platenpraten met peter van elderen (peter pan speedrock)

Met het jubilerende Speedfest (21 nov. @Klokgebouw) in het vizier is het de hoogste tijd om bij één van de hoofdrolspelers Peter van Elderen in de platenkast te koekeloeren. Peter kennen we natuurlijk van Eindhovens finest Peter Pan Speedrock, die al met enige regelmaat in deze rubriek vernoemd werd. De line-up van 10e editie van het Speedfest is niet te zuinig, maar vinden we hier iets van terug in zijn privécollectie?

 

Wat is je allereerste aanschaf?

U.K. Subs - Diminished Responsibility, rood vinyl! Ik kocht die samen met mijn achterneef Jons (ook ‘punker’), samen hadden we net genoeg geld om die te kopen. Ik heb vele jaren later de band ontmoet, we speelde samen in een volgepropt Metropool te Hengelo. Charlie Harper is dan al bijna opa en het eerste wat ik zie is dat hij nog steeds zijn ‘soort van’ hanenkam met een wafeltang omhoog brand, haha! Old punks never die… wat een gave plaat is dat! Luister maar naar het nog steeds geniale So What!.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Niet echt, ik was te jong om Elvis of klassieke muziek te waarderen. Bob Marley, Santana en West Side Story waren nog redelijk binnen te houden.”

 

Het beste album allertijden volgens jou?

“Die is makkelijk, Electric Ladyland - Jimi Hendrix. Platen gaan en komen maar Electric Ladyland daar krijg ik nooit genoeg van. The Blue Garden van Masters Of Reality stond heel lang op de gedeelde eerste plaats trouwens.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?

Hurt - Johnny Cash (componist Trent Reznor) en You Do Something To Me - Paul Weller.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

The Thousandfold Epicentre - The Devil’s Blood. Ik kreeg zelf deze band nooit echt te pakken, ik begrijp die rituelen niet en live was ik ook nooit echt om, hoe goed ze ook waren. En met het overlijden van Selim had ik ook moeite met die soort van hype rondom de band. Toch ben ik er wat meer naar gaan luisteren en merk ik dat de muziek mij meer en meer bekruipt. Ik denk dan ook dat deze ‘of een andere plaat’ van The Devil’s Blood alles kan overleven. Selim zou er wel om kunnen lachen dat dit nu zo de mensen raakt.”

 

Het meest romantische nummer ooit is?

“Lucinda Williams - Right In Time.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

“Nee, ik schaam me nergens voor en als iemand er last van heeft, bad luck. Ik hou van Flamenco tot Metal, van Prince tot Paganini en dan van The Stooges weer terug naar Zeke!”

 

Op welk Peter Pan Speedrock album ben je het meest trots?

Rocketfuel, omdat we op deze plaat onze sound hebben vastgelegd, met Bartmann in onze gelederen kregen we de juiste drive. Een mix van Rockabilly, Hardrock & Metal. Theo van Rock heeft samen met Peer Rave dit geheel vakkundig vastgelegd. Fueled by Ren, Stimpy & Jupiler.”

 

Zijn er nog onder en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?

Black Magick Boogieland van Death Alley, geniaal en zwaar onderschat. Ook het hele oeuvre van El Guapo Stuntteam kan hier aan worden toegevoegd.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?

U.K. Subs & Exploited, daar luisterde ik eigenlijk nauwelijks meer naar maar dat komt door jullie vragen, ha! Ook The Soundtrack Of Our Lives en Nick Cave staan veel op de laatste tijd.”

 

Het Speedfest anno 2015 heeft een behoorlijk brede line-up, maar is er een plaat aan te wijzen die representatief te noemen is voor het festival?

Snakes For The Divine - High On Fire. Maar die is niet representatief voor Speedfest, want dat gaat namelijk niet… Speedfest bestaat bij de gratie van de mix-up, dus alles versterkt elkaar. Maar dan heb ik die in ieder geval vermeld.” De allerbeste albumcover ooit is? Smell the Glove - Spinal Tap. Just check it!”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk  muziek op, welke?

“Tijdens het cruisen in mijn Dodge Super Bee luister ik eigenlijk alleen maar naar AC/DC. On tour laat ik mij verassen door de medereizigers, dat gaat eigenlijk supergoed zolang er niet teveel kloteviolen in zitten. Nu hoor ik iedereen denken: ‘en Paganini dan???’. Ik bedoel country jank violen.”

 

‘Kill your darlings’, welke plaat van de huidige Speedfest line-up moet iedere rocker in huis hebben?

Bloodbrothers van The Dictators moet iedereen in huis hebben. Dat is zo’n enorme classic… en bovendien heeft deze band een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van vele soorten stromingen die Speedfest vertegenwoordigd.”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?

Radkey en Giuda, laatstgenoemde hebben we kunnen strikken voor Speedfest dit jaar. Hopelijk Radkey volgend jaar, ik verwacht dat beide bands wat potten gaan breken.”

 

Zitten er nog nieuwe releases van Peter Pan Speedrock aan te komen? “We gaan eindelijk een live-plaat maken, want daar waren we tot nu toe helaas nog niet in geslaagd. Op Speedfest zullen we de sporenrecorder weer eens onder het stof vandaan halen. It’s about time for some serious LIVE BOOTLEG RECORDING!!”

 

Editie: DE POPEI november 2015

Foto: Peter van der Ven

Gepubliceerd op 14/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI