waar verdien je je geld mee als muzikant?

Als je van muziek je werk wilt maken, is het handig om te bedenken waar je nu precies je geld mee wilt gaan verdienen. Bijna iedereen die in de muziek zit, heeft namelijk meerdere inkomstenbronnen. Dit noem je ook wel je verdienmodel. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden:

 

1. Optreden met je band of act is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Maar daarbinnen zijn er nog allerlei keuzes. Ga je eigen werk spelen of covers? Regel je zelf je gigs of maak je gebruik van een boekingsbureau? Of een combinatie hiervan?

 

2. Veel muzikanten geven naast hun uitvoerend werk ook les. Dat gebeurt steeds minder vaak in loondienst bij een muziekschool. Veel muziekscholen zijn tegenwoordig collectieven van zelfstandigen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je leerlingen te werven en in je eentje als docent aan de slag te gaan.

 

 

Veel muzikanten geven naast hun uitvoerend werk ook les

 

 

3. Meewerken aan een productie is een goede manier om gedurende een aantal maanden werk te hebben. Je wordt over het algemeen betaald voor de repetitieperiode, en gaat daarna op tournee. Dit kan zowel als zelfstandige op factuurbasis, als via een tijdelijk dienstverband.

 

4. Heb je een tof idee voor een eigen project? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om hier subsidie voor aan te vragen. Daar kun je de kosten van betalen, inclusief een honorarium voor jezelf.

 

5. Als sessiemuzikant speel je mee op nummers van anderen, of bijvoorbeeld jingles voor radiocommercials.

 

Heb je een tof idee voor een eigen project? Dan is subsidie de moeite waard om te onderzoeken

 

6. Wordt jouw muziek gedraaid op de radio? Dan heb je recht op een vergoeding. Op de website van buma stemra lees je hier meer over.

 

7. Als jouw band of act wat bekender begint te worden, is het de moeite waard om eens te onderzoeken of je extra inkomsten kunt halen uit de verkoop van merchandise. Er zijn bands die tot wel 10% van hun inkomsten uit de verkoop van merchandise halen.

 

8. Hoewel er steeds minder fysieke CD’s verkocht worden, is het voor bepaalde genres nog steeds een interessante bron van inkomsten. Misschien geldt dat ook voor jouw muziek?

 

 

Spotify kan een aanvullende doorlopende stroom van inkomsten zijn

 

  

9. Ben je klassiek geschoold? Veel koren en conservatoria maken gebruik van pianisten voor de begeleiding van repetities en audities.

 

10. De vergoedingen die uitbetaald worden via kanalen als Spotify zijn niet zo hoog, maar kunnen een doorlopende stroom van inkomsten zijn die een aanvulling vormt.

 

 

 

Het mooie is dat de meeste van deze inkomstenbronnen elkaar totaal niet in de weg zitten. Integendeel: ze kunnen elkaar juist goed versterken. Kijk dus wat past bij jou en jouw werk, en bepaal waar je je op wilt gaan richten.

 

 

 

_MG_0738 (2).jpg

Maaike van Steenis helpt creatieve ondernemers om meer te verdienen met hun werk. Ze doet dit als coach en trainer, als docent op verschillende conservatoria en door het schrijven van artikelen. Haar website  is: 
www.succesvolondernemenalscreatief.nl

 

 

 

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Gepubliceerd op 07/10/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI