stem gadgets die je wil hebben!

Was er maar een tool die ervoor zorgde dat jouw stemproblemen ineens opgelost zouden zijn. Dat zou toch handig zijn! In deze blog komen er wat handige gadgets voorbij die voor jou misschien goud waard zijn! Met dank aan Logopedist en Stemtherapeut Mariëlle Dortmans van MyBodyVox!

 

Foto’s zijn gemaakt door en in eigendom van MyBodyVox. Gebruik maken van deze foto’s is niet toegestaan.

 

Het kan zomaar zijn dat je steeds aan het oefenen bent geweest om een noot zonder spanning te kunnen zingen, maar dat het maar niet wil lukken. Mogelijk had je je tongpositie niet helemaal goed en was deze te gespannen. Soms kan een tool dan net datgene zijn dat ervoor zorgt dat je vocal issue ineens verholpen is. Toch handig als die mogelijkheid er is.


Hieronder heb ik wat tools opgesomd die ik veel toepas in mijn behandelingen en die ikzelf ook veel gebruik. Mocht je na afloop een tool willen aanschaffen, neem dan gerust even contact met me op, want alles is weer op voorraad. :) 

 

 

1. Earplugs.png 

 

1. EARPLUGS

 

Met earplugs kun je jezelf niet meer voor de gek houden en je vocals proberen bij te sturen. Wanneer je het geluid dat je via je oren hoort gaat maskeren, zorg je er namelijk voor dat je lichaam net dat beetje ademsteun toe gaat passen dat je nodig hebt in plaats van dat je druk gaat geven in het keelgebied.

 

Het is trouwens ook heel fijn om met earplugs te oefenen omdat je jezelf dan leert horen op beengeleiding (trillingen via je schedel) zodat je minder last en frustratie hebt tijdens optredens waar het geluid minder goed is, omdat je kunt vertrouwen op je beengeleiding.

“Een soort van zingen met je botten”

 

 

2. SOVT.png

 

2. SOVT

 

Met SOVT wordt Semi-Occluded Vocal Tract bedoeld. Semi-occluted staat voor half afgesloten en Vocal Tract staat voor het aanzetstuk. Oftewel: ‘half afgesloten aanzetstuk’. Door het half afsluiten van het aanzetstuk, door bijvoorbeeld door een buisje te blazen, ontstaat er een bepaalde onder- en bovendruk rondom de stembanden die ervoor zorgen dat de stembanden beter tot trilling komen, wat weer een positief effect heeft op het stemgeluid.

 

Andere effecten van het gebruik van SOVT-technieken zijn:

* betere adembeheersing/ademsteun,

* minder herbruikte lucht,

* meer resonans,

* betere stemprojetie,

* meer ontspanning tijdens stemgeven,

* stabieler stemgeluid,

* en meer!

 

SOVT-oefeningen worden veel bij stemtherapie toegepast, maar zijn ook perfect als opwarmers en cooling-downs bij het zingen! In mijn volgende blog ga ik hier verder op in.

“Van aerodynamische energie naar akoestische energie”

 

 

3. Vernevelaar.png

 

3. DE VERNEVELAAR

 

Hydratatie en verlichting voor je stembanden! De vernevelaar maakt een kleine nevel aan door de trilplaatjes in het apparaat. Deze nevel kun je inhaleren en komt zo bij de stembanden terecht. Zo worden de stembanden direct gehydrateerd in tegenstelling tot een slok water nemen. Wanneer je een slokje water neemt duurt het namelijk veel langer (3 a 4 uur) voordat het je stembanden hydrateerd omdat het eerst opgenomen moet worden door het lichaam. Bij het vernevelen is dit verleden tijd!

Vernevelen kun je doen met water of met een fysiologische zoutoplossing, namelijk NaCI 0,9%. Deze vloeistof heeft dezelfde zoutwaarde net als het lichaam waardoor het makkeijk opgenomen wordt en heeft een zuiverend effect. Perfectus dus na intensief gebruik van de stem, of wanneer je in een droge ruimte hebt moeten zingen.  

 

 

 

4. Balansbord.png

 

4. BALANSBORD

 

Een balansbord is perfect om het lichaam automatisch het werk te laten doen. Door het staan op een balansbord, past het lichaam namelijk automatisch ademsteun toe. Heel handig als je bijvoorbeeld vaak kracht zet vanuit het keelgebied. Door het staan op een balansbord, haal je vaak de focus van het keelgebied weg, waardoor meer ruimte krijgt voor je stem. En dat terwijl je ook nog automatisch steun vanuit het lichaam geeft. Een win-win-situatie!

 

En voor de fanatiekelingen onder ons: je kunt ook squats doen op het balansbord om nog meer kracht vanuit het lichaam te genereren.

“Balans in your life and balans in your vocals”

 

 

5. Kurk.png

 

5. DE KURK OF HET SPREEKBEENTJE

 

Met een kurk of het spreekbeentje van Alex Boon kun je je articulatie en projectie van spraak en zang verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat je de klanken wat meer naar buiten kunt sturen (projecteren), waarbij het spreken en zingen wat makkelijker en meer natuurlijk kan verlopen. De articulatie wordt pittiger en meer duidelijk.

Ook een super handig product als je veel last hebt van kaakklemmen en gespannen wangen.

 

 

 

6. Resistance band.png

 

6. RESISTANCE BAND

 

Om spanning in het keelgebied te verminderen, kun je een resistance band gebruiken. Dit doe je door bijvoorbeeld langzaam en gecontroleerd de resistance band op spanning te brengen (dit kan op vele manieren). Hierdoor krijg je controle over de ademsteun, adembeheersing en ademverdeling. Dus de spanning op de band, zorgt dus voor ontspanning bij de stem.

 

En, met een resistanceband kun je meteen je houding trainen zodat je meer ruimte in het keelgebied krijgt en de borst meer open komt. Zeker een aanrader als je schouders wat naar ‘voren’ hangen.

 

 

7. Podlood.png

 

7. POTLOOD 

 

Het potlood, vaak altijd wel ergens bij de hand en makkelijk en snel in te zetten om de stand van de kaak, lippen en tong mee te kunnen reguleren.

 

Je kunt het potlood namelijk horizontaal tussen de tanden en lippen stoppen zodat je een geforceerde glimlach krijgt. Heel handig om zo twang te oefenen. Ook kun je het potlood verticaal achter de voortanden plaatsen om een mooie ‘bite’ te krijgen (het voorkomen van een vooruitgestoken kaak). En je kunt je tong over het potlood heen laten vallen om te trainen dat de tong ontspannen moet blijven. En natuurlijk kun je de welbekende ‘duckface’ trainen (voor lipronding) door het potlood tussen bovenlip en neus te stoppen.

 

 

 

8. Stuiterbal.png

 

8. DE STUITERBAL

 

Ah yes, de stuiterbal! Zo simpel, maar ook zo waardevol!  Een stuiterbal kan er namelijk voor zorgen dat je beter kunt gronden en dat de diepe weefsellagen (fascia) in het lichaam losser komen. Een soort van diepe interne massage via je voet. En als je altijd met een overstreke knie staat, dan is dit mogelijk met de stuiterbal wat makkelijker verhelpen.

 

Door met de stuiterbal onder de voet te rollen en de voet vervolgens over de stuiterbal te laten ‘vallen’, creeer je dus een positief effect op het hele lichaam. Zo heb je veel meer stabiliteit en ontspannenheid tijdens het zingen.

 

 

9. Beltbox.png

 

9. DE BELTBOX

 

De Beltbox is echt fantastisch als je dunne muurtjes hebt, of als je flink op volume moet zingen, maar je zus net een meditatie sessie is gestart. De Beltbox is namelijk een kapje dat je over de mondholte heen kunt zetten dat geluiddempend werkt. De Beltbox heeft een geluidsreduxtie van max. 30 dB.

Dus nu altijd en overal de vrijheid om voluit te kunnen zingen. Gespannen en ingehouden zingen is verleden tijd!

Dit product verkoop ik niet, maar kun je via Amazon bestellen.

 

10. En meer.png

 

10. EN MEER

 

Gebruik jij een van deze bovenstaande tools al? Of gebruik je andere gadgets? Ik ben heel benieuwd naar wat jij dan gebruikt en wat jouw bevindingen hiervan.

 

Geeft gerust een respons op deze post/blog door te mailen of een DM te sturen op Facebook en Instagram!

In de praktijk hebben we met regelmaat nieuwe gadgets. En mocht je meer informatie willen, of een gadget voor jezelf willen hebben, neem dan gerust contact met ons op :) Je kunt ons volgen op Facebook, Instagram en via onze website: www.mybodyvox.nl

“You support your vocals, we support you!”

 

 

 

 

 Marielle.png

Mariëlle Dortmans

Stemtherapeut & Logopedist

 

MyBodyVox

Stem-specialistische Logopedie- en ontspanningspraktijk

www.mybodyvox.nl

contact@mybodyvox.nl

06-14066866

 

Strijp-S - Videolab
Torenallee 20, 5617 BC, Eindhoven

 

Instagram: www.instagram.com/mybodyvox/
Facebook: www.facebook.com/mybodyvox/

 

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Gepubliceerd op 25/03/2021

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis