interview met the dirty denims

Maar liefst elf liedjes, dat is meer dan de twee vorige releases bij elkaar, staan er op het debuutalbum van The Dirty Denims, dat eind januari 2014 uitkomt. Eindelijk. En dan toch. Veel optreden is de argumentatie waarom het zo lang heeft moeten duren, maar ze zijn er nu dan ook wel echt heel blij mee. Het album moet op het moment van spreken enkel nog een laatste mastering ondergaan en is dus al zo goed als klaar. Tijd voor een gesprek met de band op de plek waar het album is opgenomen en waar de presentatie ervan plaats zal nemen: PopEi. Over de diversiteit op het album, de “supervette pianosolo” die erop staat en of er opnieuw zo’n hit op staat als 24/7/365.

 

Het is zondagmiddag. PopEi is nog niet eens open en er wordt voornamelijk koffie geserveerd. Weinig rock-‘n-roll, en ogenschijnlijk een verrassende keuze van de Denims om daar af te spreken, maar de band zorgt wel voor meer verrassingen. Om te beginnen de aankondiging van een debuutalbum, die wel heel erg uit de lucht kwam vallen.

Mirjam Sieben, zangeres-gitarist van de band, reageert zelf ook enigszins verrast: “Ja, gaat het er toch van komen na al die jaren. Elf nummers op één cd, dat is wel apart. Dat ben ik niet gewend.”
Jeroen Teunis, gitarist, vult ad rem aan: “Elf hits. Niet elf nummers. Elf hits.”
Sieben: “Er staan twee nummers op die we opnieuw hebben opgenomen: Going Out en Famous, de titeltracks van de vorige EP’s. Het zijn nummers die we altijd heel vet vonden, maar waarvan we vonden dat we deze beter konden opnemen. En nu staat alles mooi op één cd’tje. En er staat nog een cover op: What I Like About You (van The Romantics red.).”
Teunis: “Daar vroegen mensen gewoon om: ‘die is gaaf, die moeten jullie ook opnemen. Past bij jullie en zo’, dus die hebben we er ook opgezet. Hij past ook wel heel goed bij ons. Die spelen we al zo lang dat het een beetje een eigen liedje is geworden. We hebben er zelfs een mondharmonicasolo bij opgenomen.”
Drummer Thomas Spauwen: “Sterker nog, What I Like About You is het nummer waarop ik ooit auditie moest doen bij The Dirty Denims.”

 

Ze schieten allemaal in de lach. Het voelt als lang geleden en dat is het ook wel, want de eerste EP stamt uit juli 2009. De tweede volgde pas twee, bijna drie, jaar later: maart 2012. De band bestaat al een hele tijd en over het opnemen van een album hebben ze nog nooit een woord gesproken. Maar dan toch: het is aanstaande, een eerste full length.

Teunis: “We schrijven nummers zoals het komt, soms zijn er veel ideeën achter elkaar, soms duurt het wat langer voordat er weer nieuwe nummers komen. Daarnaast is het ook wel zo dat we veel hebben opgetreden en dan is er weinig tijd om liedjes te schrijven of een plaat op te nemen.”
Sieben: “Het leek ons wel leuk, zo’n album. We hadden er ‘ineens’ genoeg nummers voor! Wat we daarna gaan doen zien we dan ook wel weer. Het kan best zijn dat het dan weer een EP wordt, maar het is in ieder geval wel echt leuk om een plaat te maken.”
Sabine Biesbroeck, bassiste: “Het is best wel breed, de nummers die erop staan. Het is best divers.”
De rest van de band stemt in.
Sieben: “Wij krijgen vaak te horen dat het allemaal op elkaar lijkt en dat is natuurlijk ook wel zo, maar nu is het toch een stuk diverser.”
Spauwen: “En toch hebben we niet echt ons best gedaan om een heel gevarieerde mix te maken van nummers, maar dat is het per ongeluk wel geworden. Dat is wel vet.”
Een mondharmonica, het orgeltje (dat bekende catchy geluid uit de grootste hit van de band 24/7/365) en zelfs piano zijn te horen op het aanstaande debuutalbum.
Sieben: “Mijn broer heeft voor twee nummers piano ingespeeld waarvan één met een supervette pianosolo…”
Wacht even, een pianosolo bij The Dirty Denims?!
Teunis: “Jajaja, ik heb er zelfs een gitaarsolo voor opgegeven.”
What’s next, een Elton John cover?
Teunis: “Nou… Saturday Night (Saturday Night’s Alright (For Fighting) red.) is wel een vet nummer.”

 

De nummers worden grotendeels door Sieben en Teunis geschreven, maar ook Biesbroeck, die voor het eerst op een release van de band te horen zal zijn, heeft een nummer geschreven.
Sieben: “Dat is leuk, want dan krijg je echt een heel ander soort nummer. Het was ook even zoeken hoe we het moesten spelen, maar ik vind het nu een van de beste nummers die is opgenomen.”
Elf liedjes en 36 minuten speeltijd, dat zijn de statistieken van het album. En opnieuw happy hardrock?
Biesbroeck: “Mijn vader vroeg of we nu wel een ballad hebben haha. Maar nee, wij doen daar niet aan.”
Sieben: “Een ballad is echt zo’n moment waarop mensen bier gaan halen en dan wordt het zo druk bij de bar. Wij willen mensen zelf laten bepalen wanneer ze bier gaan halen, haha.”

 

Hoe zouden jullie het geluid van het album willen omschrijven?
Spauwen: “Er staat een rockabilly-nummer op, sommige zijn wat meer duister, andere wat meer heavy…”
Teunis vult aan: “Er staan wel wat ruigere nummers op, maar ook een paar vrolijke…”
Spauwen: “De een heeft wat meer retrosound, de ander is weer wat feestelijker door dat pianootje. Er zitten ook wat grapjes tussen terwijl andere nummers weer heel serieus zijn.”

 

Dus het predicaat happy hardrock dekt de lading niet meer?
Teunis: “Nee, niet echt. Het past wel, maar het is nu ook meer dan dat. Gewoon rock-‘n-roll is een betere term.”

En ja dan de vraag: Staat er een nieuwe 24/7/365 op?
Spauwen: “Ik vind het stom om te patsen, maar ik vind dat er één nummer op staat, dat vind ik niet alleen tof om te spelen, maar ook leuk om naar te luisteren. En dat heb ik niet vaak. Ik vind hem echt heel tof. Make Up Your Mind is de titel, dat vind ik wel een potentieel nieuwe single. Het is het enige nummer dat we nog nooit live hebben gespeeld voor publiek.”
Teunis: “De rest kennen de mensen waarschijnlijk al zo’n beetje, omdat we die nummers al langere tijd live spelen.”
Sieben: “Op de plaat hebben we de nummers er wel op een andere manier opgezet. Op een manier zoals het live niet altijd kan, maar in de studio wel.”
Teunis: “Sommige dingen werken op plaat niet. Live spelen we AC/DC’s Thunderstruck wel eens een minuutje tussendoor om het publiek mee te krijgen, maar dat is meer een live ding dan iets voor op een opname. Daar moesten we dan een nieuw arrangement voor verzinnen.”

 

Bad Habit en Make Up Your Mind worden getipt als favoriet om uitgebracht te worden als eerste single.
Teunis: “Er staan wel meer singles op. Eigenlijk staan er alleen maar singles op. Het is gewoon: welke van de elf wordt het eerst?”
De discussie welk nummer als eerste wordt uitgebracht als single wordt uitgesteld naar de aansluitende repetitie, maar duidelijk is wel dat het succes van hitsingle 24/7/365 graag nog eens geëvenaard wordt.
Teunis: “Weet je wat het is? Op de radio gedraaid worden brengt je gewoon op betere plekken. We hebben twee goede festivalseizoenen gehad (met Lowlands in 2012 red.) en je merkt dat je in het begin festivals mag openen en nu steeds meer later op de dag wordt neergezet. En op kleinere festivals stonden we zelfs al vaker als afsluiter. Je merkt toch wel dat mensen het dan sneller oppikken. Het is ook leuk dat mensen die je niet kent naar je toekomen. Die dragen dan je shirtje of je petje en die staan dan dingen mee te zingen. Dat is wel gaaf.”
Sieben: “Ik ben alleen maar in singles gaan denken sinds we op 3FM gedraaid worden. Dat is leuk en dan wil je daar wel singles voor uitkiezen, maar voorheen waren we daar helemaal niet mee bezig.”

 

Wordt ook het debuutalbum, in navolging van de twee EP’s, in eigen beheer uitgebracht of zijn jullie na 24/7/365 misschien wel benaderd door een label?
Sieben lacht er wat om, alsof dat onmogelijk zou zijn, maar reageert als volgt: “Nee, niet benaderd en ook niet echt gezocht. Ik wilde in eerste instantie wel graag bij een label, maar ik weet niet echt wat ze kunnen bijdragen behalve wat pr en communicatie.”
Teunis vult aan: “We hebben wel wat rondgevraagd, ook bij mensen die bij een label zitten en op zich opent het misschien ook wel andere deuren wat sneller, maar als je ziet wat we nou al zonder label hebben bereikt, weet ik niet of het echt nodig is. Als je kijkt naar de huidige muziek industrie… je kunt heel veel zelf doen.”

 

Wanna Be Famous, de vorige release, werd gepresenteerd in The Rambler. Een poppodium waar de band een historie mee heeft en een plek waar de rock van The Dirty Denims goed past. Waarom is voor het grote moment van de presentatie van een eerste album afgeweken van The Rambler en gekozen voor PopEi?
Sieben: “Nou ja, ik werk hier natuurlijk, maar de belangrijkste reden is dat we de plaat hier hebben opgenomen in de studio. Dan is het ook leuk om het hier af te ronden voordat we er mee de wereld ingaan.”
Teunis: “Maar we gaan ook nog wel in The Rambler spelen hoor. Niets ten nadele van The Rambler, die hebben ons altijd gesteund en vaak bij vette bands in het voorprogramma gezet.”

 

Hoe onbevangen de band live dan ook mag overkomen, er gaat achter de schermen een keur aan ambities en ideeën schuil. De band heeft vandaag gesproken over een pianosolo, arrangementen, visuals en een diverser geluid. Het is dus meer dan alleen maar rock-‘n’-roll bij The Dirty Denims, al zal het op het debuutalbum ongetwijfeld weer de hoofdmoot zijn. Benieuwd hoe High Five klinkt?  Luister dan in januari iedere woensdag naar 3voor12/Eindhoven radio waar de eerste tracks van het album te horen zullen zijn.

 

Het was tijdens het gesprek nog niet helemaal zeker, maar na het interview heeft de band laten weten het album ook op vinyl uit te brengen. De vinylrelease verschijnt bij Lighttown Fidelity waar ook Eindhovense acts als Komatsu en Candybar Planet hun plaat hebben uitgebracht. De presentatie van het debuutalbum vindt plaats op 26 januari in PopEi, om 15.00 uur.

 

Editie: DE POPEI januari 2014

Tekst: 3voor12/Eindhoven, Patric Muris

Foto: Patric Muris

Gepubliceerd op 13/12/2016

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis