere moois met heel wat meer diepgang en talent te ontdekken. Of houdt je wereld op bij 3FM, Sky Radio of 538?”

 

WAAR LUISTER JE MOMENTEEL VEEL NAAR?
“Ik probeer veel nieuwe muziek te ontdekken, dus er zit altijd wel wat anders in mijn playlist. Wel blijven een aantal platen de laatste tijd erg veel voorbij komen, zoals werk van Ghost, Mastodon, Baroness, Truckfighters en de laatste release van de Franse metalsensatie Gojira (Magma).”

 

DE ALLERBESTE ALBUMCOVER OOIT IS?
“Alle albumcovers die John Baizley heeft gemaakt. De gitarist/zanger van Baroness maakt niet alleen het artwork voor zijn eigen band, maar ook voor veel andere acts (Kvelertak, Black Tusk, Kylesa enz.), waarbij het allemaal ware kunststukken zijn. Pak de mooie uitklapbare gatefold hoes van Baroness’ laatste plaat Purple er maar eens bij. Werkelijk prachtig.”

 

TIJDENS HET CRUISEN STAAT ER NATUURLIJK MUZIEK OP, WELKE?
“Ik heb een playlist in Spotify met zo’n 360 nummers aangemaakt die ik heel vaak onderweg in de auto heb opstaan. Het is een verzameling van metal, hardcore en rock klassiekers. Althans, klassiekers in mijn beleving die veelal vanuit mijn jeugd zijn blijven hangen. Denk aan tracks afkomstig van de albums van Life of Agony, Machine Head, Suicidal Tendencies, Iron Maiden, Black Sabbath, Type O Negative, maar ook Alice in Chains, Faith No More en Rage Against the Machine. Volume op standje hard en als het ook nog een beetje mee te blèren is, dan heeft dat de voorkeur.”

 

OP WELKE PLAAT KUN JE BESTE HARD GAAN, OFTEWEL BESTE DANSPLAAT IS?
“Haha, ik en dansen. Dat is niet altijd een beste combinatie. Wel kon je me dit jaar steevast bij een aantal shows van John Coffey in de voorste regionen terugvinden. Tot crowdsurfend aan toe. Niet gek toch, voor inmiddels een 40-jarige.”

 

LAATSTE ONTDEKKING DIE JE DE LEZER NIET WIL ONTHOUDEN?
“Er wordt zo ontzettend veel prachtige en goede muziek gemaakt die heden ten dage vaak verzuipt en verdwijnt in een continu stroom van nieuwe releases. Zo krijgen er heel wat bands niet de aandacht die ze verdienen. Een aantal van deze min of meer onbekende acts wil ik de lezer graag aanraden. Momenteel heb ik zo’n fase dat ik graag naar progrock/progmetal luister. Albums van acts als Leprous (The Congregation), Voyager (V), Incura (Incura), Eidola (Degeneraterra) en Dioramic (Supra) kan ik liefhebbers van dit genre van harte aanraden."

 

Editie: DE POPEI november 2016

Foto: Patrick Spruytenburg

Gepubliceerd op 23/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis