platenpraten met david henry (grim tim)

Een van de Eindhovense smaakmakers van de afgelopen jaren zijn zonder meer de rockers van  Grim Tim. In november brachten ze nog hun tweede langspeler Why Do It At All ter wereld. Is die plaat een vreemde eend in de platenkast van frontman David Henry?

Wat is je allereerste aanschaf?
“Ik denk Stadium Arcadium van The Red Hot Chili Peppers. Dat is denk ik de eerste CD waarvan ik wist dat en wanneer hij ‘out’ zou komen, op de dag van de release met al mijn vrienden meteen gekocht.”

 

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?
“Ja, zeker! Daar komt een groot deel van de muzikale opvoeding vandaan! Beatles, Stones, Van Morrison, The Doors, Pink Floyd, Tim Buckley, CSNY en de band waar ik mijn vader waarschijnlijk het dankbaarst voor ben: Steely Dan. Als er één band invloed heeft gehad op hoe ik (vooral teksten van nummers) schrijf dan is ‘t the Dan.”

 

 

Het beste album allertijden is…
Grace van Jeff Buckley denk ik. Heeft op heel veel momenten in mijn leven veel voor me betekend ook, ieder nummer is zo mooi en ‘eerlijk’.”

 

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?
“Ik hoorde net nog een adaptatie van Clair De Lune van Debussy door Pitou. Made me cry like a baby. Haar stem blaast mij helemaal omver.”

 

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?
“Kan eigenlijk niet maar hij is echt net uit dus ik ga gewoon mijn eigen band noemen: Why Do It At All - Grim Tim. Ook te koop bij Velvet Music in Eindhoven.”

 Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…
“Lastig… maar ik heb ooit lang geleden met Dustin (drummer van Grim Tim) een playlist aangemaakt die ‘cool playlist’ heet, die we gebruik(t)en als het, eh, laat is. Daar staan een paar nummers van The Meters, waaronder Just Kissed My Baby. And my god, that groove.”

 

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?
“Nah, it’s all pleasure to me. Maar Man, I Feel Like a Woman van Shania Twain valt daar vast onder. En Dua Lipa? Mijn halve muzieksmaak bestaat volgens mij uit guilty pleasures.”

 

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?
“Anderson .Paak en Matt Corby. Ik heb Anderson .Paak weer helemaal herontdekt en vind zijn nieuwe album ook geweldig. Matt Corby’s nieuwe plaat eveneens. Een van de beste moderne mannenstemmen wat mij betreft.”

 

 

Meest romantische nummer is?
Don’t Tell Our Friends About Me van Blake Mills komt in me op. Niet heel romantisch per se maar het is zo oprecht en het voelt alsof het ook echt specifiek voor iemand geschreven is. Zo eerlijk kunnen zijn is toch super romantisch? But I’ve been single for years so what do I know.”

 

 

De allerbeste albumcover ooit is… 
“Ik ben altijd verliefd geweest op de cover van Led Zeppelin III. Vooral de LP met die draaischijf.”

 

 

Wie maakte de gevaarlijkste plaat?
Sticky Fingers zat een rits op toch? Wouldn’t stick(y) my fingers in there, Ouch.”

 

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?
“Josh Turner, diepste stem ooit. Absurd. Dit gaat op als we echt heel laat terug moeten rijden van een show en de sfeer erin proberen te houden.”

 

 

Door welke plaat ben je zelf muziek gaan maken?
How the West Was Won van Led Zeppelin. Op kamp in groep 8 van de basisschool liet Dustin (drummer van Grim Tim) dit aan me horen en toen was ik om.”

 

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…
“Joni Mitchell - The Hissing Of Summer Lawns. Een vriend van me kocht deze een tijd geleden voor me op lp en dit is echt een van de meest interessante, mooie stukken muziek die ik ooit heb gehoord.”

 

 

 

 

Klik hier voor de website van Grim Tim

 

 

Editie: DE POPEI januari 2019

Gepubliceerd op 17/12/2018

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI