bandrepetitietips van barracuda

Barracuda timmert al 15 jaar aan de weg als rock-coverband. In 2014 won de band de zogenaamde ‘European Battle of the Coverbands’. Repetities vinden één keer per week plaats in Volkel, waar de band een eigen oefenruimte heeft. Wij vroegen de band hoe het er aan toe gaat in de repetitieruimte!

 

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetitie?

“We beginnen de repetitie meestal met de nieuwe nummers waar we mee bezig zijn. Vaak besteden we daar het meeste tijd aan. Daarna spelen we nog een aantal andere nummers… vooral nummers die we lang niet op de setlijst hebben gehad en natuurlijk ook nummers die we gewoon kei gaaf vinden om te spelen. Na de repetitie drinken we nog een biertje. Tussen alle flauwekul door lukt het dan soms nog om wat praktische zaken over de band en de aankomende optredens te bespreken. Tijdens de repetities zelf besteden we aan dit soort dingen dus geen tijd: dan gaat het puur om de muziek.”

 

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetitie?

“Iedereen zorgt ervoor dat de eigen partijen vooraf thuis zijn uitgezocht. Bij ons werkt het niet zo dat één iemand vervolgens ‘de baas is’ tijdens de repetitie. Iedereen zegt wat hij vindt van hoe het klinkt en van wat de anderen spelen of zingen. Ik denk dat dat belangrijk is als je verder wilt komen als band: iedereen moet open staan voor opmerkingen van anderen… een suggestie om iets op een andere manier te spelen of te zingen is geen ‘persoonlijke aanval’ maar juist een manier om je nummers nog vetter te maken. Bij ons werkt dat gelukkig prima.”

 

 

“Iedereen moet open staan voor opmerkingen van anderen”

 

Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?

“Het komt niet vaak voor dat we een hele set achter elkaar door spelen tijdens de repetitie. Dat doen we vooral als we lang niet gespeeld hebben (na de zomervakantie bijvoorbeeld) en we ergens een korte set gaan spelen. Maar meestal focussen we tijdens de repetitie vooral op bepaalde nummers… bijvoorbeeld omdat ze nieuw zijn, lang niet gespeeld zijn, of omdat er iets niet goed ging tijdens een eerder optreden. We denken wel na over overgangen tussen nummers, maar daarvoor hoef je natuurlijk niet de nummers allemaal van A tot Z te spelen.”

 

 

Spelen jullie iedere performance hetzelfde repertoire? Zo niet, hoe houden jullie het repertoire vernieuwend?
"Sowieso wordt de setlijst aangepast aan het soort optreden. Een motorclub vraagt vaak net wat andere nummers dan een optreden op een dorpskermis. Verder willen we natuurlijk de nieuwe nummers spelen zodra deze ‘rijp zijn voor het podium’. Maar er zijn ook wel wat vaste waarden op de setlijst waar we geen afscheid van willen nemen. Publiek dat ons vaker ziet zal dus vast wel veel herkennen van eerdere optredens, maar zeker ook nieuwe dingen horen.”

 

 

“Zorg dat het geluid in je repetitieruimte goed is, waardoor iedereen elkaar goed hoort"


Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

“Nee. Dat wordt misschien een beetje ‘awkward’ zonder publiek. Bovendien repeteren we in een omgebouwde bouwkeet die behoorlijk vol met apparatuur staat, dus dat zou ook een beperking zijn (als we het überhaupt zouden willen).”

 

Hebben jullie nog andere tips?

“Zorg dat het geluid in je repetitieruimte goed is, waardoor iedereen elkaar goed hoort. Als je niet goed kan horen wat de ander speelt is het erg lastig om vooruit te komen. En misschien wel het allerbelangrijkste: ego’s inleveren bij de deur en er met elkaar iets moois van maken. Want één ding is zeker: gezellige bands klinken beter.”

 

>> Website van Barracuda <<

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Gepubliceerd op 12/02/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI