het verschil tussen gaffer tape en duct tape

Gaffer (ook wel Gaffa) tape wordt ook wel eens Duct Tape of Duck Tape genoemd. Dat klopt niet helemaal, want er zit verschil tussen de twee! Welke is het meest geschikt voor jou als muzikant?

Gaffer tape of duct tape? Zet ze naast elkaar op de foto en je ziet geen verschil. Maar houd je ze in je handen, dan zie je al snel verschillen. Gaffa tape is het meest geschikt voor jou als muzikant. Maar waarom? Hieronder zetten we de voordelen op een rij:

Geen lijmresten
Gaffa tape is vernoemd naar de gaffer, de persoon die in een theater, podium of studio verantwoordelijk is voor belichting en elektriciteit. Misschien wel de belangrijkste reden waarom in die situaties vaak gebruik wordt gemaakt van gaffa tape is omdat het geen lijmresten achterlaat. Op deze locaties gaat het vaak om een tijdelijk gebruik; aan het eind van een voorstelling of sessie wordt alle apparatuur met kabels vaak weer ingepakt. Door het gebruik van gaffa ziet alles er na gebruik weer precies uit als voor het aanbrengen van de tape. Als je hiervoor duct tape zou gebruiken, is de kans groot dat je kabels plakkerig en vies worden. Behalve vieze handen is het natuurlijk ook vervelend wanneer je kabels aan elkaar gaan plakken.

Goed scheurbaar
Gaffa is gemaakt met stof en is daardoor makkelijk af te scheuren. Nu denk je misschien, “duct tape toch ook?”. Dat klopt, zolang het overdwars is. Zodra je in de lengterichting wilt scheuren, kun je bij gaffa prima op maat scheuren. Voor duct tape zal je door de structuur van het oppervlak al snel een schaar moeten gebruiken.

Reflecteert niet
Op het podium wil je natuurlijk niet juist de aandacht op kabels leggen en al zeker niet op het tape. Dus je wilt niet dat het tape reflecteert als er toevallig een spot overheen schijnt. Dit zal met gaffer tape niet gebeuren, terwijl de kans daarop met duct tape behoorlijk groot is.

Wanneer wel duct tape?
Zijn er dan helemaal geen situaties waarbij je duct tape gebruikt? Natuurlijk wel, als je in en rond je huis iets moet repareren, ga je gang. Maar zodra je in de buurt van licht- of geluidtechniek komt, laat je duct tape dan thuis!

Muzikanten raden we dus aan om duct tape links te laten liggen en alleen gebruik te maken van Gaffa Tape.

Bron: www.bax-shop.nl

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd op 23/08/2017