thuis-speel-tips voor gitaristen en bassisten

Met de huidige maatregelen rondom Covid-19 zijn wij als muzikanten natuurlijk opeens op een andere manier bezig met muziek maken! Marc Eijkhout (o.a. geluidstechnicus bij POPEI, bassist van The Dirty Denims en gear freak) was 8 september 2020 één van de ‘GearJunks’ tijdens het gelijknamige event en hij deelt een aantal tips die daaruit zijn gekomen in deze blog.

 

Waarin je normaal vaker op het podium staat of meer in repetitieruimtes komt is dat nu steeds moeilijker geworden. Maar is natuurlijk muzikant-eigen om muziek te willen blijven maken, dus waar doe je dat dan? Natuurlijk thuis!

 

Niet iedereen heeft een geweldige homestudio met goede microfoons, isolatie en de ruimte om je versterker helemaal open te draaien zonder dat je boze buren krijgt, maar daarvoor heb ik een paar goede tips voor jullie:

 

1. Gebruik niet teveel gain met je versterker en overdrive pedalen

Waarin je op het podium lekker alles wilt vóélen als je aan het spelen bent, wil je dat met thuisopnames juist hóren. Gebruik je teveel gain dan kan het zijn dat je vette solopartij opeens uit de mix verdwijnt of je vette riff door de bassist wordt opgeslokt. Pas daarom op met de hoeveelheid drive je gebruikt zodat jouw partij er lekker doorkomt.

Wat je ook zult merken is dat als je de gitaar dan vasthebt niet alles gaat rondfluiten en je rare brommen en ruis gaat horen. Mocht je dit nog steeds hebben, probeer dan eens een noise-gate uit, ofwel in pedaalvorm als in je DAW. Hierdoor komt de essentie van je spel veel meer tot zijn recht.

 

7207192_800.jpg

 

2. Gebruik voor thuisopnames een Cab simulator of een Iso-box

Tegenwoordig gaat de technologie als een speer en naast de verschillende modelling amps die er al zijn, zijn er ook zogenaamde Cab-simulators. Zo kan je alsnog je analoge spullen gebruiken en de feel hebben van natuurlijke buizen compressie zonder je buren boos te maken.

 

Wil je juist niet voor opnames thuis goed geluid hebben, maar wil je wel een goed geluid op zacht volume hebben? Dan is een loadbox de optie voor jou! Hiermee kan jij de buizen van je versterker lekker warm laten horen en voldoende kracht geven zonder dat je knetterdoof wordt op je kamer.

 

Wat ook goed werkt is een Isolatie box, het enige wat je merkt is dat je in het laag de ruimte gaat missen, maar werkt goed voor high gain gitaarspel. Hier stop je dan een microfoon in en daarmee kan je thuis op vol volume opnemen zonder dat de buitenwereld er last van heeft. De keuze is aan jou of je voor de digitale of analoge oplossing gaat. Een isolatiebox zou je met een beetje creativiteit en handigheid ook zelf kunnen maken!

 

 

3. Ga eens na op welke elektrische groep je instrumenten en homestudio is aangesloten

Welbekend stereotype van muzikanten is dat ze zichzelf opsluiten in een zolderkamertje of in de kelder om muziek te maken. Maar wist je dat op deze plaatsen vaak ook wasmachines en drogers zijn aangesloten? De onderdelen die hierin zitten zijn bekende stoorzenders op versterkers en je gitaar- of baselementen.

Het kan handig zijn - als je noodgedwongen op dezelfde groep aangesloten zit – er een stroomschakelaar tussen te zetten, zodat er geen lekspanning van deze machines bij jouw instrumenten terecht komt. Hiermee kan je vaak al veel rare brommen weghalen. Ook zijn dimmers van lampen hier heel gevoelig voor. Hoe schoner de stroom hoe minder problemen er op je pedalboard komen. Natuurlijk raad ik hiervoor dus ook aan om (als je veel pedalen gebruikt) een geïsoleerde stroomvoeding te gebruiken en niet via één adapter te gaan daisy-chainen.

 

 

>> Word lid van de GearJunks Facebook-groep en praat mee! <<

 

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Gepubliceerd op 08/10/2020