pre-gig checklist door jordy duitscher (tj-concerts)

Gefeliciteerd! Je hebt een optreden geboekt! Party time, podium op en knallen! Jaja, helaas pindakaas, meestal zit er behoorlijk wat tijd tussen een boeking en optreden. Dus heb je mooi de tijd om je voor te bereiden voor het optreden. Want een band die een nette voorbereiding heeft gedaan komt weer een stuk professioneler over!

Ik schrijf dit stukje vanuit mijn eigen ervaring als boeker bij TJ-Concerts en als gitarist/zanger van de band Bud Spencer Rock Explosion.  Met gemiddeld zo’n 300 boekingen per jaar moeten er wel wat bruikbare tips tussen zitten lijkt me. We beginnen bij het begin, de onderhandelingen zijn klaar en het optreden is bevestigd:

1) Duidelijk bevestigen
Als de bevestiging een heugelijk feit is (via telefoon, WhatsApp, Facebook, postduif of gewoon ouderwets mondeling face to face) zorg altijd even voor een extra bevestiging in de mail. Simpelweg de datum, band, locatie, gage en andere voorwaarden die overeen zijn gekomen is genoeg. Zorg dat de tegenpartij hierop geantwoord heeft zodat het zwart op wit in je mailbox staat.

 

"Als de bevestiging een heugelijk feit is zorg altijd even voor een extra bevestiging in de mail"


2) To contract or not to contract, that’s the question
Dit is een punt waar niet iedereen het mee eens zal zijn, maarja... ‘t zijn mijn tips, dus tja ;) 

Een contract of geen contract… wat te doen. Voor mij persoonlijk ligt dit aan wat voor soort gig het is. Een optreden in een café of kleine zaal heeft niet echt een contract nodig in mijn ogen. 9 van de 10 keer krijg je ze nooit terug, niemand zit er echt op te wachten. De café-eigenaar is al bijna te druk om bandjes te boeken en zit niet te wachten op contracten uitprinten, tekenen en inscannen / terug sturen. Plus: meestal gaat het om een dusdanig bedrag waarvoor je toch niet naar de rechter zal gaan mocht het fout gaan. De bevestiging zelf staat immers al in de mail, dus dat is bewijs genoeg voor een gig. Mocht je een show gescoord hebben voor een wat grotere zaal (wellicht support act of festival) dan kan het geen kwaad om een standaard contractje op te stellen (voorbeelden genoeg op Google te vinden). Zorg ervoor dat je zelf snapt wat er in het contract staat. Sommige bands willen zó professioneel overkomen dat ze zelf geen idee hebben wat er eigenlijk staat.

 

"Bij een wat grotere zaal dan kan het geen kwaad om een standaard contractje op te stellen"


3) Promotie
Oké, het saaie papierwerk is gedaan. Bevestiging rond, eventueel contract is opgestuurd. Gelukkig maar, want van papierwerk wordt niemand blij! Van aardige promotie worden heel veel mensen wel blij. Uiteraard spreekt het voor zich dat je het optreden op al je social media gaat neerzetten, inclusief website. Zorg voor een leuk verhaaltje, een leuke aankondiging en een leuke foto voor het event. Maak desnoods voor elk event een custom plaatje met de gegevens van het betreffende optreden. Zalen kunnen dit erg waarderen.

 

Je kan ook 1 stapje verder gaan en posters naar de zaal sturen. A2 posters zijn niet duur meer en vallen goed op.  Maak 1 poster-ontwerp wat geschikt is voor elk optreden en laat een vak open waar de zalen hun eigen info kunnen zetten. Vraag van te voren wel of de zaal interesse heeft in posters. Sommige zalen doen er niks mee dus dan is het zonde, andere zalen hangen de binnenstad vol met jouw posters. Weer andere zalen zeggen; “Posters? Nee die zijn nooit aangekomen.” Dit terwijl je ze vanuit je ooghoek onder de toonbank ziet liggen. Maar over het algemeen zijn zalen er erg blij mee. Het laat ze ook zien dat jij er mee bezig bent.

Promotie moet niet alleen vanuit de zaal komen, maar ook vanuit de band. Uiteraard is het moeilijk om vanuit Zuid Limburg fysieke reclame te maken in Friesland. Dus als band gebruik je daarvoor gewoon je eigen social media netwerk en wat dacht je van een Facebook-advertentie!

 

"Promotie moet niet alleen vanuit de zaal komen, maar ook vanuit de band"


4) Riders en technische info
Zelf stuur ik de riders en technische info een paar weken voor het optreden op. Tenzij je met hotel overnachtingen zit, als dat afgesproken is horen de zalen graag zo snel mogelijk hoeveel personen en welke wensen zijn.

Ïn een technische rider zet je in een mooi overzicht wat de band op het podium nodig heeft. Een zogenaamde priklijst. Dit is vooral handig voor de zaal zodat ze weten hoeveel microfoons ze klaar moeten zetten en wat er op het podium gaat gebeuren. Een stageplan erbij is ook erg fijn. Dit is gewoon een tekening met de setup van de band op het podium. Ik zelf hou van een simpel stageplan + priklijst, niet te veel poespas erbij. Zie hieronder een simpel voorbeeld van mijn eigen band.

 

Voorbeeld Stageplan.jpg

In de catering rider zet je alle info over de eetwensen van de band. Niet een compleet menu met welke speciale wijn je wil hebben. Doe dat maar als je groot en beroemd bent. Maar meer de belangrijke info: het aantal eters, zijn er vegetariers of veganisten? Allergieën? Probeer deze rider zo normaal mogelijk te houden, zonder al te rare wensen er in. De blauwe M&M’s grap kennen de zalen nu echt wel en is echt niet meer leuk. Verder het aantal handdoeken niet vergeten. Meestal heb je alleen iets aan een catering rider als je in een flink zaaltje speelt. Het gemiddelde cafe zal zeggen: “Ja is goed, hier heb je bier.” :) 

 

"De blauwe M&M’s grap kennen de zalen nu echt wel"


5) Showtime!
Het is zo ver,  GIG DAY!!
* Zorg altijd en immer dat je gewoon op tijd bent, ruimt 1,5 uur van te voren. Of op de afgesproken tijd. Hou daarbij ALTIJD rekening met vertraging, file plaspauze, etc.
* Zorg ook dat je je papierwerk bij je hebt. In de meeste gevallen zal het om een gageverklaring gaan. Deze kun je van te voren al kant-en-klaar opgeslagen hebben in de computer. Uitprinten, ondertekenen en kopie paspoort erbij.
* Zorg dat je iets van een setlijst hebt. Het makkelijkste is om deze gewoon al van te voren klaar hebt. Netjes uitgeprint, mooi leesbaar.
* Zorg dat al je spullen technisch 100% werken. Niet elke band zal elk weekend 2x spelen. Soms zit er weken en soms zelfs maanden tussen gigs. Zorg een paar dagen voor de gig dat alles werkt.  Niks irritanter dan versterkers, pedaaltjes, gitaren of stekkertjes die ‘ineens’ niet meer werken.
* Zorg voor extra kabels binnen handbereik. Just in case.
* Zorg voor een reserve gitaar binnen handbereik. Wachten tot een gebroken snaar verwisseld is, dat is niet zo heel erg tof.

6) JUST HAVE FUN. Dat is de belangrijkste tip die ik kan meegeven… Just have fun, geniet ervan. Ga elkaar niet afkatten als er fouten gemaakt worden. Fouten horen erbij, komt vanzelf goed.

Extra tip:

Als je een support doet van een grotere (buitenlandse) band, probeer die show ook te zien. Je kan enorm veel leren van bands die op tour zijn. Van andere muzikanten kun je sowieso heel veel leren. Zie het niet als een wedstrijd/competitie. Tenzij het een Battle of the Bands is. En zelfs dan kun je enorm veel van elkaar leren.

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd op 11/09/2017

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis