komatsu: keihard knallen als vanouds

Komatsu speelde onlangs onder bijzondere omstandigheden in de Effenaar en brachten hun nieuwste album uit. We vroegen hen hoe het was, of ze nog tips hebben voor andere bands en hoe zij gemotiveerd blijven in deze dagen!

Foto: Patrick Spruytenburg

 

 

Gefeliciteerd! Jullie hadden onlangs een optreden in de grote zaal van de Effenaar. Dat is natuurlijk sowieso al gaaf en in deze tijden extra bijzonder, in positieve (want: optreden!) en wellicht in negatieve zin (geen moshpit…). Hoe was het voor jullie?

 

Mo: “Dank!. Het was super gaaf om weer eens op te treden. Dan merk je pas hoe zeer je het gemist had om met z’n vieren op het podium te staan. Het was even wennen met zittend publiek maar de reacties vanuit de zaal waren erg duidelijk. Iedereen had live muziek gemist. Zittend of niet ze gingen helemaal los."

 

Mathijs: “Het was heerlijk om weer te kunnen spelen! Vanaf het moment dat we de spullen gingen inladen bij het repetitiehok voelde het als vanouds. Het spelen voor een zittend publiek was niet nieuw voor ons, dat hebben we ook als eens gedaan tijdens onze eerste Braziliaanse tour."

 

 

"Vanaf het moment dat we de spullen gingen inladen bij het repetitiehok voelde het als vanouds"

 

 

 

 

 

En hoe denk je dat het voor het publiek was?

 

Mathijs: “Aan de reacties te horen was ook het publiek meer dan blij om weer een live optreden te kunnen ervaren. Men liet zich tussen de nummers door goed horen en (lege) bierflesjes werden ingezet als percussie.”

 

Mo: "Voor het publiek was het ook erg vreemd. Je kon niet rondlopen, dus ook niet gaan staan waar jij het geluid gaaf vond. Dus dat maakt het ook lastig voor de geluidsman (die het overigens erg goed gedaan heeft). En dat je na 20.00 uur geen bier meer mocht/kon bestellen hielp ook niet. Dat werd opgelost door nét voor 20.00 uur massaal bier te bestellen."

 

Martijn: “Marco Roelofs kwam voor ons optreden onze kleedkamer binnen om te zeggen dat er al voor openingstijd een lange rij stond en er een hele goede sfeer heerstte. Iedereen had er zichtbaar en hoorbaar zin in en dat merkte we wat later ook vanaf het podium. Ik was vooraf vooral benieuwd naar het geluid van applaus, of dat ook echt anders zou klinken nu mensen niet mochten schreeuwen etc. Maar het klonk gelukkig ‘als vanouds’ en luid genoeg."

 

 

"Het spelen voor een zittend publiek was niet nieuw voor ons, dat hebben we ook als eens gedaan tijdens onze eerste Braziliaanse tour"

 

 

Natuurlijk hopen we dat het snel weer op de ‘normale’ manier kan. Maar als ervaringsdeskundigen kunnen jullie wellicht wel tips geven aan andere bands die ook seated shows mogen doen de komende tijd. Hebben jullie de show anders voorbereid dan normaal gesproken? Zo ja, wat was er precies anders aan? Zo nee, waarom niet?

 

Mathijs: “We hebben deze show niet anders voorbereid dan een ‘normale’ show. Keihard knallen dus!"

 

Mo: “Nee de show was niet echt anders voor mij persoonlijk. Wel moest het nu met minder repetities omdat het optreden ruim een maand naar voren verschoven was. We hadden besloten een VJ te vragen voor mooie beelden, maar die hadden we ook gevraagd als het een ‘gewone’ show betrof."

 

Martijn: “Mijn tip zou zijn om gewoon datgene te doen waar je als band voor staat en wat je bij ieder optreden doet. Je niet laten beinvloeden door de (beperkende) maatregelen en/of sfeer in de zaal maar dezelfde energie geven als altijd."

 

 

"Doe gewoon datgene waar je als band voor staat en wat je bij ieder optreden doet. Je niet laten beinvloeden door de (beperkende) maatregelen en/of sfeer in de zaal maar dezelfde energie geven als altijd"

 

 

Achteraf gezien, had je gehoopt bepaalde dingen al van tevoren te hebben geweten zodat het nog lekkerder verliep, voor jezelf of voor het publiek?


Martijn: “Nee, niet echt. We hebben geen invloed op de maatregelen vanuit de overheid en de Effenaar. Natuurlijk hadden we dingen graag anders gezien daarin, maar het is wat het is. Ik ben blij dat we deze kans gekregen hebben en trots op wat we die avond hebben neergezet. Zeker gezien de korte voorbereidingstijd en alle beperkende maatregelen."

 

Mo: “Achteraf is mooi wonen. Nee, ik kan zo niets bedenken."

 

 

Komatsu @ Effenaar.jpg

 


Bij zittend publiek denk je toch al gauw aan een theater. Hebben jullie daarom iets anders gedaan qua praten tussendoor, visuals, of wat dan ook? Of hoopten jullie vooral op het ‘oude vertrouwde gevoel’?

 

Mathijs: “We gingen er redelijk blind in. Maar wat in retrospect wel goed heeft gewerkt is dat we tijdens de show visuals hebben geprojecteerd op grootscherm. Op deze manier was er voor het zittende publiek constant iets om naar te kijken, afgezien van ons zelf dan.”

 

Martijn: “Ja, zittend publiek heeft wel wat meer tijd om te kijken en kijkt misschien ook anders. De visuals droegen bij aan een mooie sfeer en boden iets extra’s zonder al te veel af te leiden van onze muziek. Tijdens het optreden hebben we niets anders gedaan dan anders. Dingen vooraf bedenken die je gaat doen of zeggen, dat pakt vaak geforceerd uit en voelt ‘gemaakt’ aan.”

 

 

"Wat goed heeft gewerkt is dat we tijdens de show visuals hebben geprojecteerd op grootscherm"

 

Jullie hebben nieuw album ‘Rose of Jericho’ uitgebracht in Corona tijden. Hoe blijven jullie in contact met fans in deze tijden?

Mo: “Door ze te stalken en te roepen door de brievenbus. En als dat niet werkt hebben we altijd nog Facebook."

 

Mathijs: “Eigenlijk zoals altijd, via social media. Omdat we op de release dag zelf niet konden spelen hebben we een live Q&A gehouden via Facebook. Dat was erg tof met mensen uit Nederland maar ook fans uit UK, USA en Brazilië."

 

Martijn: “Dat was inderdaad erg leuk en interactief, vooral de prijsvraag werd goed ontvangen. Met een biertje erbij was het voornamelijk ongedwongen ‘kletsen’ en er werden veel goede maar ook hilarische vragen gesteld. Al met al geen ideale manier om je nieuwe album zo te releasen maar wel memorabel. Bij de pakken neer zitten en niets doen kan altijd nog." 

 

 

"Omdat we op de release dag zelf niet konden spelen hebben we een live Q&A gehouden via Facebook"

 

 

 

Hebben jullie nieuwe / andere manieren gevonden om het album te promoten?

 

Mathijs: “We hebben een soort van bezorgservice in het leven geroepen: mensen die onze nieuwe plaat kopen en in de buurt wonen (binnen een straal van 20 km rondom Eindhoven), zijn we (met gepaste afstand natuurlijk) gaan opzoeken en zo de plaat letterlijk aan de man gebracht."

 

Martijn: “Precies, onder het motto ‘Komatsu komt naar je toe deze Corona’.”

 

Mo: “We verkopen nu onze muziek en merchanidse via Bandcamp, Dat is eigenlijk onze merchstand geworden. Daar hadden we bijvoorbeeld al onze nieuwe t-shirts uitverkocht voor de daadwerkelijke album release party in de Effenaar. Gelukkig konden we nog op tijd extra shirts bij laten drukken.”

 

 

"Bij de pakken neer zitten en niets doen kan altijd nog"

 

Zijn er nog andere tips die jullie andere muzikanten willen meegeven, of het nu om repeteren, optreden of releasen gaat?

 

Mathijs: “Wees en blijf creatief. Schrijf en laat je inspireren door deze bijzondere tijd. Dat je niet kunt optreden wil niet zeggen dat je stil hoeft te zitten."

 

Mo: “Op tijd naar bed gaan."

 

Martijn: “Natuurlijk zijn ook wij niet blij met de pandemie en de beperkende maatregelen en is het geen ideale tijd om een plaat uit te brengen, maar wij maken en brengen muziek uit omdat we het leuk vinden. We laten ons niet uit het veld slaan en zijn meer op zoek naar dingen die nog wel mogelijk zijn. Dus: niet mokken maar rocken! Bedankt voor jullie vragen en aandacht en laten we hopen dat we elkaar op korte termijn allemaal weer tegen gaan komen binnen het live-circuit."

 

 

www.komatsurock.com

 

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Gepubliceerd op 11/05/2021

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis