gouden tips om je eigen optredens te boeken

Dinsdag 24 september was het tijd voor de 2e editie van Fix Je Bizz. Deze keer met als thema ‘Boek je eigen optredens’. Dus daar waar vaak tips worden gedeeld over hoe je een boekingskantoor vindt, gingen we het hebben over het allereerste begin: hoe boek je zélf optredens voor je eigen muziek? Kon je er niet bij zijn? In dit verslag worden highlights en tips van de avond met je gedeeld.

Foto: Jan Glas

Muzikant Daan van der Vorst nam het voortouw om uit te leggen hoe hij succesvol optredens boekt voor z’n eigen bands. Daan is een Eindhovense drummer die al vanaf 2007 actief is in het livecircuit. Hij speelt momenteel in bands zoals Ray Stepien Trio, Potman JR en Rick Gray (USA). In het verleden heeft hij ook gespeeld voor artiesten zoals Iris Penning, Camilla Blue en Aidan & The Wild.

Aan het begin van de avond laat hij een lijst met optredens zien, waarvan de dikgedrukte de optredens zijn die hij zelf heeft binnengehaald en de schuine datums optredens die binnen zijn gekomen. Van de 42 optredens heeft hij er 30 zelf geregeld. Zijn boodschap: je moet er dus echt zelf achteraan, anders speel je veel minder vaak als je misschien zou willen.

Maak er tijd vrij voor
Daan besteedt ongeveer 10 uur per week aan het regelen van boekingen om een volle agenda te hebben. Maar stel, je hebt als doel om 1x per maand te spelen, dan kun je al heel ver komen met ongeveer 1 uur per week. Daan kent een muzikant die veel onderweg is in de auto en die z’n eigen boekingen regelt tijdens deze ritjes door handsfree te bellen naar potentiele speelplekken. Plan dus ruimte in je agenda in om het te gaan regelen!Plan ruimte in je agenda in om het te gaan regelenEen beller is sneller
Sommige dagen zit Daan non-stop aan de telefoon. Het oude gezegde blijkt nog steeds waar: een beller is sneller. Ondanks dat programmeurs of café-eigenaren zeggen dat ze het liefst hebben dat je ze mailt: het blijkt nog steeds het best te werken. Je kunt 100 mails versturen en dan maar van 2 personen iets terugkrijgen, terwijl je soms in een telefoontje van een paar minuten een optreden binnen haalt.

Probeer dus altijd te bellen en doe dat vóórdat je een mail stuurt. Zodra je de juiste persoon (eigenaar of programmeur) aan de telefoon hebt verzend je de mail die je van tevoren al klaar had gezet. Zo kun je tijdens het telefoongesprek refereren aan de mail en andersom. Probeer altijd aan de telefoon al een ja of nee te krijgen. Geen ‘misschien’, want daar heb je niets aan.Een beller is sneller: bel op donderdagen tussen 16.00 en 20.00 uur of op zaterdagmiddagIn het gesprek vertel je dat je graag een video toe wil sturen en vraag je naar welk mailadres je dat mag. Probeer zo mogelijk altijd een persoonlijk mailadres te krijgen in plaats van een info-adres. Denk van tevoren na hoe je een avondvullend programma kunt aanbieden: kun je zelf meerdere sets spelen, of zijn er bijpassende bands waar je een package mee kunt vormen? Bied dit op deze manier aan via de telefoon. Kijk van tevoren ook in de agenda van de locatie en check waar er lege plekken in de programmering zijn. Dit zijn 2 manieren om een oplossing te bieden mbt ‘problemen’ van de programmeur, namelijk: een ‘halve’ avond of nog openstaande data.

Wanneer hij/zij zegt dat hij/zij de mail zal checken, vraag dan wanneer je terug mag bellen. Bijvoorbeeld over 2 weken. En dan zal degene de mail met grotere zekerheid gaan checken, want ze weten dat jij weer terug gaat bellen en dan willen ze wel een antwoord klaar hebben staan.

In het verlengde van bellen zit: ‘langs gaan’. Een van de aanwezige muzikanten gaf aan dat zij van plan waren de locaties te bezoeken. Lef hebben heeft sowieso voordelen, want je zult eerder opvallen tussen de rest (die alleen maar een mailtje sturen).Lef hebben heeft voordelen, want je zult eerder opvallen tussen de restMail en promo-materiaal
Zorg dat je de randzaken goed hebt geregeld: heb een eigen website (komt professioneler over dan alleen een Facebook-pagina) en een promo-video met live beelden. Daan laat een video zien van z’n eigen band, die bestaat uit eenvoudige stukjes live-beelden van verschillende liedjes die aan elkaar zijn gemonteerd. Je kunt een eenvoudige camera die wel goed geluid heeft ergens neerzetten en tijdens een optreden aanzetten, waaruit je vervolgens de highlights kiest. Mocht je nog geen enkel optreden hebben gedaan, dan kun je ervoor kiezen om een makkelijk te krijgen optreden te doen zoals een open podium of wedstrijd en daar de video-opnames maken die je nodig hebt om meer (betaalde) optredens te scoren. Live video werkt veel beter dan studio-opnames en officiële videoclips, omdat programmeurs willen zien wat ze krijgen als ze een liveshow van je boeken.

