verkoop je muziek en merchandise online

Veel muzikanten hebben als hoofd-inkomstenbron optredens. Ver daaronder komt vaak de verkoop van hun muziek en merchandise. Hoe kun je de inkomsten vanuit merchandise ook online vergroten, zodat je minder afhankelijk bent van optredens en de verkoop bij de merchandise tafel? In dit artikel leer je daar meer over. 

 

Met m'n band The Dirty Denims hebben we in 2020 4/5 van de verkoop online gedaan. Dat is niet zo gek natuurlijk in deze tijden met weinig optredens. Maar in 2018 was het al 1/3 en in 2019 al 1/2. Als we er dus niet voor hadden gezorgd dat we online fysieke spullen konden verkopen, dan hadden we dat dit jaar dus misgelopen! Zeker in tijden dat we ons nieuwe album uitbrachten (3 juli) zou dat erg jammer zijn. Daarom wil ik jullie stimuleren om een webshop te starten.

 

5 redenen 
Er zijn namelijk 5 redenen waarom mensen merchandise kopen.

 

De eerste is: ‘support’. Als mensen je kennen, leuk vinden en vertrouwen dan willen ze je helpen. Door het kopen van merchandise geven ze je een symbolisch, economisch en sociaal gebaar waaruit blijkt dat ze je willen ondersteunen in wat je doet.

 

Nummer 2 is ‘aandenken’. Merchandise kan fungeren als een souvenir van iets tofs wat ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld wanneer ze een optreden goed vonden. Het kan dus best zo zijn dat iemand je cd koopt en deze vervolgens nooit luistert, omdat er een andere reden was om het te kopen. 

 

De 3e reden is ‘imago’. Merchandise kan een bepaald imago uitstralen of versterken. Koopt iemand je shirt en hij/zij gaat het dragen, dan zegt dat iets over diegene. Het zegt iets over hoe iemand in het leven staat en wat zijn/haar waarden zijn.

 

De 4e is ‘design’: het kan zijn dat iemand het design gewoon heel erg mooi vindt, zonder verdere diepere betekenis.

 

En de laatste reden is ‘sociaal’. Mensen zijn nou eenmaal sociale wezens en door het kopen van de merchandise kunnen ze in contact komen met jou en/of andere gelijkgestemden en zo sociaal aan anderen verbonden worden. 

 

 

Het kan best zo zijn dat iemand je cd koopt en deze vervolgens nooit luistert, omdat er een andere reden was om het te kopen

 

 

Maar… wát dan? 
Wij maken hardrock en dat is een subgenre waarin het nog heel gebruikelijk is om merchandise te kopen: cd’s, vinyl, T-shirts… Noem maar op, het verkoopt. Nu denk jij misschien: ‘nou, in mijn genre koopt echt niemand meer cd’s’. Dat zou kunnen kloppen, maar het kan ook zijn dat je het helemaal mis hebt! Het ‘perfecte aanbod’ aan merchandise is voor iedere muzikant/band anders omdat dit afhankelijk is van je genre, want de ‘trends’ en gebruikelijke merchandise collecties verschillen daarin behoorlijk. Daarom: doe onderzoek. Vraag aan je fans waar ze op zitten te wachten en vraag na wat er bij andere bands binnen het genre goed verkoopt. Hoe groter je fanbase hoe meer verschillende merch-artikelen je kunt aanbieden en hoe creatiever je kunt zijn. Dus: pas net bezig? Hou de collectie compact. 

 

Prijzen 
Zorg dat je inzicht hebt in hoeveel het je kost om merchandise in te kopen en hoeveel winst je maakt per stuk. Zo kun je beter de juiste verkoopprijs bepalen. Ik merk dat muzikanten snel te weinig geld vragen voor merchandise. Maak items zeker niet te goedkoop, vooral online niet. Want daar wil je ook nog de ruimte hebben om regelmatig tijdelijke kortingen te geven. Bij optredens kun je eventueel je prijzen naar beneden aanpassen, bijvoorbeeld omdat dat handiger is met wisselgeld. En: maak pakketten! Daarmee stimuleer je dat mensen meer kopen, doordat ze wat goedkoper uit zijn als ze meerdere dingen tegelijk kopen. Niet alleen op je webshop, maar ook bij optredens werkt dat goed. 

 

 

Maak het kopers zo gemakkelijk mogelijk, men is gewend om met een paar klikken op de knop iets online te kopen

 

 

Zo gemakkelijk mogelijk 
Zorg voor een goede webshop, waarmee je het kopers zo gemakkelijk mogelijk maakt. Mensen een mail laten sturen als ze interesse hebben in je product en ze vervolgens een bankrekeningnummer sturen is eigenlijk al te veel moeite. Zeker nu men gewend is om met een paar klikken op de knop iets online te kopen. Ik adviseer Shopify (daar is de gehele website van m’n eigen band mee gemaakt), Wix (hoor ik goede dingen over) of als je wat meer ervaring hebt met zélf websites bouwen, dan Woocommerce voor Wordpress. Het allerbeste is het als de webshop en je website samen één ding zijn. Zorg er ook voor dat je in verzendkosten verschil kunt maken tussen binnenland, Europa en wereldwijd. 

 

Naamloos.png

 

Sales en acties 
Nu je (een plan voor) merchandise hebt, je prijzen en minimale prijzen hebt bepaald én een webshop hebt wil je regelmatig sales en acties gaan aanbieden. Denk daar van tevoren over na en maak een jaarplanning. Een sale of actie heeft vaak een tijdelijk karakter. Hiermee zet je een belangrijke marketing-ninja-move in: schaarste. "Op=op". "Nog maar twee beschikbaar!" “Alleen vandaag!” Het creëren van schaarste is een krachtige manier om de twijfelende fan over de streep te trekken. Als een product of korting zeldzaam is, dan wordt het in de beleving meer waard. Door de schaarste van je product of dienst te benadrukken, heb je de aandacht. Het geeft (nieuwe) fans een goede reden om NU iets van je te kopen in plaats van ‘ooit’. Je moet natuurlijk wel altijd eerlijk zijn, lieg niet over het aantal nog beschikbare producten bijvoorbeeld. 

 

 

Je kunt zonder zorgen 4 tot 6 keer per jaar een sale doen

 

 

Redenen voor korting 
Zoek leuke redenen om een sale te doen. Dan voelt het logisch aan voor je volgers en daardoor minder als commercieel. Er zijn (inter)nationale redenen om een sale te doen. Zo kun je een sale hangen aan seizoenen (zoals ‘spring sale’), feestdagen (zoals Kerst) en bekende sales (zoals Black Friday en Cyber Monday). Er zijn ook band gerelateerde redenen om een sale te kunnen doen: de verjaardag van je band, een album of bandlid. Of zoek op een website zoals inhaakkalender.nu of er speciale (intern)nationale dagen bestaan die te maken hebben met je band. Zo haken we met The Dirty Denims wel eens aan bij de internationale Denim Day én High Five Day (we hebben een album genaamd High Five). 

 

Promotie 
Je kunt zonder zorgen 4 tot 6 keer per jaar een sale doen. Je kunt ervoor kiezen om de aanbieding 1 of meerdere dagen geldig te laten zijn. Het succes staat of valt bij een goede voorbereiding en promotie, dus maak een planning voor komend jaar en stel ook alvast herinneringen in wanneer je wat moet doen voor promotie. Heb je een mailinglist? Je zult zien dat hoe meer mensen je op je mailinglist hebt, hoe succesvoller je acties zullen zijn. Mensen zijn eerder geneigd iets te kopen via e-mail dan via social media. Je kunt er voor kiezen om één specifiek artikel in de sale te gooien, maar je kunt ook tijdelijk een gedeelte of alle items in je webshop afprijzen. Of geef in plaats daarvan iets gratis weg bij iedere bestelling. Je grootste fans (bijvoorbeeld leden van je Facebook-groep en/of mailinglist) kun je belonen met een extra kortingscode voor bovenop de sale prijs! 

 

 

Zoals je leest: er is van alles mogelijk, afhankelijk van jouw smaak, collectie en muziekcultuur. Maak er wel iets bijzonders van. 5% korting is een beetje karig, zeker met Black Friday. Daarom is het belangrijk om je oorspronkelijke prijzen goed vast te stellen en van tevoren al na te denken wat de maximale korting is die je wil geven. Succes met je (online) merchandise verkoop!

Groetjes,

 

Mirjam
Van POPEI, Onlightning en The Dirty Denims

 

P.S. Wil je veel meer leren over online muziek marketing? Check dan eens het F.I.R.E. membership

 

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Gepubliceerd op 29/10/2020

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis