3 tips om als muzikant je oren te sparen

Als muzikant is je gehoor van ongekend belang. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is het feit dat je oren maar een beperkte hoeveelheid lawaai kunnen hebben. In deze blog geeft Audinc 3 tips om te voorkomen dat je gehoorschade krijgt, waardoor je nog járen van muziek (maken) kunt genieten!

 

Als muzikant zorgt het gehoor ervoor dat je in staat bent om naar je eigen werk te luisteren. Of naar dat van anderen, om zo eventueel inspiratie te kunnen opdoen. Maar wie zich urenlang blootstelt aan harde muziek kan last krijgen van gehoorschade en andere vervelende aandoeningen aan het gehoor.

 

We begrijpen dat het verleidelijk is om deze risico’s een beetje te negeren. Er zijn tenslotte al zoveel dingen waar je in het leven rekening mee moet houden. Toch is het niet verstandig om gehoorschade te onderschatten. Je zal namelijk niet de eerste muzikant zijn die gehoorproblemen oploopt. Zo hebben veel bekende muzikanten last van een of meerdere ooraandoeningen.

 

 

Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt. Niet alleen tijdens het repeteren, maar ook daarna

 

 

Wil jij nog jarenlang van muziek kunnen genieten? Zorg er dan voor dat je de onderstaande tips zoveel mogelijk toepast.

 

Let op het volume
Hoe harder de muziek staat, hoe groter de kans op gehoorschade. Dit klinkt logisch, maar veel mensen lijken er desondanks niet bij stil te staan. Zorg ervoor dat jij die fout niet maakt en probeer te voorkomen dat het volume te hoog oploopt. Als je met een hele band tegelijk aan het repeteren bent dan is lawaai in veel gevallen echter onvermijdelijk. Kijk daarom ook naar tip 2 hieronder:

 

Neem pauzes
Als jij gehoorschade wilt voorkomen dan is het niet alleen belangrijk om te letten op hoe hard het geluid staat, maar ook hoelang je jezelf eraan blootstelt. Zo is 2 minuten naar een drumsolo luisteren vaak nog wel te overzien. Urenlang luisteren naar iemand die op zijn drumstel ramt is echter een ander verhaal. Je gehoor kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid lawaai per dag hebben. Zorg er daarom voor dat je regelmatig pauzes neemt. Niet alleen tijdens het repeteren, maar ook daarna. Het is dus niet verstandig om na de sessie direct je AirPods in te doen en op hoog volume naar keiharde metal te luisteren.

 

oordoppen_audinc.jpg

 

Overweeg oordoppen
Deze tip klinkt misschien als een open deur. Al helemaal als wij (producent van op maat gemaakte oordoppen) het zeggen. Toch komen we regelmatig muzikanten tegen die spijt hebben dat ze destijds geen gehoorbescherming hebben gedragen. Dit omdat ze door de jaren heen last hebben gekregen van gehoorschade of tinnitus, een aandoening waarbij je constant een vervelend geluid hoort.

 


Naast dat oordoppen je gehoor beschermen kunnen ze er ook voor zorgen dat je de muziek beter hoort

 

 

Veel mensen dragen liever geen oordoppen omdat ze het niet comfortabel vinden. Al heb je daar bij op maat gemaakte gehoorbescherming een stuk minder last van. Daarbij zorgt het speciale filter ervoor dat je de muziek nog steeds prima kunt horen. Het aanschaffen van goede gehoorbescherming is misschien even een investering, maar je zult er ongetwijfeld profijt van hebben.

 

Naast dat oordoppen je gehoor beschermen kunnen ze er ook voor zorgen dat je de muziek beter hoort. Bijvoorbeeld als je kiest voor een In-Ear systeem.

 

 

Ben jij door het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in op maat gemaakte gehoorbescherming? Of wil je nog meer van dit soort tips en weetjes lezen? Neem dan eens een kijkje op onze website Audinc.nl of maak vrijblijvend een afspraak bij onze vestiging op Strijp-S.

 

 

>> MIS GEEN TIPS MEER! KLIK HIER OM WEKELIJKS EEN NIEUWE MUZIKANTENTIP IN JE MAILBOX TE ONTVANGEN <<