Zorg ook dat je actieve social media kanalen hebt. Dus stel: je hebt Facebook en Instagram, zorg er dan ook voor dat daar wat gebeurd. Grote kans dat programmeurs daar naar kijken.

De mail zelf hou je heel kort. Refereer erin naar het telefoongesprek en deel de video’s die je had beloofd.Stuur live video naar programmeurs, zodat ze kunnen zien wat ze krijgen als ze een liveshow van je boekenBreng overzicht in je regel-werk
Daan laat zien hoe hij Excel gebruikt om overzicht te behouden. Hij heeft 2 verschillende documenten: 1 voor festivals en 1 voor locaties. Hou in dit overzicht per locatie/festival bij wat de contactpersoon is, mailadres, telefoonnummer, of je al hebt gebeld, gemaild, etc. Zo kun je afvinken en kun je altijd terugzien wat je al hebt gedaan en nog moet doen. Zet hier ook een herinnering in van wanneer je weer een herinneringstelefoontje moet plegen en loop deze lijst iedere week (of bij minder optredens in een lagere frequentie) door, en neem de nodige acties.

Locaties vinden om te spelen
Je kunt locaties vinden waar je kunt spelen via andere artiesten. Stel, je speelt op een festival. Ga dan de overige acts opzoeken, schat in of ze een beetje hetzelfde skill-niveau en genre hebben en kijk op hun website of Facebook naar de locaties waar ze gaan spelen of hebben gespeeld. Zet deze locaties in het Excel-overzicht. Mocht je nog niet op festivals hebben gespeeld, kun je ook je eigen creativiteit gebruiken en zelf artiesten uitzoeken waar je de agenda van gaat bekijken.

Je kunt ook bevriende muzikanten vragen naar de contactpersonen van de plekken waar zij spelen.Je kunt ook optredens krijgen via andere muzikanten in plaats van via de speellocaties zelf

 


Singer-songwriter Rick Gray uit St. Louis (Verenigde Staten) is ook in de zaal, omdat hij de komende dagen samen met Daan gaat spelen. Voor hem werkt het heel goed om like-minded singer-songwriters op te zoeken op Google, te contacten via mail of Facebook en daar een netwerk mee op te bouwen. Zo heeft hij heel veel muzikanten ontmoet, ermee gespeeld en zelfs vrienden mee geworden. Hij zegt dat je op deze manier ook optredens kunt krijgen, in plaats van alleen maar contact hebben met speellocaties.

Hij geeft cd’s weg aan medemuzikanten zoals anderen met vistikaartjes doen. En hij merkt dat er in Nederland en omgeving veel openheid en community is onder muzikanten. Hij gaat ook vaak naar jamsessies (zoals in café De Oude Sint-Joris in Eindhoven) en zegt vooral geen competitie te zien in andere muzikanten, want iedereen heeft elkaar iets te bieden. “Keep your eyes open and sometimes your mouth shut and listen to what others have to say”, vertelt hij. Hij tipt dat je beter lage verwachtingen kunt hebben dan te hoge en dat je door moet zetten. Laat je dus niet tegenhouden door de eerste de beste tegenvaller.Laat je niet tegenhouden door de eerste de beste tegenvaller

 


Overige tips
Stel, je hebt een optreden ergens, plan dan op de avond zelf alvast een datum voor volgend jaar. Zo heb je er makkelijk en snel weer 1 in ‘tha pocket’.

Pas op voor contracten met boekingskantoren. Het zal niet voor het eerst zijn dat bands stoppen omdat ze door zo’n contract maanden niet mogen/kunnen optreden.

Bied een avondvullende package aan met meerdere bands als je zelf geen avondvullend materiaal hebt.


Heel veel succes met het boeken van je eigen optredens!

 

Heb je deze editie gemist? Mis dan niet de volgende! 29 oktober gaat Fix Je Bizz over ‘Programmeur(s) aan het woord over hoe je dat optreden scoort’. Check het Facebook-event

 

 

 

ebook-download-page-2.png

 

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis