interview met dave en joost (rock city institute)

Een jaar nadat POPEI landde op Strijp-S, klopte het Summa College (toen nog ROC) aan om een kakelverse popopleiding te starten. Rock City Institute was een feit. Wat is er intussen allemaal gebeurd? We vragen het even aan Joost en Dave…

Dave van den Dries is Algehele Coördinator van de opleiding. 10 jaar geleden – toen POPEI in het Klokgebouw kwam – kreeg hij het idee om hier een opleiding te huisvesten. Hij heeft dit toen opgestart met hulp van Thijs Lodewijk. Joost Lodewijk houdt zich vooral bezig met het leerbedrijf en daarnaast heeft hij een aantal coördinerende taken. 

Weten jullie nog iets van de begindagen?
Joost: “Het was als het ware echt pionieren, een opleiding vanaf de bodem opbouwen. Dit was natuurlijk op een eigen locatie, dus af en toe hadden we meerdere petten op. Zo waren we mentor, loopbaanbegeleider én roostermaker. Uiteindelijk hebben we nu meer collega’s die ieder hun eigen taak hebben. Qua locatie kan ik me nog herinneren dat het nog echt braakliggend terrein was rondom POPEI. Strijp-S stond toen nog echt in de kinderschoenen. Als je nu naar Strijp-S kijkt, dan herken je het bijna niet meer terug vergeleken met toen.”

 

 

"Het was als het ware echt pionieren, een opleiding vanaf de bodem opbouwen"


Welke invloed heeft het Rock City Institute op de Eindhovense rockscene?
Dave: “Dit is heel typisch, want mensen denken bij ‘Rock City Institute’ gelijk aan alleen maar rock, maar binnen de opleiding is dit natuurlijk veel breder. Er zijn in principe wel wat vaandeldragers geweest zoals, Black Bone en Kovacs, die het eerst binnen de regio heel erg goed deden en uiteindelijk hun vleugels hebben uitgeslagen buiten de regio. Dit betekent dat het RCI zeker invloed heeft.”


Joost: “Studenten die hier naar school komen gaan hier vaak wonen, blijven plakken en raken ook rondom de school betrokken bij het circuit. Onze studenten zijn best wel diep geïnfiltreerd in het culturele leven hier in Eindhoven. Een voorbeeld is Ronald Geldhof, die o.a. de Popronde organiseert. Hij heeft hier ook ooit stage gelopen binnen POPEI. De studenten helpen hem wel eens met de Popronde, aangezien hij heel veel handjes en hulp nodig heeft op allerlei locaties en verschillende functies. De studenten die leren hem dan kennen als programmeur van de Altstadt en de Effenaar, maar ook als rol in coördinator van de Popronde. Hij komt ook bij ons op school gastlessen geven en dan adviseert hij de studenten om zich aan te melden voor de Popronde. Nu doen er daarom ook twee bands van de opleiding mee aan de Popronde.”

 

 

"Onze studenten zijn best wel diep geïnfiltreerd in het culturele leven hier in Eindhoven"Er wordt soms geroepen… een popopleiding is een pretopleiding, hoe zien jullie dat?
Joost: “Ik zie dit eigenlijk als het tegenovergestelde. Onze studenten zijn vaak meer dan 8 uur per dag bezig met hun vak, zelfs bijna 24 uur per dag. Studenten zijn namelijk overdag op school, ’s avonds bezig met repeteren in bandjes en ook in de weekenden spelen ze muziek. Andere studenten gaan op een schooldag om 16.00 uur naar huis, maar de studenten van het RCI zijn de hele dag bezig om kansen te benutten in de muziekwereld, te netwerken en daarmee dus keihard te werken om in die wereld iets te kunnen betekenen. De ‘buitenwereld’ zien studenten die iets doen wat ze leuk vinden en dan lijkt het dat ze hier alleen komen om lekker een instrument te bespelen en verder geen vakken meer te volgen, maar degene die zich echt verdiept in de opleiding zal er al snel achter komen dat er veel theorie bij komt kijken en daarmee dus ook andere vakken krijgen naast het muziek maken.”

 

Dave: “Mij werd altijd gezegd: ‘van muzikant zijn kun je niet leven want het is maar een hobby’. In die zin is er dus altijd al een stigma geweest dat een muzikant geen serieus beroep zou kunnen zijn. Het tegendeel is waar en binnen de opleiding ligt de focus dan ook niet alleen op professioneel niveau muziek maken maar ook op ondernemerschap en educatie.  Zo leg je een brede basis voor de gemengde beroepspraktijk en kun je inspelen op de behoefte van de muziekmarkt.

Joost: “We zijn heel erg blij als de studenten binnen 3 jaar hun stem kunnen vinden in de muziekwereld. Waar blinken de studenten in uit? Wat zijn de sterke punten en wat willen ze daarmee bereiken? De opleiding leidt in ieder geval op tot MBO niveau 4, zodat ze echt naar een HBO kunnen. De studenten kunnen als het ware nog alle kanten op.”

 

 

"Pretopleiding? Het tegenovergestelde. Onze studenten zijn vaak meer dan 8 uur per dag bezig met hun vak, zelfs bijna 24 uur per dag"Eén hoogtepunt noemen is lastig, noem er drie…
Dave: “Een hoogtepunt is dat de opleiding al 3 jaar achter elkaar is verkozen als topopleiding. Deze score komt voort uit een enquête en daaruit blijkt dat de studenttevredenheid erg hoog scoort. Dit is natuurlijk hetgeen waar het om gaat binnen de opleiding, aangezien we graag van de studenten terug horen dat het een toffe opleiding is.”

Joost: “Ook een groot hoogtepunt is de Berlijnreis die ieder jaar plaatsvindt voor de derdejaars. Op deze manier zorgen we ieder jaar weer voor internationale netwerken voor ons en zeker voor de studenten. Het is ook een reis wat de studenten altijd bijblijft, aangezien we er altijd nog van terug horen door bijvoorbeeld oud studenten. Daarnaast is het Crafted festival ook een groot hoogtepunt binnen de opleiding. Er doen veel organisaties aan mee, waaronder POPEI. Dit geeft het gevoel alsof heel Eindhoven er aan meehelpt om de studenten een podium te geven.”

Dave: “De grootste trots zit toch wel bij onze studenten zelf. Er zijn namelijk een aantal bandjes die het echt heel erg goed doen in de muziek scene. Maar er zijn bijvoorbeeld ook een aantal oud studenten die via een omweg hier nu aan het werk zijn en les geven. Het maatwerk rond een aantal studenten heeft ervoor gezorgd dat ze verder gekomen zijn.”

 

 

"Het hoogtepunt is dat de opleiding al 3 jaar achter elkaar is verkozen tot topopleiding"

 

 

Waar staat het RCI over tien jaar?
Dave: “We blijven vooruit kijken en we willen groei blijven zien in deze opleiding. Ik wil graag dat we vooruitstrevend en dit betekent dat we naar de markt moeten blijven kijken. Wat biedt de opleiding? Maar ook: wat bieden andere opleidingen aan? Maar ook groeien in gebouw of faciliteiten. Misschien moeten Metalfactory en RCI wel fuseren, bijvoorbeeld. Zo kunnen we op dit gebied ook in de toekomst steeds meer gaan betekenen. We werken ook met heel veel verschillende partners op regionaal gebied, maar het liefst breiden we dat ook op internationaal gebied wat verder uit. Het grootste doel blijft toch wel een beetje de wereld te veroveren met de opleiding en daarin blijven groeien om nog meer impact te hebben.”

Wat is het Crafted festival?
Joost: “Dat is hèt festival voor Creative Crafts, georganiseerd door Summa College op donderdag 20 juni 2019. is een showcase festival wat het Summa college organiseert met 5 opleidingen, waaronder de muziekopleiding. Het festival heeft een hoofdpodium, daarnaast is er ook een catwalk met een fashionshow. Er komt een kookeiland met een hele hoop horeca omheen waar een sterrenchef met de studenten allerlei hapjes gaat maken. Dit wordt getoond op een groot scherm. Ook is er een kunstexpositie waar het creatieve vakmanschap wordt gepresenteerd. Het Rock City Institute host de mainstage, het podium voor muziek. Omdat we 10 jaar bestaan zijn ook andere muziekopleidingen uitgenodigd om te komen kijken. Daarnaast geven 6 bands een show in POPEI en het Blue Collar Hotel. Een echt festival dus, waarbij zowat het hele Klokgebouw bij betrokken wordt. Ik ken weinig andere ROC’s die zo de nek uitsteken om hun talenten op deze manier te laten zien. Voor een ROC is dit echt een monsterproductie, er wordt namelijk een heel jaar lang aan gewerkt. De opbouw van het festival zelf duurt dan ook een volle week. Kom het 20 juni vooral meemaken!”

Gepubliceerd op 27/05/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis