interview met dear mother

Een ‘nieuwe’ alternative metal band maar met bekend gezichten uit o.a. Delain, Mayan en Anneke van Giersbergen. DEAR MOTHER bracht dit jaar een debuutalbum uit en ze repeteerden onlangs ook in POPEI. Tijd om kennis te maken, in gesprek met drummer Joey Marin de Boer.

Wie en wat is DEAR MOTHER?
“DEAR MOTHER is een Nederlands/Russische alternatieve metal-band bestaande uit Merel Bechtold (ex-Delain, Anneke van Giersbergen en Mayan), Joey Marin de Boer (ex-Delain) en David Pear. DEAR MOTHER is ontstaan omdat we een band wilden waarin we muzikaal onbegrensd alles kunnen doen wat we willen doen. We willen alles in eigen hand houden en werken dus echt volgens de ‘DIY’ manier. En dat is tot nu toe helemaal te gek!”

De muziek omschrijven jullie als alternative metal, wie zijn de voorbeelden?
“Ja dat klopt ja! Onze voorbeelden zijn In Flames, Linkin Park, Asking Alexandria, Bring Me The Horizon en Slipknot. Natuurlijk hebben we persoonlijk nog veel meer inspiratiebronnen, maar dit zijn onze overkoepelende voorbeelden.”

 

 

En hoe onderscheiden jullie je van deze voorbeelden?
“We zijn hier alle drie hetzelfde in: natuurlijk neem je dingen mee van de bands/artiesten die je inspireren en die maak je je dan eigen. Ik durf niet te zeggen dat wij ons ‘onderscheiden’ van onze voorbeelden, maar we doen gewoon echt ons eigen ding. Je gaat niet even ’Slipknot nadoen’ of iets dergelijks. We komen alle drie net uit een andere hoek binnen het metal-genre en die drie verschillende invloeden gecombineerd maken DEAR MOTHER. De muziek klinkt gelukkig niet als 1 van bovenstaande bands, al hoor je wel de invloeden ervan.”

Gefeliciteerd met jullie debuutplaat die in juli 2021 uit is gekomen. Zijn jullie zelf tevreden en hoe zijn de reacties?
“Dankjewel! We zijn echt mega trots! We hebben er zo hard aan gewerkt en we zijn echt super blij met het resultaat. We hebben met de crowdfunding in januari 2020 ons album aangekondigd en anderhalf jaar later kwam deze pas uit. Dus er waren mensen die meer dan anderhalf jaar hebben zitten wachten; dat was voor ons super spannend, omdat mensen het album al gekocht hadden voordat ze wisten hoe het zou klinken. Maar bijna alle reacties waren positief! We waren echt weggeblazen door hoe gaaf mensen het vinden. De reacties hadden niet beter kunnen zijn!”

Het album heet BULLETPROOF, hoe is dat zo gekomen?
“Sinds het begin van de band heeft het allemaal niet meegezeten, of beter gezegd; alles zat ons eigenlijk tegen. Van (externe) mensen die hun afspraken niet nakwamen tot de wereldwijde crisis waar we nu in zitten. David woont in Londen en kon niet naar Nederland komen, dus we hebben allemaal afzonderlijk van elkaar de muziek moeten schrijven en opnemen. Uiteindelijk hebben we alles ‘overwonnen’ en hebben we het gevoel dat niets ons kan tegenhouden. Dus vandaar dat deze plaat BULLETPROOF heet.”

 

 

“Sinds het begin van de band heeft het allemaal niet meegezeten”

 


Waar is het album opgenomen?
“David en Merel hebben alles thuis opgenomen en de drums is opgenomen in de Mantis Audio studio. Zij hebben het album ook gemixt en het album is gemasterd door Niels Nielsen (In Flames).”

Is er mooie anekdote over het opname proces die je liever niet deelt?
“We zouden eigenlijk in maart 2020 de drums gaan opnemen. Dit was de tijd voor vaccinaties en je kon je ook niet zomaar laten testen. Testen waren echt alleen voor mensen die in de zorg werkten of als je hele erge klachten had. We wisten eigenlijk nog niet zo goed wat COVID-19 inhield en hoe je besmet kon worden. Het advies luidde dus ook: ‘als je snotterig bent, blijf dan thuis’. Ik was inderdaad snotterig en dat heeft ongeveer anderhalve maand geduurd. We hebben dus het hele opnameproces anderhalve maand uit moeten stellen door een gezonde, maar snotterige drummer. Hahaha…”

 

 

Is de band een dictatuur of een democratie?
“Democratie, 100%. De regel is ook dat als 2 van de 3 het ergens over eens zijn, dan wordt dat de beslissing. Dit heeft eigenlijk nog nooit tot ontevredenheid geleidt, omdat we meestal gewoon willen dat iedereen het ergens mee eens is. Een beetje een saai antwoord, maar dit is hoe het is haha.”

Hoe zit het met de ambities?
“We willen blij zijn met wat we doen, geïnspireerd blijven en de muziek maken die we wíllen maken. We hebben een enorm speciale band met onze fans - de ‘Dear Mother Family’ - en we willen deze zoveel mogelijk uitbreiden. En we willen natuurlijk zoveel mogelijk gaan live gaan spelen!”

Is er nog iets wat jullie graag kwijt willen aan de lezers?
Check ons album! En mocht je deze te gek vinden; volg ons dan op de socials en hopelijk zien we jullie snel bij een DEAR MOTHER optreden!”KLIK HIER VOOR DE WEBSITE VAN DEAR MOTHER


DE POPEI editie: november/december 2021

Gepubliceerd op 11/11/2021

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI